Diskuse ke kategorii:Veřejná správa v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zajimalo by me proc se kategorie jmenuje Verejna sprava v Cesku? Je to prece sprava statu, proto je zde nazev Cesko chybne popr. neprsne. Navrhuji pro faktickou presnost zmenu nazvu na Verejna sprava v Ceske republice.--Bosquete 3. 2. 2009, 13:31 (UTC)

Souhlasím, v tomto případě je lepší použít úřední název než kontroverzní označení území. --Tchoř 3. 2. 2009, 13:37 (UTC)
Není to jen správa státu, ale také (a možná především) správa obcí, krajů atd. Už není doba národních výborů, kdy všeholid bylo totéž co stát a obecní samospráva jen jakási odnož státní správy. Pokud má být kategorie vymezena územně a mít nějaký historický přesah, tak bych nechal "v Česku". Česko tu bylo už za Josefa II. a Marie Terezie, ale Česká republika je tu teprve 40 let, pod nynějším názvem jen 19 let. --ŠJů 3. 2. 2009, 15:13 (UTC)
Tak tohle je nedolozitelne, za Josefa II. se rozhodne nazev Cesko nepouzival tah maximalne Boehmen. Vetsina dokumentu te doby je v latine, nemcine ci francouzstine. Pouzivala se starocestina, ktere by dnes malo kdo rozumel. Presah do historie to tedy nema vubec zadny a argumentace s narodnimi vybory take neobstoji (zajimalo by me, do jake miry si je pamatujete). Statni sprava je zakotvena v zakone a je spravou statu nikoli uzemniho vymezeni, tedy Ceska. Prosazovani novodobe uzivaneho Ceska za kazdou cenu je nesmyslne. Ted jiste budete argumentovat obvyklymi clanky a odkazy, ty uz jsem si precetla, tak vam usetrim praci. Dohledala jsem si starsi literaturu a zadny z lidi drive narozenych mi nepotvrdil, ze by se uzival nazev Cesko a to ani za druhe svetove valky. Klidne si uzivejte hrady, reky, mosty a ja nevim co jeste v Cesku, ale u statu a veci republiky se tykajicich je to nevhodne a hlavne nepresne. A toho se mi wikipediste, tedy ja urcite, snazime vyvarovat.--Bosquete 3. 2. 2009, 16:04 (UTC)
Zkuste rozlišovat
  • "veřejná správa KDE" a "veřejná správa ČEHO". Česko je území České republiky. Stát není území, ale stát má území. Stát je korporace. Nezáleží na tom, čeho se článek či kategorie týkají, ale co je v nadpise či textu označováno - zda území, nebo státní korporace. I v článku o státu se píše o státním území, i v článku o území státu se může psát o státu. Je třeba rozlišovat význam slova a věty.
  • veřejná správa není totéž co státní správa. Veřejná správa není jen správa státu, ale i například správa obcí nebo krajů.
  • rozlišujme prosím význam slova od historie slova. Výraz "Česká republika" je starý něco přes 18 let, a označuje jev, který existuje nějakých 40 let (z toho první polovinu existoval pod jiným názvem). Výraz "Česko" má sice nějakou historii pár set let zpátky, ale významným se stal tak někdy před 16 lety. Nicméně označuje skutečnost, která zde byla v různých formách již pár set let předtím. --ŠJů 5. 2. 2009, 04:34 (UTC)
Ja nepopiram, ze Ceska republika ma uzemi a je vymezena statni hranici. Jenomze i sprava kraju ci obci je stale sprava organem statni spravy a je zakotvena v zakone (obecni a krajske urady), jiste tyka se i uzemi tedy geografickeho vymezeni, to nepopiram. Pokud je neco vymezenou ustavou, zakonnymi ci podzakonnymi normami, pak by se to melo dodrzovat. Co se tyka parsetlete skutecnosti, tim uz si nejsem tak jista. Protoze jedna internetem kolujici studie je ponekud malo. Ovsem ja zde nepolemizuji, zda pojem Cesko pouzivat ci ne, ale poukazuji na to, ze v tomto pripade je to nepresne.--Bosquete 5. 2. 2009, 12:24 (UTC)