Diskuse s wikipedistou:Mmh/Archiv2008

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navigační šablony estonských krajů[editovat zdroj]

Podle mého je u malých šablon jako např. Šablona:Hiiumaa lepší clear nevynucovat, neboť se pak lépe vejdou k infoboxům v pahýlech jako Käina (obec). Pokud přesto chcete, aby se řadily až pod ně a nechávaly nad sebou volné místo, je lepší používat clear:both ve stylopisu tabulky než zvláštní BR; u starších dosud nepřepracovaných šablon, kde máte tabulku uzavřenou v div align=center a obrázek s parametrem left, vede tato kombinace v MSIE k bugu, při němž se znak přemístí úplně mimo tabulku daleko dolů a doprava.

Upozorňuji též na založení Kategorie:Estonské navigační šablony, kam by se měly zařadit jak ty dosud nekategorizované, tak přemístit z obecné Kategorie:Zeměpisné navigační šablony.

S pozdravem, --Flere-Imsaho 12:51, 14. 2. 2008 (UTC)

Aha. Clear jsem naschvál opět přidal, nevěděl jsem, že Váš bug se týká právě toho. Bez clearu je totiž šablona u krátkých článků vlivem infoboxu sražená a vypadá (přinejmenším na menší obrazovce, tedy třeba u mne) naprosto odpudivě, názvy jsou napchány pod sebou, znak se bezkontextově vznáší vlevo od nich. Nejsem si však jist, jak to nejlépe udělat, aby tento problém nenastával, a Váš bug aby Vás netrápil.
Za kategorii děkuji, šablonky a kategorizace, to je moje. ;-) --Mmh 17:16, 14. 2. 2008 (UTC)
Aha podruhé. Teď jsem v těch Vašich editacích našel, jak jste to mínil s tím clear:both, a kam to patří. Díky, snad se mi to podaří napříště udělat správně. --Mmh 17:20, 14. 2. 2008 (UTC)

Ne, bug nezpůsoboval clear, ale div, beztak zbytečný – align=center lze předepsat přímo tabulce nebo to řešit marginy. Bohužel zůstal u řady šablon, i když jste je už kategorizoval; mohl byste se při dalších editacích starat i o něj? Nespěchá to, ale je škoda to dělat nadvakrát. A překvapuje mne, že necháváte spojovníky místo pomlček.

Dobrá, já si to sražení u takové Hiiumaa moc neumím představit, ale budiž po vašem. Ovšem zbývají ještě dvě věci. Šablony dřív mívaly vodorovný margin 2em; ten jste začal rušit. Mně se zdá lepší přece jen ho zachovat, ať nejsou narvány až do okrajů a vzhled je trochu vzdušnější.

A současná podoba Šablona:Hiiumaa přijde naprosto odpudivá zase mně: i když je v ní jen 5 obcí, vynucujete jí width=100%, takže tam je prázdné béžové moře, na výšku natažené zase znakem kraje. Ani těm plnějším jako Šablona:Harjumaa medle nehrozí, že by obsah přetekl až za 65 pixelů vysoký znak, když jste jim teď zjednal místo až pod infoboxem a jinými zužujícími prvky, takže je lepší dávat znak přes obě řádky tabulky, čímž se i odstraní důvod centrovat hlavičku plovoucím divem. Doporučuji tedy formát Šablona:Raplamaa; vidíte v tom nějaký problém? Navíc jste tam a ještě někde jinde omylem předřadil před vykřičník svislítko, takže se nevytvořila tučná hlavička. --Flere-Imsaho 16:32, 18. 2. 2008 (UTC)

