Diskuse ke kategorii:Předsókratici

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nepochopil jsem založení této podkategorie. Nevím, nemám filozofické vzdělání, ale podle jakého postulátu má být zrovna Sókratés měřítkem antických filozofů? Navíc v případě Démokrita i filozofů s materialistickým zaměřením? Připadá mi to poněkud nesystematické. --EdmundSquirrel 01:05, 17. 3. 2006 (UTC)

Ač také nemám filosofické vzdělání, tak zrovna přede mnou leží kniha o filosofii a antická filosofie je podle ní dělena na tři období a to na předsókratovské (6. - 4. stol. př. Kr.), klasické (5. - konec 4. st. př. Kr.) a helénismus (konec 4. st. př. Kr. - 529 po Kr.). V tomto předsókratovském období se filosofové zajímali o svět a hledání jeho základů (tedy pralátky, neboli arché). V klasickém období, které začíná právě Sókratem, je hlavním zájmem filosofů spíše člověk, nebo společnost. --Sveter 01:29, 17. 3. 2006 (UTC)
Tak v tomto světle to chápu, jen si myslím, že ten výraz je filozofickým odborným výrazem , pro normální lidi málo srozumitelným a měl by být nahrazen tím Vaším "filozofové období předsókratovského". --EdmundSquirrel 09:12, 17. 3. 2006 (UTC)