Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Hvězdná brána

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návrh na přesunutí[editovat zdroj]

Navrhuji presun/prejmenovani projektu, neb je v nem male 'p'. --Franta Oashi 9. 7. 2009, 11:07 (UTC)

Navrhuji nejen toto přejmenování, ale i přejmenování na WikiProjekt Hvězdná brána. Všechny články týkající se světa Hvězdné brány obsahují v názvu "Hvězdná brána", přičemž jména se "Stargate" vedou na tyto články jako přesměrování (někdo to všechno překládal), tak by bylo dobré, pokud by i WikiProjekt byl přeložen a měl v názvu "Hvězdná brána". -- Zbyněk Stara 10. 7. 2009, 13:18 (UTC)
A vida! --Franta Oashi 10. 7. 2009, 18:58 (UTC)

Počet zámků na obrázcích[editovat zdroj]

Pocet zamku na obrazcich mi nesedi: vidim jich bud 5, nebo 9, ale spravne jich ma byt 7, ne?? --Franta Oashi 9. 7. 2009, 11:07 (UTC)

Nikoli, správně je skutečně 9 (jenom v seriálech SG-1 a Atlantis nejsou dva zámky na branách vidět), podívejte se na obrázek v článku Hvězdná brána (zařízení). V rámci jedné galaxie (drtivá většina použití bran v seriálech) se sice používá sedm zámků, ale pro dopravu mezi galaxiemi (př. Pegasus a Mléčná dráha) je jich třeba osm a pro dopravu na Antickou loď Destiny, která brány v minulosti rozvážela a která se pohybuje rychlostí světla je jich potřeba všech devět (jak to bude odhaleno v seriálu Stargate Universe).
Pět zámků jste zřejmě viděl na projektovém ocenění, dané zámky jsou však pouze zvýrazněny, aby daly dohromady pěticípou hvězdu (která se používá ve všech oceněních), přesto je na bráně všech devět zámků. -- Zbyněk Stara 10. 7. 2009, 12:24 (UTC)
No, hlavne jsem cerpal primo z mluveneho slova v serialu: "Sedmy zamek nezapadl!"
Ikdyz tam i nekolikrat davali vysvetleni, ze 6 je jako 6 stran do kvadru a vzadalenost jeho pruseciku-cile ze dava sedmy, mi je silne proti srti, jakozto nelogicka...
Stejne jako nutnost do Pegasa zdlouhave letat, ale ze zpatky se da skocit rychle: To jste ted prave poprel, ze? Koukam jen na SG-1 na Nove, prijde mi v tom hokej. :-/ --Franta Oashi 10. 7. 2009, 18:58 (UTC)

Vidim, ze jsem mimo, takze uz mlcim. ;) --Franta Oashi 10. 7. 2009, 18:58 (UTC)

Já sám si sedmý zámek osmizámkové adresy vyvětluji jako zámek, který určuje v jaké galaxii (jiné než výchozí) se souřadnice určené prvními šesti zámky nachází. (Seriálové vysvětlení mi, stejně jako Vám, přijde nelogické, protože kdyby existoval pouze jediný zámek definující vzdálenost, fakticky by to bylo stejné, jako kdyby každý jednotlivý zámek určoval jinou cílovou galaxii. Navíc by toto definování vzdálenosti vedlo k problémům Antiků v případě, že by byly dvě cílové galaxie stejně vzdálené od té výchozí - jak by toto řešili jinak než tak, že by definovali dva různé zámky pro tyto dvě stejně vzdálené galaxie? A když by to udělali v tomto případě, proč by to neudělali pro všechny cílové galaxie? Krom toho každá brána v Mléčné dráze má 39 symbolů, takže to poskytuje antikům slušnou rezervu k případnému rozšíření seznamu cílových galaxií /v seriálu se bránou cestovalo pouze do tří jiných galaxií/.)
Myslím, že ta nutnost létání není způsobena konstrukcí brány, spíše je důvodem toho extrémní energetická náročnost takového spojení a to, že SGC nemá trvale k dispozici takový zdroj energie (jako třeba antické ZPM), zatímco základna na Atlantis takový zdroj má a může si proto dovolit osmizámkové spojení Pegasus-Mléčná dráha.
Jinak si myslím, že obecně platí, že lze na jakékoli bráně zadat platnou osmi- i devítizámkovou adresu, pokud má daná brána dostatek energie na takovéto spojení (třeba právě z antického ZPM). -- Zbyněk Stara 10. 7. 2009, 22:17 (UTC)
Hm, dokonce "39 symbolů"... Na obor hodnot jsem ani nepomyslel. No, mate lepsi informace nez ja. Dik. --Franta Oashi 11. 7. 2009, 02:53 (UTC)

Pozvání k diskusi o kritériích významnosti uměleckých děl[editovat zdroj]

Milí kolegové, před časem proběhla diskuse o smazání článku Brumbálova armáda. Ačkoli článek měl řadu interwiki (včetně Dobrého článku na španělské Wikipedii), bylo nutné ho odstranit. Jediné kritérium významnosti, které se na něj na české Wikipedii vztahuje, jsou totiž nyní 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje (2NNVZ), a ty se nepodařilo najít.

Osud Brumbálovy armády navíc v současnosti hrozí i velké řadě dalších článků o různých literárních, filmových a jiných dílech a jejich motivech.

V některých oblastech se takový stav řeší existencí specializovaných doporučení, která umožňují vedle 2NNVZ doložit významnost i jiným způsobem. Příkladem takového doporučení na české Wikipedii je Wikipedie:Významnost (hudba), která např. umožní i bez 2NNVZ existovat článku o kapele, jež drží zlatou desku.

Obecným principem takových doporučení je, že encyklopedická významnost se považuje za doloženou také u takového objektu, který dosáhl něčeho mimořádného – vyznamenání, rekordy, tituly apod. – nebo jinak získal dostatečnou pozornost na to, abychom mohli říci, že je významný po větší počet lidí po delší čas, a tedy patří do encyklopedie. (Obecné pravidlo WP:2NNVZ přitom stále umožňuje významnost doložit také, takže se počet možných témat zařaditelných do Wikipedie jednoznačně rozšíří.)

Jako reakci na Brumbálovu armádu jsem na základě podobných pravidel anglické Wikipedie navrhl doporučení Wikipedie:Významnost (umění). Rád bych, abychom se jím jednak přiblížili zvyklostem na jiných Wikipediích a jednak nemuseli pracně dohledávat dva zdroje pro důkaz, že např. román nositele Nobelovy ceny za literaturu patří na Wikipedii.

Aby se podařilo doporučení doladit a schválit, potřebuji Vaši podporu. Prosím, pojďte diskutovat na tuto stránku.

Hezké vánoční svátky,--Ioannes Pragensis 18. 12. 2010, 15:27 (UTC)

Jak se přidat?[editovat zdroj]

Čaute lidi, chtěl bych se zeptat, jak se můžu do projektu přidat, jestli jde jen o přidání šablony na můj profil nebo je nutné i nějaké povolení....Dík za odpověď--MarkusAtomus 24. 4. 2011, 15:52 (UTC)