Diskuse k šabloně:Tramvaje Škoda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mezery před T[editovat zdroj]

Na škoda.cz se používají jak verze bez mezery před T, tak s mezerou; ve věrohodných zdrojích šestinásobně převažuje verze bez mezery nad tou s mezerou. --Flere-Imsaho 14:24, 3. 1. 2008 (UTC)

Verohodny zdroj je cokoliv krome wikipedie ? zajimave.. --Jklamo 19:48, 3. 1. 2008 (UTC)

Ano, Wikipedie a její mirrory nemůže být sama sobě zdrojem ničeho kromě šumu v Googlu, který je vždy třeba odfiltrovat. --Flere-Imsaho 17:32, 4. 1. 2008 (UTC)

Připouštím, že na Googlu je výskyt označení s mezerou větší, ale to nic nemění na tom, že (alespoň dle mého názoru) by modely aut, autobusů, tramvají atd. měly být označovány přesným názvem tak, jak je označuje výrobce. Když zadáte do Googlu "Škoda 03 T", tak jako jeden v prvních odkazů (po cs.wiki) je stránka Škodovky (alespoň z archivu). V případě, že budete hledat jenom na stránkách Škodovky tak výsledky jsou tyto: Škoda 03 T x Škoda 03T, což myslím mluví za vše. --Harold 20:07, 3. 1. 2008 (UTC)

Myslíte špatně, nemluví. I na Škoda.cz celkově (laskavě si doplňte doménu do mých dotazů výše) vedou poměrem 5:3 verze bez mezer, například 181 Škoda 06T : 64 Škoda 06 T. To nedokládá nic než to, že v Plzni si nechávají psát propagační články v "lidštině", případně překládat webové stránky, lidmi, kteří technickým detailům nabídky příliš nerozumějí, a na korekturách jim nesejde. Ve věrohodných zdrojích, jejichž autoři by se v tematice měli orientovat, například kvůli svému vztahu k Dopravnímu podniku hl. města Prahy, je vesměs 14T. Ano, oficiální název výrobce je primární; máte po ruce tištěný nebo aspoň PDF katalog, nejlépe s vysvětlením, jak označení vznikala?

Ale dobrá, prozatím ustoupím hrubé přesile. --Flere-Imsaho 17:32, 4. 1. 2008 (UTC)

Máte pravdu, na další typy jsem se nedíval. Je vidět, že ani Škodovka nemá moc v tomto směru jasno :-) Přiznávám, že když jsem některé články před víc jak rokem zakládal, taky se mi to moc nezdálo, protože jsem byl spíš zvyklý (z některých časopisů a publikací) na označení bez mezery, nicméně jsem názvy přizpůsobil již dříve založeným článkům. Mezera sem, mezera tam, klidně to může být bez ní. Ale v tom případě by se musely přesunout články a změnit odkazy na ně. --Harold 18:23, 4. 1. 2008 (UTC)

Popisky v šabloně[editovat zdroj]

Ještě k těm popiskům v šabloně. Myslím si, že tohle do šablony nepatří. Ty vozy si může objednat jakýkoliv provozovatel, takže tam neustále uvádět další? To patří do článku o tom konkrétním typu. Radši nechci ani pomyslet na to, že by se ty popisky zavedly např. zde Šablona:Tramvaje Tatra. --Harold 20:07, 3. 1. 2008 (UTC)

Opět si myslíte špatně. Do navigačních šablon patří vše, co uživatelům pomůže, a stručná orientace v kontextu především. Proti přidání počtu náprav jste neměl nic; šablona teď zabírá tři řádky roztažené přes celou šířku obrazovky, tak by v nich místo prázdna mohly být informace.

Vězte také, že Wikipedie není založena na úvahách, co by, kdyby možná někdy v budoucnu; řeší se situace nyní. Ale dobrá, odpovím vám, co bude: Pokud si objedná nějaký další provozovatel, Škoda Transportation to označí novým číslem, nadšenci budou neustále zakládat na Wikipedii samostatné pahýly a přidávat odkazy na ně do šablony.

