Diskuse s wikipedistou:Pavel Jelínek/Staveniště/GoT Sezóna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Popis každé sezóny[editovat zdroj]

1. sezóna[editovat zdroj]

Daleký sever: Na kontinentu Západozemí chrání severní hranici Sedmi království mohutná Zeď před klany Divokých, kteří prchají na jih před před tajemným zlem. Do Noční hlídky, bratrstva střežícího Zeď, vstoupí i ušlechtilý Jon Sníh, bastard Eddarda Starka.

Zimohrad: Eddard jižně od Zdi vládne ze Zimohradu Severnímu království jako vazal krále Roberta Baratheona, který z Železného trůnu vládne Sedmi královstvím. Když Robert navštíví Zimohrad, Eddardův syn Bran Stark odhalí milenecký poměr mezi Robertovou ženou Cersei a jejím bratrem Jaimem Lannisterem. Ten Brana zmrzačí při pokusu jej vraždou umlčet a Eddardova moudrá žena Catelyn rozená Tully z toho obviní Jaimeho bratra, inteligentního zakrslého "Skřeta" Tyriona Lannistera. Jeho uvěznění roznítí cyklus odvet a nepřátelství mezi Lannistery a Starky.

Hlavní město: Král Robert povolá Eddarda na jih do hlavního města, aby sloužil jako pobočník krále. Když Eddard odhalí tajemství o nemanželských dětech Cersei i Roberta, Cersei a její syn Joffrey nechají Roberta i Eddarda zabít a zmocní se trůnu.

Essos: Na východním kontinentu Essos žije ve vyhnanství Daenerys Targaryen, dcera "Šíleného krále", který byl zabit, když se Robert Baratheon povstáním zmocnil trůnu. Její bratr Viserys ji provdá za Droga, náčelníka ("khala") válečnických jezdců. Drogo Viseryse zabije pro jeho zpupnost a sám je zabit ženou, jejíž národ zotročil. Daenerys zjistí, že jí oheň neublíží, a ze zkamenělých vajec nechá vylíhnout tři ohnivé draky.

Got Sezóna 1/Úvod[editovat zdroj]

Děj se odehrává převážně v říši Sedm království na kontinentu Západozemí a sleduje rodinu severského lorda Eddarda Starka, který je povolán na jih do hlavního města pracovat jako pobočník svého krále Roberta Baratheona. Čelí intrikám a odhalí tajemství o nemanželských dětech, za což jeho i krále Roberta nechá zabát Robertova mocichtivá manželka Cersei Lanniste a její krutý syn Joffrey. Na severní hranici Sedmi království jsou cvičeni rekruti, aby mohli odrážet klany Divokých prchajících z dalekého severu před tajemným zlem. Na východním kontinentu Essos žije ve vyhnanství Daenerys Targaryen, dcera Robertem svrženého krále; vdá se za náčelníka válečnických jezdců, aby jí pomohl získat "Železný trůn" Sedmi království.

GoT Sezóna 1/Děj[editovat zdroj]

Shrnutí[editovat zdroj]

Na kontinentu Západozemí vládne ze Železného trůnu říši Sedm království král Robert Baratheon, který trůn získal před šestnácti lety svržením „Šíleného krále“ Aeryse Targaryena, jehož děti Viserys a Daenerys Targaryen se nyní na východním kontinentu Essos připojí ke klanu válečnických jezdců. Král Robert je však nechává špehovat Jorahem Mormontem, sloužícím Daenerys s předstíranou věrností, a pokusí se Daenerys i zavraždit.

Severní hranici Sedmi království chrání obrovská Zeď, kterou před klany Divokých z dalekého severu hlídá bratrstvo vyděděnců zvané Noční hlídka. Jižně od Zdi leží rozlehlé Severní království, které ze sídla Zimohradu spravuje Eddard „Ned“ Stark jakožto vazal krále Roberta. Když tři průzkumníci severně od Zdi narazí na nemrtvé, jeden to přežije a v hrůze prchne na jih; tam jej Eddard Stark popraví jako dezertéra, protože na nemrtvé nevěří, stejně jako téměř nikdo v Sedmi království.

Když Robertův pobočník Jon Arryn za podezřelých okolností zemře, Robert se vydá na sever do Zimohradu, aby Eddarda povolal na jih Západozemí do hlavního města Králova přístaviště sloužit Robertovi jako nový pobočník - tj. nejvyšší s rádců s téměř neomezenou pravomocí.