Znak se mi právě vlevo od pruhu hrubě nelíbí, a u plnějších krajů mi pak opravdu nehezky přetéká seznam obcí na dvojnásobnou výšku, než je výška znaku, a to i při 100% šířce, natož při vynucených okrajích.
Asi máte ve srovnání se mnou hrozitánsky velkou obrazovku a nastavené hodně malé písmo v prohlížeči.
Určitě se ale neoběsím, když všemu dáte formát, který má Šablona:Raplamaa. Důležitý je obsah. A ohledně spojovníků nebo pomlček jsem se prostě zatím nerozhodl pro žádnou variantu, obojí vzniklo myslím prvotním okopírováním seznamu obcí odněkud.
Nebo máte nápad, jak by se mohla šablona upravit, aby byla hezká při malé i velké obrazovce? --Mmh 22:30, 24. 2. 2008 (UTC)

Prosbička[editovat zdroj]

Prosím bylo by možné přejmenovat stránku Gəncə na Gandža, protože "ə" by u nás těžko někdo napsal, překládá se jako "a" (musím to vědět když tohle zatracené písmeno mám ve jméně ...) no a ázerbájdžánské nebo třeba turecké "c" se vždy čte jako "dž". Děkuji --Sahrazad 14:32, 21. 2. 2008 (UTC)

Určitě, klidně ji přejmenujte, já ji jen přejmenoval z původního Gäncä, které je zavádějící, protože se to tak nepíše v originále a česká výslovnost s tím také nemá nic společného. --Mmh 22:22, 24. 2. 2008 (UTC)

WikiProjekt Křesťanství[editovat zdroj]

Zdravím! Založil jsem dnes Wikipedie:WikiProjekt Křesťanství a jakožto známého přispěvatele v této tematické oblasti Vás zvu k účasti a spolupráci. S pozdravem --Cinik 09:52, 29. 2. 2008 (UTC)

Typo a jazyky[editovat zdroj]

Zdravím! Všiml jsem si, že měníte nápis "estonsky" na zkratku et. Měl bych k tomu dvě připomínky:

  • shrnutí typo se obvykle používá při opravě překlepů, tady by asi bylo lepší napsat něco jako "jazyková šablobna"
  • Pro čtenáře, který na stránku zabloudí, je et mnohem méně srozumitelná informace než estonsky.

--Postrach 00:24, 3. 3. 2008 (UTC)

"Typo" jsem dosud chápal jako jakoukoli typografickou úpravu, ať už překlep, nebo změnu formátování, což toto je. A změnu na jazykové šablony jsem si nevymyslel, nýbrž zjistil jsem, že v řadě článků o Estonsku mi to jiní začali měnit, tedy jsem se k tomu připojil (je to o něco přehlednější než udání jazyka na konci).
Pokud na "et" najedete myší, dozvíte se, co to znamená. Samozřejmě by bylo možno změnit formát jazykových šablon (některé jazykové mutace tam přímo vypisují jazyk slovem), ale to by byla dost rozsáhlá změna, kterou by to chtělo společně prodiskutovat. --Mmh 00:28, 3. 3. 2008 (UTC)

Co se týče těch jazykových mutací, zkusím nějakou diskusi zahájit. Podle mého je pro čtenáře uvést jazyk celým slovem. S tím souvisí i to typo - IMHO se spíše než jen o typografii jedná o změnu informační hodnoty sdělení (pro neznalého je sdělení zašifrováno). Ale skutečně to asi bude na diskusi. --Postrach 08:40, 3. 3. 2008 (UTC)

Bude. Kde se do ní pustíme? --Mmh 20:57, 3. 3. 2008 (UTC)

Zkusil jsem to pod lípou, ale zatím žádný ohlas. Možná související diskuse probíhá na šablona diskuse:cizojazyčně --Postrach 21:13, 3. 3. 2008 (UTC)

Český klub skeptiků SISYFOS[editovat zdroj]

Ve článku Český klub skeptiků SISYFOS jste odstranil poznámku, která sice byla nevhodně formulovaná, nicméně obsahuje podstatnou informaci - totiž CIV je projekt vzdělávací, nikoliv výzkumný, tudíž kritika CIV včetně snahy o omezení některých jeho aktivit není zasahováním do svobody výzkumu. Problém je, že jde o tak očividný pokus o logický klam, že zatím nestál nikomu ze spolku Sisyfos za reakci. Vaši editaci revertovat nebudu, ale zajímalo by mě, jaký máte konstruktivní návrh - je podle váš NPOV citace zdroje, který obsahuje nepravdu skutečně NPOV? A je vlastním výzkumem, resp. neencyklopedickým vstupem, upozornění na tuto závadu zdroje? Z přáním hezkého dne --Formol 17:16, 15. 7. 2008 (UTC)