Zrovna tak není argumentem jen to, že jiná stránka vypadá jinak. Tramvaje ČKD jsou veřejnosti známy lépe než ty plzeňské, a mají víc poddruhů; ale v principu není důvod, proč by se k nim nemohla přidat kupříkladu léta výroby nebo počet vyrobených kusů. --Flere-Imsaho 17:32, 4. 1. 2008 (UTC)

Rozdělení na tříčlánkové/pětičlánkové (pozor: ne třínápravové!) jsem už viděl na pl.wiki a poslední dobou jsem o tom párkrát přemýšlel, ale nějak jsem se k realizaci zatím nerozhoupal :-) Ale ty popisky, já nevím, osobně se mi to moc nelíbí, ale Vaše úmysly chápu. Navigační šablony jsou především pro orientaci čtenářů a tohle jim samozřejmě může pomoci (ale nechápal bych smysl roků výroby nebo dokonce počtu vyrobených vozů, takové informace patří do článku o tom konkrétním typu nebo do souhrnné tabulky).
Dobře, necháme to tak. Uznávám, že máte lepší argumenty, nicméně provedu tam ještě menší úpravu (snad nevznikne další válka... :-)). --Harold 18:23, 4. 1. 2008 (UTC)
A ještě jedna žádost. Všiml jsem si, že jste změnil kód u Šablona:Tramvaje Tatra. Mohl byste ho prosím aplikovat i na škodováckou šablonu, aby to bylo jednotné? V těchto věcech se totiž vůbec nevyznám... Díky moc --Harold 18:27, 4. 1. 2008 (UTC)

Pane kolego, zde s Vámi musím opět nesouhlasit. Astra je obchodní název, do Brna byly vozy 03T dodávány navíc pod jménem Anitra a první vyrobené 03T byly označovány jako Škoda-Inekon LTM 10.08. To bychom tam museli napsat všechny tyto názvy a šablonu by to zbytečně znepřehlednilo. Stejně tak jako 05T = Vektra.

Počet DP v Česku, které provozují vozy 03T je také zbytečný, takové informace najde čtenář v článku o konkrétním typu tramvaje. --Harold 12:21, 7. 1. 2008 (UTC)

"Česko" je zbytečně vágní: rozhodně se nerozšířila jako T3. Neladí to ani s ostatními, kde je uvedeno vždy konkrétní město (vyjma "USA", kde by to bylo moc dlouhé). Že to zabere o 4 znaky víc, to snad nemůžete myslet vážně.
Vektra je jen jedno - a je to dobrý nápad; místa v tabulce je spousta a nijak ji to neznepřehlední. Opakuji, jakékoli lidské označení, které napomůže v orientaci, je dobré. Běžní čtenáři neumějí typová čísla jako říkanku. --Flere-Imsaho 12:35, 24. 1. 2008 (UTC)

Ach jo, už na další hádky nemám náladu... Ať tam teda Astra/Anitra a Vektra zůstanou, i když mně osobně se to nelíbí. Ale ještě k tomu Česku: myslím si, že právě nyní to neladí s ostatními typy. 05T vynecháme (jenom prototyp). Všechny typy (kromě 03T a 10T) byly dodány (zatím) pouze do jediného města, které je v šabloně uvedeno. 10T jezdí ve dvou amerických městech, je zde uvedeno "USA". 03T provozuje 5 dopravních podniků (ne měst!) v Česku (tedy skoro všechny, kde jezdí tramvaje), ale napsal jste "5 měst ČR". Proto tento rozpor navrhuji sjednotit do tvaru buď "X(počet) DP v Y(stát)" nebo pouze "Y(stát)". --Harold 13:04, 25. 1. 2008 (UTC)

Nebuďte puristický; provozuje snad dopravní podniky někdo jiný než příslušné město? Délkový rozdíl mezi "měst" a "DP v" je zanedbatelný, a je to laikovi výrazně srozumitelnější než zkratka.
Máte ovšem pravdu, že "USA" jsou příliš veliké a dokonce i při omezenosti tamní tramvajové dopravy by to mohlo sugerovat větší úspěch, než jakého Škodovka dosáhla. Bývalo by se mi líbilo něco jako "2 * SZ USA", ale to má stejné problémy jako výše. Tak nejspíš přece jen vyjmenovat "Portland, Tacoma"; bohužel nejsou ani ve stejném státě.
Obecně jsem proti doplňování států, to už by šablonu překomplikovalo. Kde je Vratislav, čtenáři vědí, a přesnou polohu Cagliari zjistí hned po kliknutí na tramvaj.
Co se ČR týče, 5 je sice většina ze 7, ale smysl by mělo spíš zvážit velikostí tamních vozových parků, a to by výsledek dost změnilo. "ČR mimo Prahu a Liberec" je zase moc dlouhé. --Flere-Imsaho 14:56, 25. 1. 2008 (UTC)

Mně nešlo o purismus, já měl na mysli Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. Jde o jeden dopravní podnik, ale provozují ho dvě města. Můj návrh tedy je "(5 DP v ČR/Česku)" a "(2 DP v USA)". Tím se to zcela konkretizuje a čtenáři budou mít jasno. --Harold 15:16, 25. 1. 2008 (UTC)

Máte pravdu, že jeden podnik může být společný dvěma městům, mi nedošlo. Takže dáme DP, čtenáři si to mohou domyslet z kontextu. --Flere-Imsaho 22:11, 26. 1. 2008 (UTC)