Diskuse k Wikipedii:Zajímavosti/2010/15

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co se týče toho odkazu, myslím, že lepší bylo udělat odkaz z té celé části, ale je to jen můj názor. Po jednopísmenných slovech se pevná mezera dělá, ale není snad „a“ výjimkou? Mám za to, že pevná mezera se dělá pouze po „A“, nikoli „a“. A co se týče výpustky, mám pocit, že ve většině případů se nedělá mezera ani před výpustkou, ani po ní. Žádám o odpověď. --dubmi0 3. 4. 2010, 14:18 (UTC)

Pěkně zdravím. O odpověď nemusíte speciálně žádat, odpovídám vždy.
Pokud by ještě i dalším lidem připadalo, že je lepší udělat odkaz z celé části, tak ho předělám. Osobně si myslím, že je to v zásadě jedno, akorát že ta kratší verze působí vizuálně lépe.
Tvrdé mezery se dělají po jednopísmenných slovech, výjimka u malého „a“ spočívá v tom, že je přípustné za něj tvrdou mezeru nevkládat. To znamená, že když ji nevložíte, neudělal jste chybu, ale v žádném případě to neznamená, že když ji někdo jiný vkládá, tak se má odstraňovat.
Na výpustku se může navazovat bez mezery i s mezerou. Já jsem si už zvykl ji do zajímavostí dávat s mezerou. Když už se o zajímavosti starám, dovoluji si v těchto případech, kdy pravidla dávají na výběr, řídit se vlastním cítěním. Ale protože je to jen drobnost, tak pokud by se proti tomu z nějakého důvodu postavil větší počet lidí, nemám takový problém to změnit.
To, že v těchto konkrétních případech jsem změny vrátil, však v žádném případě neznamená, že jsem nebyl rád, že jste chystané zajímavosti prohlédl. Zejména změna psaní kopernicia byla správná, původní verzi s „c“ jsem tam nedal česky správně, a i jinak velmi ostatní wikipedisty podporuji (a často vyzývám), aby návrhy zajímavostí před jejich uvedením prohlíželi a pomohli různé větší či menší problémy vychytat. To je také hlavní důvod, proč bývají takto přichystané už dva týdny předem, takže Vás srdečně zvu k tomu, abyste v této činnosti pokračoval. Jan.Kamenicek 3. 4. 2010, 17:30 (UTC)
Děkuji za odpověď. Když budu mít čas, pokusím se v této činnosti dále pokračovat. Zdravím a přeji pěkný zbytek dne! --Marek Genius 3. 4. 2010, 18:39 (UTC)