Diskuse ke kategorii:Gayové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co je to za otresnou kategorii? To zas budou koncentraky a uz se sbiraj seznamy lidi k deportaci? Tahle hrstka je tu spis pro ostudu nez ckoliv jinyho. A jak bude vypadat, kdyz sem nekdo napise rozsahly seznam vsech vice nebo mene znamych homosexualu? Jako kdyz se nekdo snazi o homosexualni revoluci. A homosexualni zeny snad nejsou? A bisexualove? Nic proti homosexualum, ale stavet to timhle zpusobem na odiv je vic nez jen trochu vedle. Cistych heterosexualu neni o moc vic nez cistych homosexualu (jestli vubec) a taky se s tim takhle nevystavujou. Kdo tuhle kategorii tady vytvoril, tomu opravdu chybi znacna porce soudnosti. Tohle muze mit svoje misto snad na nejakych gay-strankach, ale ne ve Wikipedii. :rolleyes: - 89.217.81.49 26. 11. 2009, 22:00 (UTC)

Viz Wikipedie:Encyklopedická významnost#Významnost pro zařazení do kategorie. Na Wikipedii existuje mnoho kategorií lidí podle mnoha kritérií: existuje-li například kategorie "Čeští lékaři" nebo "Slovenští šlechtici" a stovky dalších, nikterak to neznamená, že by osoby do ní zařazené měly být fyzicky někam deportovány či koncentrovány. Pochopitelně by do takových kategorií měli být zařazováni jen ti lidé, u nichž je příslušnost k dané skupině ověřitelná a encyklopedicky významná (t. j. podílí se podstatně na encyklopedické významnosti oné osoby). Kdyby takových lidí nebylo, neexistovala by ani tato kategorie. Homosexuální ženy jistě také jsou, avšak pokud je tato jejich vlastnost encyklopedicky významná, pochopitelně budou řazeny do příslušné kategorie a nikoliv mezi homosexuální muže. Wikipedie je všeobecná encyklopedie, a tedy se věnuje všem tématům a nespecializuje se jen na vybraná. --ŠJů 28. 11. 2009, 07:27 (UTC)
No dobre, dejme tomu, s touhle myslenkou v zasade souhlasim. Presto by to ale chtelo vymyslet nejakou upravu. Kdyz se rekne jen proste "Homosexuální muži", cpi z toho az prilis jejich pouhe osobni (vrozene) zalozeni jejich sexualniho zivota, ktere je predevsim jejich soukromou zalezitosti, do ktere verejnosti v zasade nic neni. A i v dnesni dobe to takhle formulovane bohuzel u mnoha lidi vyvolava dojem "teplous - ukazte si na nej prstem" nebo "on chudak za to nemuze, neruste ho", pripadne "nemam nic proti homosexualum, ale chran buh, aby mi ten dobytek zkusil sahnout na moje - zarucene a 100%ne heterosexualni - deti!". Proto bych vubec nebral jako kriterium overitelnost, ale vylucne encyklopedickou významnost (ktera ovsem to prvni jiz zpravidla automaticky obsahuje). Stejna encyklopedicka významnost by se ale jiste nasla i u mnohych bisexualnich muzu i zen, prislusniku kategorie vetsiny, ktera ovsem jakoby spolecnosti vubec nebyla brana na vedomi a kteri by se pravem branili tomu, byt zaskatulkovani mezi homosexualy. Vzhledem k tomu by bylo dobre najit nejaky vhodnejsi nazev teto kategorie - neco lepsiho, co nenese ten historickym vyvojem dany ("»Čeští lékaři«, »Slovenští šlechtici« a stovky dalších" nebyli nikdy vystaveni takovehle forme, sirokymi masami nesene perzekuce) nadech hanlivosti. Snad by to vylepsilo uz jen pridani dalsiho atributu - »Vyznamni homosexualni muzi« - 188.155.27.95 28. 11. 2009, 21:35 (UTC)


Klíč pro určování homosexuálů?[editovat zdroj]

Docela by mě zajímalo, podle jakého klíče do kategorie osobnosti zařazujete. Promiňte, ale skutečnost, že muž osouložil jiného muže z něj ještě nedělá homosexuála - jinak bychom měli homosexuálů plné věznice, že:-) Rozhodně není samozřejmé tvrdit, že Paul Verlain byl homosexuál (měl manželku a nejspíš ne jenom jako zástěrku pro svou skutečnou orientaci), a u Arthura Rimbauda je to také sporné - také souložil se vším, co mělo alespoň přibližně dvě nohy, ale to už nespadá do jeho slavného období dekadentní poezie. Přijde mi, že sem bez nějaké extra velké systematiky zařazujete jak „opravdové“ homosexuály, tak bisexuály i lidi, u kterých jsou slavné jejich homosexuální výstřelky, ač jsou ve skutečnosti heterosexuálové. To že muž spal s jiným mužem je celkem snadno doložitelné, to, do které kategorie na výše jmenované ose spadá je velmi složitě rozpoznatelné - často to ani on sám neví. Z tohoto hlediska mi přapadá tato kategorie jako sporná a zvážil bych nějaké její vhodné přeformulování... Co třeba homosexuálně vystupující muži? --ThomasMorta 28. 11. 2009, 23:22 (UTC)

Přejmenování: Gayové[editovat zdroj]

Navrhuji přejmenování na Kategorie:Gayové. Koresponduje to s pojmenováním Kategorie:Lesby (nikoli "homosexuální ženy") a také např. en:Category:Gay men. Homosexuálové se hodí spíše coby předmět diskursu medicínského, pro diskurs společenský se obvykle doporučuje termín gayové. --Bazi 11. 4. 2010, 08:47 (UTC)