Diskuse k šabloně:České politické strany/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Archivovaná stránka

Nacházíte se na stránce, která byla archivována. Neměla by tedy být (s výjimkou oprav odkazů po přesunu cílových stránek apod.) editována.

Jaký význam má v této šabloně sekce o Parlamentu Rady Evropy, když to není přímo volený orgán? Byl by někdo proti tomu, kdybych tuto sekci smazal ? --Jklamo 23:52, 3. 6. 2006 (UTC)

Nestraníky v Senátu nepočítat![editovat zdroj]

Jklamova úprava Senátu podle klubů jde sice oproti předchozí tříšti správným směrem, ale není důvod přihlížet k aktuálnímu členství ve straně a nestraníky uvádět zvlášť. I v PS jsou/byli nestraníci, a odečítáme je snad? Politicky podstatné je - vedle klubu - jen na jaké kandidátce byli zvoleni: např. nevím, kdo je ten druhý nestraník ODS, ale musel to být jejich kandidát; vybavuji si ze svého hledání akorát, že Robert Kolář původně kandidoval za US, resp. Čtyřkoalici. Ale proč počítat např. Štětinu za nestraníka, když to byl kandidát SZ, která jím vždy operuje? Etc.

S opravami bych ale už počkal po volbách, kdy se snad poněkud dále pročistí post4koaliční pravicové ministrany (i když zas chvíli potrvá, než se přestaví kluby). --Malýčtenář 15:07, 2. 10. 2006 (UTC)

Vícenásobné odkazy - lepší orientace?[editovat zdroj]

Pokud tomu dobře rozumím, šablona funguje tak, že na stránce příslušné strany automaticky označí jméno strany tučně a znemožní její odkaz. Tím ho ale zároveň zvýrazní. Jinými slovy - např. u ČSSD je zvýrazněna její aktuální síla ve Sněmovně, ale zaniká její obsazení v dalších tělesech (Senát, EP). U SNK-ED je zvýrazněn Senát, ale ztrácí se to, že je také v EP. Nebylo by lepší zvolit odkazy u všech jmen stran, čímž by jich bylo více, ale byly by všechny příslušně zvýrazněny? Okino 00:12, 7. 12. 2006 (UTC)

Podle výše uvedeného návrhu jsem vložil všude odkazy, čekám na zhodnocení. Díky. Okino 18:47, 29. 12. 2006 (UTC)

Tak fungují všechny šablony, respektive MediaWiki vůbec: odkaz ze stránky na ni samu (i ve vložené šabloně) nevytvoří hyperlink, ale zobrazí se tučně. Je to celkem vedlejší produkt a nepřijde mi k ničemu užitečný. Za důležitější pokládám přehlednost šablony, a tedy víc údaje o počtech křesel než odkazy na dobře známé strany; pro tu je lepší, aby nebyla zavalena množstvím textu a modrou barvou. Proto jsem dával odkaz jen na první výskyt každé strany a v Senátu používal zkratky, a chtěl bych v tom při dalších editacích pokračovat. --Malýčtenář 12:20, 3. 1. 2007 (UTC)
Dovolím si nesouhlasit. Zkratky u názvů stran v Senátu a EP zůstaly beze změny, modrá barva nijak nepřehledná není (nepřehledné je střídání modré barvy s červenou u neexistujících odkazů, což ale není problém šablony). Naopak přehlednost zvyšuje, pokud je strana uvedena tučně - pokud je šablona v článku o určité straně, jsou zvýrazněny právě ty informace, které jsou relevantní pro tu stranu. A tento názor mi zůstal i poté, co jsem prošel různé "skiny" a ve všech mi barevnost nepřišla problematická. Okino 13:10, 3. 1. 2007 (UTC)

Zmenil jsem strany v PSP na rozdeleni dle klubu. Je to prehledne a dobre zjistitelne. Rozdeleni podle clenstvi ve stranach mi prijde neprakticke, je to hure zjistitelne (poslanci ho maji povinnost zverejnovat jen ke dni voleb), casto se to meni a vytvari to "problem" nestraniku (kteri mimochodem jsou/byli i mimo nezarazene v ramci klubu). --Jklamo 16. 7. 2009, 12:57 (UTC)

