Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Bara156

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, vítejte na české Wikipedii. Přidávám podněty k zamyšlení k heslu, které bylo dnes prezentováno na hodině. Samozřejmě se jimi nemusíte řídit, jsou to z mé strany podněty, jak bych na hesle zapracoval já, aby bylo kvalitní.

  1. Článek zatím působí dosti nedodělaným dojmem. Zcela chybí reference na text, který je tam sepsán. Není tedy jasné, odkud pochází a ani to, jestli se dá ověřit.
  2. Taktéž chybí latinské názvy kurzívou za českými názvy, což je biologická norma.
  3. Předpokládám, že by se mělo rozepsat více, jak lokalita vypadá, že polovička je zalesněná a současně popsat stromové patro té lokality.
  4. Není dopsána sekce ochrana a ohrožení.
  5. Když jsem se koukal na dostupné internetové zdroje, zdá se, že jste si vybrala heslo, ke kterému se dají informace jen těžko dohledat. Doporučoval bych zkusit kontaktovat správu AOPK ČR, jestli mají k dané lokalitě plán péče, případně nahlédnout do ALBRECHT, Josef a kolektiv. Chráněná území ČR pro Střední Čechy, kde je většina území dobře popsána.
  6. Taktéž koukám na uložiště obrázků Wikimedia Commons a zatím tam od Vás nejsou obrázky. Taktéž je potřeba doplnit.

S pozdravem --Chmee2 5. 1. 2012, 16:37 (UTC)


zdravim, vetsinu veci jsem cerpala z planu pece, knihu Chranena uzemi CR mam, ale je tam jen maly vytazek z planu pece, jine zdroje jsem bohuzel nenasla :( . k referencim jsem se jeste nedostala, ale nejspis to o vikendu dodelam :)

zdravi Bara156 5. 1. 2012, 17:30 (UTC)

Dobrý den dodatečně, pokud tomu skutečně tak je, mám obavu, že se tady stalo to, na co jsme upozorňovali na začátku semestru, že je vhodné si před výběrem lokality udělat rešerši dostupné literatury a zjistit si, jestli k tématu je dostatek kvalitních zdrojů, ze kterých se dá vytvořit heslo. Ono, ač se to nezdá, je poměrně důležitá věc při přípravě nějakého záměrů (což se Vám bude hodit do budoucího života), jelikož často je potřeba si nejprve udělat průzkum dostupných dat a dle nich teprve vyvíjet aktivitu. Na druhou stranu, nyní asi těžko uděláme změnu hesla. Doporučil bych tedy zkusit heslo zpracovat do co nejlepší podoby v rámci možností a dostupných kusých informací. V případě potřeby rád pomohu radou či rovnou editací hesla. Jsem s pozdravem --Chmee2 6. 1. 2012, 15:23 (UTC)

Dobrý večer, ráda bych se vás zeptala, jestli máte ještě nějaké připomínky k Studánky u Cerhovic, nebo jestli bych to už mohla nechat jako finální verzi. Zraví Bara156 9. 1. 2012, 21:30 (UTC)

Dobrý večer. Myslím si, že text samotného hesla je již na dobré úrovni. Jediné, co bych ještě doporučil, je krapet dopracovat úvod hesla. Mělo by ve zkratce shrnovat celý článek a domnívám se, že by se ještě ca jeden odstavec kompilátu dal vytvořit. Jinak je dopracován do pěkného stavu. Díky Vám za to! S pozdravem --Chmee2 10. 1. 2012, 18:54 (UTC)


Studánky u Cerhovic[editovat zdroj]

Kolegyně, rád bych Vás upozornil na pár důležitých věcí. Tou první je:

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení.

S tím souvisí i pečlivé přečtení Vámi dohotoveného příspěvku předtím, než text uložíte. Váš článek jeví (jevil) po grafické stránce stále se opakující chyby typu chybějící mezery mezi dvěma výrazy - v tomto případě mezi druhovým jménem rostliny a uvozovkami před závorkou s jejím latinským názvem. Podobné je to s chybějící mezerou mezi tečkou končící větu a následujícím velkým písmenem, jímž začíná věta nová. I grafická podoba článku je důležitá, neboť usnadňuje jeho čtení (nehledě na to, že též vypovídá cosi o tom, jak autor ke svému dílu přistupuje). A když už jsme u toho, dejte si prosím pozor i na slovosled. Wikipedie je obecná encyklopedie, nikoli vědecké pojednání, kde bývá zvykem, že čeština občas kulhá, a proto je zde správná a hezká čeština víc než vítaná. Ano, jsem si vědom, že tomu tak vždy není, ale píší sem různí lidé s rozdílným vzděláním a uhlídat vše prostě není v silách těch několika wikipedistů, jimž jde o podobu češtiny adekvátní významu této encyklopedie. Prosím, neberte moji připomínku jako nějaký útok, spíš jako radu staršího kolegy, která je vedena snahou napomoci Vám k vylepšení kvality Vašich příspěvků (a potažmo i jiných prací). Přeji Vám, aby se Vám Vaše práce dařila --Feťour 7. 1. 2012, 09:52


Děkuji za upozornění, jsem si některých chyb vědoma a snažím se je odstranit. Vzhledem k tomu, že je to můj první článek na wikipedii, tak se tu v tom zatím moc neorientuji a nevím jak to tu pořádně chodí. Do budoucna se budu snažit řídit se radami, které jste mi dal, zdraví Bara156 7. 1. 2012, 10:30 (UTC)