Já jsem předtím doplnil do článku neutrálně shrnutý obsah onoho článku, na který se odkazuje. Doplnil jsem to proto, protože v onom článku (podle mého pochopení věci) je obsahově spíše těžištěm argument údajné nevědeckosti Sisyfa než argument údajného omezování akademické svobody. Obojí ale shrnuje obsah článku, není to žádné mé hodnocení. Váš doplněk však byl Vaším osobním hodnocením argumentů v článku, tedy něčím, co patří možná do diskuse, ale určitě ne do článku samotného. Encyklopedicky správný postup by podle mého názoru byl, kdybyste odkázal na jiný článek, který poukazuje na údajnou chybu v úvaze v dotyčném článku, a na ten pak odkázal. (Pokud se mnou nesouhlasíte, pojďme to kdyžtak řešit do diskuse u samotného článku, ať se mohou vyjádřit i jiní, kteří jej sledují.) --Mmh 18:01, 15. 7. 2008 (UTC)
Naprosto s Vámi souhlasím, jenže to bych nejspíš musel takový článek napsat já - a potom by se jednalo o zametení smetí pod koberec. Když jsem si to nechal ještě projít hlavou, musím uznat, že Vaše úprava je encyklopedičtější a bude vhodnější ji ponechat. S přáním hezkého dne --Formol 18:31, 15. 7. 2008 (UTC)

Estonsko[editovat zdroj]

Děkuji za ochotu.Když už potřeboval bych pramen k bitvám o Paju a Laagnu.Děkuji. PS:Můžu si napsat na stránku wikipedisty že jsem hrdým účastníkem WikiProjektu Estonsko? --Kendrikdirksen 19. 7. 2008, 13:13 (UTC)

Hrdě si napište. :-)
Ohledně pramene k bitvám: Vy sám, pokud jsem správně pochopil, z estonštiny nedáte ani ťuk, nebo přece jen něco? --Mmh 19. 7. 2008, 13:20 (UTC)
Tady by k tomu bylo leccos v estonštině. --Mmh 19. 7. 2008, 17:21 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Tak mě napadlo,co kdyby bylo za opravdovou práci o Estonsku(ne tu moji)rozdávána vyznamenání. Jedno jsem nakreslil.: PS:nemusiš to přijmout,ale řekni mi o tom--Kendrikdirksen 1. 8. 2008, 17:25 (UTC)

Omlouvám se za pozdní reakci, v srpnu jsem byl v Estonsku a po prázdninách se teprve teď zase dostávám k Wikipedii. Vyznamenání vypadá impozantně, ale tak nějak přesně nerozumím, jak to s tím myslíš. Obdobně jako takové ty hvězdičky, co občas někdo někomu udílí? A není to blbé dělat pro takhle speciální téma? A navíc zatím nemáme komu to udílet (mohli bychom si to tak udělit my dva vzájemně, ale to by asi nebyl účel věci). --Mmh 13. 9. 2008, 07:46 (UTC)


Jenom taková malá otázečka, jaká jsou vlastně pravidla pro takováhle vyznamenání?
Viděl sem je už u několika lidí, ale nevim jak, kým a podle jakých zásad jsou udělovaný.
--Niusereset 16.IV. MMIX, 18:30 CEST
Kapitánův deník, dodatek:
Kdo hledá, najde. Ještě že v článku o vyznamenáních byl odkaz na wiki-vyznamenání.
Jen náhoda mne vedla k tomu to zkusit, protože ze zkušenosti vim, že tyhle interní věci se mi špatně hledají.
Pro budoucí pátrače: Wikipedie:Vyznamenání.
--Niusereset 16.IV. MMIX, 18:35 CEST