Bezpartijní/bezpartajní/bezpp (bezPP)[editovat zdroj]

Vždycky jsem si myslel, že je to odvozené od slova partaj, ne od slova partije (v obou případech a/i při dalším odvozování a ohýbání zůstává). Nějak mi není jasné, proč se v šabloně uvádí "bezpartijní". Jinak by bylo přesnější uvádět "bez politické příslušnosti" = bezPP/bezpp/BEZPP, jak je uváděno na hlasovacích lístcích i oficiálních stránkách obou komor Parlamentu ČR. Navíc je ta zkratka kratší.

Bezpartijní je správná forma, viz např. [1]. Naopak se domnívám, že zkratka bezpp je pro čtenáře méně srozumitelná. --Kacir 29. 6. 2010, 06:35 (UTC)

Dokumentace[editovat zdroj]

Mohl by prosím někdo vytvořit nějakou směrodatnou dokumentaci jak by měly být parlamentčíci v šabloně zhlukování? Jestli podle kamdidátek, stranické příslušnosti nebo klubů? Já bych byl asi pro kluby s doplnění příslušnosti, protože kandidátka je něco, co platilo před 4mi lety, nebo tak a dotyčná strana/uskupení už třeba ani nemusí pořádně existovat. Děkuji.--Fafrin 18. 4. 2011, 22:52 (UTC)

Ja jsem rozhodne pro kluby. --Jklamo 19. 4. 2011, 21:19 (UTC)
Může být, ovšem manuál bude potřeba pro jednoznačnost a případné zpochybňovače. Frakce v EP (kluby) bych neaplikoval, u EP bych zachoval současnou strukturu. Otázkou je jak postupovat u mandátů v boxech článků, viz příspěvek. Např. u senátu není vzácností, když má klub ad hoc název nerovnající se žádné straně: Klub otevřené demokracie, v této šabloně nebude problém jej uvést se složením senátorů, ale jaké straně/stranám připíšeme mandáty do iboxu?--Kacir 19. 4. 2011, 22:01 (UTC)
Diskuze k boxu patří k boxu, nicméně to bych řešil tak, že u strany bude počet ve volbách získaných mandátů, s případnou poznámkou v případě získaného společně (koalice - počítá se oběma) či pokud politik v průběhu mandátu změní stranu (přestoupí, je vyloučen..., distancuje se od strany).
Otázkou, kterou teď řeším je, jestli SOS či SLK jsou vlastně parlamentní či neparlamentní stranou. EP v současné době nerozumím, nicméně uvést za stranu třeba i kolik jejích poslanců je v které frakci by možná šlo.--Fafrin 20. 4. 2011, 07:11 (UTC)
Mandáty v boxu a v této šabloně jedno jsou, bylo by nevhodné uvádět v boxu jiné informace než v šabloně na stejné stránce níže, když se jedná o stejné mandáty. SOS pobírá za mandát senátorky, která byla za tento subjekt jako nez. zvolena, od státu příspěvek až do roku 2012. Tedy, de iure parlamentní stranou je a fakticky ji v současné době stále reprezentuje. Nikde jsem nenašel informaci, že by se od SOS distancovala, na webu má na SOS odkaz. Naopak např. SNK-ED parlamentní stranou není, protože ve volbách do PSP nekandidovala; nemohla tedy získat žádný mandát a 3 členové strany vykonávají mandáty za VV, které jsou tyto přičteny. --Kacir 20. 4. 2011, 13:26 (UTC)

parlament dle klubů[editovat zdroj]

Neuděláme parlament taky dle klubů? Můžeme se tak zbavit oné poznámky. Získané mandáty ve volbách jsou vždy v infoboxu strany. Te´d je situace na hraně, ale představme si, jak blbě by to vypadalo, kdyby se nám VV před půlrokem roztrhli ve dví. Nebo hypotetickou situaci pro tuto šablonu z období vzniku DSZ.--Fafrin 2. 8. 2011, 22:22 (UTC)


Tato stránka byla archivována a neměla by být (s výjimkou oprav odkazů po přesunu cílových stránek apod.) editována.