Diskuse ke kategorii:Bývalé kostely

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nebyl by vhodnější název kategorie Zaniklé kostely? --Mince 23:37, 14. 11. 2006 (UTC)

Ne, pod pojmem zaniklý kostel si představím kostel, co už neexistuje. Pod pojmem bývalý kostel kostel, co ještě stojí, ale používá se k jiným účelům. Cinik 00:44, 15. 11. 2006 (UTC) Nebyl by vhodnější název kategorie Zaniklé kostely? --Mince 23:37, 14. 11. 2006 (UTC)

Bývalý kostel taky již neexistuje - je to třeba činžovní dům, jehož část zdiva původně patřila kostelu, na jehož místě stojí apod. Pokud ta stavba stále vícemnéně v původním stavu existuje, jen se v ní třeba v lepším případě konají koncerty, v horším zde je sklad zemědělských strojů - stále se jedná o kostel! Viz kupříkladu Kostel svaté Anny (Praha, Staré Město) nebo Kostel svatých Šimona a Judy (Praha, Staré Město). -Mince 12:25, 15. 11. 2006 (UTC)

To je věc interpretace: Dle mého bývalý kostel je stále stojící kostel (ať už přestavěný něbo ne), který už neslouží svému účelu. Kostel není jen stavba, ale i určení a nejde to od sebe oddělit. Bývalý kostel je kategorie, která tento fakt respektuje. Cinik 12:47, 15. 11. 2006 (UTC)

Ano,je to opravdu jen váš názor. Jinak se všeobecně za kostel považuje stavba, která byla pro bohoslužebné účely postavena bez rozlišování toho, k čemu slouží v současnosti. Pro ilustraci citace z jedné knihy (ISBN 80-7277-0985-5, str. 225. Jedná se o Kostel svatého Michala (Praha, Nové Město). "V roce 1786 byl klášter servitů u sv. Michala zrušen, kostel odsvěcen a prodán velkoobchodníkovi Ignáci Veithovi. Až do devadesátých let 20. století bylo v kostele skladiště a jistý čas i útočiště bezdomovců. Po požáru byla na sklonku 20. století provedena rekonstrukce chrámu, která jej upravila ke světským účelům, odborníky chápaná jako dost problematická."
A jak jsem již napsal výše, existuje nespočet kostelů, v nichž se dnes nekonají bohoslužby, a přesto byste je za kostel označil, kdybyste o tom nevěděl. --Mince 15:36, 15. 11. 2006 (UTC)


No, jen můj názor to není a vychází z definice kostela. Stejně si můžete přečíst třeba v encyklopedii Českých Budějovic o zrušení kaple Smrtelných úzkostí Páně, její přeměně ve skladiště a obnovení za biskupa Jirsíka. Zjevně přitom k žádným významným stavebním úpravám nedošlo. Čili pojmy kaple a kostel mají evidentně i jiný rozměr, nejen stavební. Kostel (též chrám Páně) je sakrální stavba, která slouží křesťanům k bohoslužbě. Pokud se přestanou konat a je odsvěcen, pak už z náboženského hlediska není kostelem, byť z hlediska stavebního a historického kostelem být může a byť je tak často nadále nazýván. Co bych kdybych není důležité, kdybych nevěděl a viděl delfína na fotce, myslel bych si, že to je ryba. Cinik 16:50, 15. 11. 2006 (UTC)

Toto ale není náboženská encyklopedie! Není zde možné násilně prosazovat náboženské hledisko, na úkor těm ostatním! Mimo to, odsvěcením kostel nepřestane být kostelem - jen se stane odsvěceným kostelem.. --Mince 17:51, 15. 11. 2006 (UTC)

1) Je Kategorie:Zaniklé kostely podkategorií kategorie Kategorie:Bývalé kostely? 2) Tato kategorie by se měla nějak přejmenovat, protože Bývalé kostely je nejasné a může být matoucí a - jak uvedl výše Cinik - neodpovídá stavebnímu (asi myšleno architektonickému) a historickému hledisku. Vyhovovalo by Kategorie:Nábožensky nevyužívané kostely? --snek01 00:44, 2. 7. 2007 (UTC)

Nevidím důvod pro přejmenování. Jak jsem již napsal: Kostel je definován svým účelem. Navíc na hledisko stavební se nemusíme ohlížet, neboť z pohledu stavbaře je taková kategorie zbytečná - jeho přece nezajímá, zda se v kostele stále slouží mše nebo ne - takže tu kategorii nebude potřebovat. Něco jiného by bylo, kdyby byla potřebná. Takhle ale není nutné vymýšlet nová, krkolomná a neestetická jména. Pokud jde o zaniklé kostely, nemám na to zařazení jasný názor. --Cinik 05:06, 2. 7. 2007 (UTC)