Dún Laoghaire

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dún Laoghaire
Město s přístavem
Město s přístavem
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+1
StátIrskoIrsko Irsko
provincieLeinster
hrabstvíDublin
Dún Laoghaire
Dún Laoghaire
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel38 761 (2006)
Správa
Oficiální webwww.dun-laoghaire.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dún Laoghaire (anglicky Dunleary, v letech 1821–1920 Kingstown) je přístavní město v Irsku, ležící 12 km jižně od Dublinu. Je hlavním městem okrsku Dún Laoghaire – Rathdown v hrabství Dublin.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název města v překladu znamená Lóegairova pevnostLóegaire mac Néill, syn krále Nialla z devíti rukojmí, byl v 5. století jedním z nejvyšších králů Irska.

Slavnostní zahájení provozu na trati Dublin & Kingstown Railway

Dún Laoghaire bylo bezvýznamnou vesnicí do roku 1817, kdy zde bylo rozhodnuto vybudovat velký přístav pro Dublin. V roce 1821 dostalo jméno Kingstown (Královo město) na počest návštěvy panovníka Jiřího IV.. Po odtržení Irska od Británie byl městu navrácen původní název.

V roce 1834 byla z Dún Laoghaire do Dublinu zprovozněna první železniční trať v Irsku. Z místního přístavu je zavedena pravidelná lodní linka do Holyheadu na ostrově Anglesey. Přístavní molo dlouhé půldruhého kilometru je oblíbeným místem procházek. Město je také střediskem sportovního jachtingu.

Sídlí zde vysoká škola Dun Laoghaire Institute of Art, Design and Technology. Odsvěcený kostel pro vojenské námořnictvo slouží od roku 1978 jako námořní muzeum. James Joyce pobýval na předměstí Sandycove a do místní věže situoval úvodní scénu slavného románu Odysseus.

Slavní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Přístav v Dún Laoghaire kolem roku 1895

Místními rodáky jsou operní pěvec Frederick Ranalow, spisovatel Henry De Vere Stacpoole (autor románu Modrá laguna a předlohy stejnojmenného filmu) a hudebník a organizátor dobročinných akcí Bob Geldof.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]