Diskuse ke kategorii:Česká sídla v Rumunsku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tahle kategorie by se měla přejmenovat na české vesnice v Banátu, protože pak by sem patřili i ty srbské (jsou asi 2, takže by pro ně neměla zvláštní kategorie cenu). Navíc pokud vím, tak jiné české vesnice než v Banátu neexistují. Možná tak jedna v Moldavsku. Ale možná se pletu. Nador 14:17, 24. 4. 2008 (UTC)

S tím bych souhlasil, také nevím o žádných jiných českých vesnicích v Rumunsku mimo Banát. Maximálně města, kam někteří odešli z těchto vesnic, kde ale tvoří nevýraznou menšinu a většina je jich navíc taky v Banátu. Ojin 14:28, 24. 4. 2008 (UTC)
Udělal jsem šablonu se všemi českými vesnicemi: Šablona:České vesnice v Banátu. Takže přejmenování této kategorie by vedlo ke sladění s touhle šablonou, další důvod, ikdyž může někomu připadat trošku zmanipulovaný :-). Nador 15:27, 24. 4. 2008 (UTC)
Podávám tedy podnět na přesun na nástěnku správů (nevím kam jinam, doufam, že mě nezabijou). Nador 15:28, 24. 4. 2008 (UTC)

Raději bych tedy viděl vesnice srbského Banátu zvlášť, kategorizovat menšinové vesnice i podle státu mi přijde docela podstatné. Snad by bývalo bylo lepší návrh na přejmenování nejprve vložit pomocí šablony {{Přejmenovat kategorii}} a vyčkat na výsledek diskuse, ne to dělat takhle narychlo. --ŠJů 19:18, 24. 4. 2008 (UTC)

No tak já nejsem proti, aby byly obě kategorie, Rumunsko i Banát. Já jenom myslel, že když bude Banát, tak je Rumunsko zbytečné. Jinak já vůbec nevím že nějaká šablona přejmenovat kategorii existuje. Prostě jsem se zeptal na nástěnce správců co mám dělat a tam mi poradili, nic víc, nic míň, rozhodně nemám nic proti Vaší kategorii :-). Nador 19:58, 24. 4. 2008 (UTC)

Po zavedení kategorie České vesnice v Banátu mi přijde tato kategorie celkem zbytečná, protože v Rumunsku jsou české vesnice jenom v Banátu, a šest vesnic v Rumunsku a dvě v Srbsku, to zas není tolik, aby se ztížilo jejich hledání. A kategorii podle státu podle mě stačí kategorie Vesnice v Rumunsku. Ojin 20:04, 25. 4. 2008 (UTC)

Já bych se nakonec spokojil i s řešením, když České vesnice v Banátu budou zařazeny současně pod České vesnice v Rumunsku i pod České vesnice v Srbsku, jenže to pak zase za rok přijde nějaký kategorizační purista a místo aby vymyslel lepší zařazení, tak prostě pár kategorií smaže. Z puristického hlediska by bylo možno vytvořit podkategorie České vesnice v rumunském Banátu a České vesnice v srbském Banátu, ale z praktického hlediska bude asi přece jen lepší aspoň to nynější řazení. --16:16, 28. 4. 2008 (UTC)

Přimlouvám se za názor našeho bývalého velvyslance v Rumunsku, Jaromíra Plíška, který naše vesnice mnohokrát navštívil a ví, o čem mluví:

Z hlediska těch kategorizací v daném internetovém prostoru to neumím posoudit. Z hlediska lidského a tak trochu i "politicky korektního" bych se ale silně přimlouval za zachování kategorie "v Rumunsku" (resp. "v Srbsku"), případně ještě "v rumunském (resp. v srbském) Banátu". Důvody:

  • Banát je historické území, které je dnes (už docela dlouho...) rozděleno mezi dva státy, což by se mělo respektovat. Asi tak, jako kdyby se psalo o nějakých vesnicích "ve Slezsku", bez rozlišení, v kterém státním útvaru se dnes nacházejí (ostatně těch 90 let pobytu v tom či onom státě se na jejich dnešní podobě - jak v Banátu, tak ve Slezsku - vydatně projevilo).
  • většina lidí, kteří si pojmu Banát v souvislosti s českými vesnicemi v Rumunsku navykli užívat, nemá o hranicích historického Banátu žádné tušení a za "Banát" považují právě tu oblast, kde leží oněch šest vesnic (někteří dnes dokonce říkají, že jezdí "na Banát" atp.). Tomu jistě nelze zamezit, ale také není třeba se tomu přizpůsobovat.

Tak snad je to srozumitelné a ne nadmíru protivné.

Jarda
--Kychot 22:24, 28. 4. 2008 (UTC)

1) Banát je rozdělen mezi 3 státy (Rumunsko, Srbsko, Maďarsko). 2) Ve všem ostatním souhlasím. Předtím mi to přišlo zbytečné, když jsou české vesnice v Rumunsku jen v Banátu, ale teď už mi to tak asi nepřijde. Nador 05:07, 29. 4. 2008 (UTC)

Nevím, jestlis na to přišel už sám, že by se ty kategorie měly zachovat, anebo až na základě toho, co ni napsal Jarda, ale každopádně díky, jsem rád, že došlo ke konsensu. --Kychot 07:23, 29. 4. 2008 (UTC)