Ema z Blois

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ema z Blois
akvitánská vévodkyně a hraběnka z Poitiers
Narození950?
Úmrtípo 27. prosinci 1003
Pohřbenaklášter Bourgueil
ManželVilém IV. Akvitánský
PotomciVilém V. Akvitánský
Ebles
DynastieBlois
OtecTheobald I. z Blois
MatkaLuitgarda z Vermandois
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ema z Blois (francouzsky Emma de Blois, 950? – po 27. prosinci 1003)[1] byla akvitánská vévodkyně, hraběnka z Poitiers a zakladatelka kláštera Bourgueil a Maillezais.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ema se narodila jako dcera Theobalda I. z Blois a Luitgardy, dcery Herberta II. z Vermandois. V roce 968 byla provdána za akvitánského vévodu Viléma IV. Manželství bylo bouřlivé, poznamenané Vilémovou zálibou v mimomanželských pletkách. Podle kronikáře Petra z Maillezais se Ema dozvěděla o Vilémově nevěře s vikomtesou z Thouars, což manželovi nemohla odpustit a svou sokyni dokonce předhodila k pobavení svým mužům. Poté odešla na hrad Chinon a opuštěný manžel začal chátrat.[2] Po čase se manželé dočasně usmířili. Další spor byl korunován Eminým novým odchodem. Konec života strávil Vilém jako mnich v klášteře sv. Cypriena v Poitiers a klášteře Saint-Maixent. Ema se ujala regentské vlády za nezletilého syna Viléma. Zemřela po 27. prosinci 1003 a byla pohřbena v klášteře Bourgueil.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.manfred-hiebl.de
  2. FLORI, Jean. Eleonora Akvitánská. Vzpurná královna. Praha: Argo, 2014. ISBN 9788025713174. S. 116–117. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Elisabeth Carpentier, « Un couple tumultueux en Poitou à la fin du Xe siècle : Guillaume de Poitiers et Emma de Blois », Michel Rouche, dir. Mariage et sexualité au Moyen âge: accord ou crise? : colloque international de Conques, Paris, Presses de l'Université de Paris-Sorbonne, 2000, p. 203-215.