Dixit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dixit
Základní informace
AutorJean-Louis Roubira
IlustrátořiMarie Cardouat
Pierre Lechevalier
Xavier Collette
Clément Lefèvre
Franck Dion
Carine Hinder
Jérôme Pélissier
Marina Coudray
Paul Echegoyen
Sébastien Telleschi
VydavatelLibellud
Datum vydání2008
Počet hráčů3 až 6 (s rozšířením až 12)
Délka hrycca 30 minut
Ocenění
Spiel des Jahres 2010
Hra roku 2010
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dixit je francouzská společenská karetní hra určená pro široké publikum. Hra má rozvíjet fantazii[1] a je jazykově nezávislá – karty neobsahují žádný text, pouze obrázky. Díky tomu lze hru hrát již s dětmi od 8 let. Hra trvá asi 30 minut a je vhodná pro 3 až 6 hráčů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hru vytvořil Jean-Louis Roubira, dětský psychiatr, který na návrhu hry začal pracovat v roce 2002. Inspiraci k obrázkům na kartách autor našel mj. v tvorbě surrealistických malířů či filmech Tima Burtona. Kolem roku 2005 hru přinesl na své pracoviště ve vzdělávacím centru, aby s její pomocí zdokonalil komunikační schopnosti dětí. O hru se následně začala zajímat další podobná zařízení. Široké veřejnosti byla hra představena v roce 2008, kdy ji vydala firma Libellud. V první fázi bylo vyrobeno pět tisíc kusů, z toho čtyři tisíce mířily do volného prodeje a 1 tisíc do organizací.[2] V roce 2010 byla hra oceněna cenou Spiel des Jahres. Stala se také českou „Hrou roku 2010“.[3]

Název hry „dixit“ pochází z latiny a v překladu znamená „řekl“.

Způsob hry[editovat | editovat zdroj]

Podstata hry spočívá ve „vyprávění příběhů“. Každý hráč obdrží šest karet s obrázky v surrealistickém stylu. První hráč v roli vypravěče si vybere jednu z karet a popíše ji jedním slovem, případně větou, ale může ji i znázornit pantomimou, zazpívat písničku nebo popsat jakýmkoli jiným způsobem, a položí ji lícem dolů před sebe, aby ji ostatní hráči neviděli. Ti vyberou ze svých šesti karet tu, která nejlépe odpovídá popisu vypravěče. Ten je společně se svojí kartou zamíchá a lícem nahoru položí na stůl. Ostatní hráči s pomocí očíslovaných hlasovacích žetonů hlasují, která karta je vypravěčova.

Bodování[editovat | editovat zdroj]

Pokud vypravěčovu kartu neuhodne nikdo nebo naopak všichni, nezíská vypravěč nic a ostatní získávají po 2 bodech. V jiném případě získá vypravěč a každý, kdo jeho kartu uhodl, po 3 bodech. Hráč, pro jehož kartu někdo hlasoval, získá 1 bod.

Konec hry[editovat | editovat zdroj]

Po každém tahu hráči obdrží novou kartu. Hra končí v okamžiku vyčerpání všech 84 karet v balíčku.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rozšíření Dixit 2: Quest z roku 2010 obsahuje 84 nových karet, které hráči mohou přimíchat k předchozím, nebo s nimi hrát samostatně (je však potřeba příslušenství ze základní hry).

Dixit Odyssey z roku 2011 opět přinesla 84 karet. Nejvyšší možný počet hráčů se zdvojnásobil na dvanáct. Krom základních pravidel shodných s předchozími verzemi nově nabídla příručka hru v týmech (dvojice) a varianty zacházení s kartami. V příslušenství se objevily dřevěné žetony k vyznačování bodového postupu a skládací hrací pole. Toto rozšíření lze hrát i bez vlastnictví původní hry Dixit (1). K variantě Odyssey se dodává krabice, která pojme všechny v té době vydané karty Dixit (základní hra a dvě rozšíření).

Rozšíření hry Dixit[4]
Číslo Název Rok vydání Umělec karet Přidané karty
1 Dixit (původní hra) 2008 Marie Cardouat 84
2 Quest 2010 Marie Cardouat 84
3 Journey 2012 Xavier Collette 84
4 Origins 2013 Clément Lefèvre 84
5 Daydreams 2014 Franck Dion 84
6 Memories 2015 Carine Hinder a Jérôme Pélissier 84
7 Revelations 2016 Marina Coudray 84
8 Harmonies 2017 Paul Echegoyen 84
9 Anniversary 2018 (kolektiv umělců) 84
10 Mirrors 2020 Sébastien Telleschi 84

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dixit – oficiální stránky distributora pro ČR
  2. BOROWICZ, Wojtek. Inner Worlds VIII: Jean-Louis Roubira, the creator of Dixit [online]. 2017-02-01 [cit. 2023-03-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Hra roku – oficiální stránky
  4. Libellud – oficiální stránky výrobce (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]