V Robertově delegaci je i jeho mstivá žena Cersei a její bratr Jaime „Králokat“ Lannister. Ten je i i jejím tajným milencem, a když je ve věži přistihne Eddardův syn Bran Stark, shodí Brana z věže s úmyslem jej zabít. Eddard s Robertem a jeho dvořany odjedou zpět na jih, ovšem Jaimeho sečtělý zakrslý bratr, "Skřet" Tyrion Lannister, jede nejprve na sever ke Zdi doprovodit Eddardova nemanželského syna Jona Sněha, který se rozhodl vstoupit do Noční hlídky.

Bran je po pádu v bezvědomí a někdo se neúspěšně pokusí jej úkladně zavraždit. Když se Bran probere, je chromý a nevybavuje si, proč spadl. Eddardova manželka Catelyn Stark rozená Tully prozkoumá věž nad zdí, ze které Bran spadl, a najde vlas ve zlaté barvě Lannisterů. Domyslí si, co se stalo, a je téměř ochotná vyhlásit Lannisterům válku. Jede na jih do králova přístaviště varovat Eddarda o situaci.

Cestou zpět na sever Catelyn náhodou potká Tyriona Lannistera, který se vrací ze Zdi; obviní jej z pokusu o Branovu vraždu, nechá jej zatknout a odvede do Údolí Arrynů, kde vládne její sestra Lysa Arryn rozená Tully. Tyrion však požaduje rozsudek bojem a v duelu jej zachrání prospěchářský žoldák Bronn.

Mezitím Eddard Stark v hlavním městě, Královu přístavišti, vykonává svědomitě práci pobočníka poznává intriky dvora. Jaime Lannister jej zraní za to, že Catelyn zatkla Jaimeho bratra Tyriona uvěznila. Když se Eddard dozví pravdu o nemanželských dětech Roberta a Cersei, nechá jej i Roberta mocichtivá královna Cersei a její krutý syn Joffrey zabít. Jeho dcera Sansa Stark se stane vězněm , mladší Arya Stark ...

V Zimohradu Rob Stark svolá vazaly a .... . Na severu Jon Sníh bojuje s .... a vyjíždí s ... na svoji první výpravu severně od Zdi.

Na východním kontinentu je Viserys Targarien zabit khalem (náčelníkem) Drogem za svoji nesmírnou zpupnost; Drogo je úkladně zavražděn mastičkářkou za to, jak krutě si její lid podmanil Drogův klan (khalasar??). Daenerys zjistí, že jí oheň nespálí, a nechá z vajec vylíhnout tři draky.

Mezitím na jihu Eddard Stark jakožto nový pobočník krále poznává dvůr plný intrik. Důrazně oponuje Robertově plánu nechat preventivně zabít Daenerys Targaryen, aby s válečnickými jezdci neuchvátila Železný trůn. Uvěznění Tyriona v Údolí Arrynů pomstí jeho bratr Jaime Lannister tím, že zraní Eddarda a nechá pobít jeho gardisty.

Eddard odhalí, že král Robert má ve městě bezpočet nemanželských synů, a že otcem žádného ze tří dětí Cersei není Robert, ale Jaime. Eddard pošle poštovního havrana s touto informací Stannisi Baratheonovi, právoplatnému nástupci, a varuje Cersei, které chce dát čas k útěku, než to prozradí králi Roberovi.

Cersei místo toho zařídí zabití Roberta a zatčení Eddarda. Její nejstarší syn Joffrey nechá povraždit všechny Robertovy bastardy, protože by mohli být pokládáni za právoplatnější dědice trůnu než on. Eddard je sťat; z dcer, které jej doprovázely, zůstane Sansa Stark v zajetí Lannisterů, ale mladší Arya Stark ...

Na Zdi[editovat zdroj]

John Sníh přijíždí na

Zeď a daleký sever[editovat zdroj]

Tři zvědi Noční hlídky jsou napadeni nemrtvými. Jeden přežije a v panice uprchne na jih od Zdi. Tam jej Eddard Stark popraví a jeho řeči o nemrtvých odmítne jako bláznovství.

Severní království[editovat zdroj]

Eddard "Ned" Stark vládne ze Zimohradu Severnímu království jakožto vazal krále Roberta Baratheona, který z Železného trůnu vládne říši zvané Sedm království.

Když Robertův pobočník (tj. první z rádců, s téměř absolutní pravomocí???) John Arryn zemře za podezřelých okolností,

V Západozemí odděluje mohutná Zeď Sedm království od dalekého severu.

Essos[editovat zdroj]

Severní království[editovat zdroj]

Na Zdi[editovat zdroj]

Jon Sníh, bastard Eddarda Starka,