Diskuse ke kategorii:Vesmír

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mámme tu dvě kategorie, jejichž význam se překrývá. Je to Kategorie:průzkum vesmíru a Kategorie:kosmonautika. Asi by je to chtělo spojit, nevím ale, která je lepší.

Dalšími kandidáty na spojení je podle mého názoru Kategorie:aerokosmonautika a Kategorie:raketoplány.

Tento námět či otázka nejspis na pana Vítka.

--Postrach 11:03, 22. 9. 2005 (UTC)

Existuje tu kategorie Vesmírné objekty, ale většina vesmírných objektů v ní není. Pokouším se do ní uklidit z Vesmíru všechno, co do ní patří, aby byl Vesmír přehlednější. Vesmírné objekty lze podřadit zároveň Vesmíru i Astronomii, takže u podkategorií a článků už dvojí kategorizace nebude nutná.

Do Vesmírných objektů jsem zařadil i kategorii Umělá kosmická tělesa, která patří též pod Kosmonautiku a Dopravu.

Jsem si vědom, že u některých kosmických jevů může být sporné, zda jde o objekt. V takových případech je možno řešit trvale duplicitním zařazením. Až sem přijdou nějací znalci, prosím skouknou, jestli jsem něco nepřeřadil špatně. --ŠJů 19:43, 26. 11. 2005 (UTC)

ŠJů, myslím, že v tom spíše zvětšujete chaos. Netrvrdím, že předtím to bylo nějak skvělé, ale kategorie mají tvořit víceméně hierarchický strom, nikoli propojenou síť. Nevím, jestli máte nějaký návrh konečného stavu, ale teď je podstrom Sluneční soustavy dvakrát připojený pod Astronomií a Vesmírnými objekty, ještě jednou z větší části zkopírovaný přímo v kategorii Vesmírné objekty, a doufám, že to není ještě někde jinde. --Wikimol 23:53, 26. 11. 2005 (UTC)
  • U článků týkajících se pozemských věcí je obvyklé, že se prolínají dva hierarchické stromy: jeden druhový, druhý podle místa. Tedy například (uvádím vymyšlený příklad na ukázku):
  • Doprava - Doprava v ČR - Doprava v Brně - Brněnský železniční uzel - Brno hlavní nádraží - Unikátní výhybka v Brně
  • Doprava - Železnice - Železniční tratě - Kolejový svršek - Výhybky - Unikátní výhybka v Brně
  • U uspořádání vesmíru bylo naznačeno analogické uspořádání. Například kategorie Planety je jednak (místně) pod Sluneční soustavou, protože obsahuje seznamy slunečních planet, ale zároveň jako TYP tělesa, který se vyskytuje i mimo Sluneční soustavu, je uveden přímo pod Vesmírnými objekty jako typ objektu vedle Hvězd atd. Byly-li by někdy (hypoteticky) v kategorii Planety vytvořeny podkategorie Solární planety a Extrasolární planety, pak by ve Sluneční soustavě zůstaly jen Solární planety, zatímco ve Vesmírných objektech celá kategorie Planety. Jde o to, že v jedné hierarchické linii je sice třeba zachovávat zásadu, aby heslo nebylo ve dvou kategoriích nad sebou, ale jiným případem je, pokud v každé z nich jsou uvedeny po jiné hierarchické linii - v jednom případě po místní, ve druhém po druhové. Jinak nevymýšlím nic nového, pouze odstraňuji nedůslednosti oproti systému, který v zásadě v kategorii byl již "přede mnou".
  • Pod Astronomií by podle mě postačil pouze jeden jediný odkaz na celou kategorii Vesmírné objekty a souběžně Nebeská mechanika. To je ale úkol těch, kdo budou Astronomii uspořádávat a pročišťovat. Souhlasím s Vámi, že podhesla Sluneční soustavy by přímo pod Astronomií být neměly. --ŠJů 01:34, 27. 11. 2005 (UTC)

Wikipedie:WikiProjekt Klasifikace kosmonautiky