Diskuse:Zoologická zahrada

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zkratka pro zoologickou zahradu[editovat zdroj]

Jak by se měla psát zkratka pro zoologickou zahradu? Osobně mám zafixováno ZOO celé velkými písmeny, ale i na stránkách zoologických zahrad v ČR je to chaotické. Skoro bych to viděl na dotaz pro Ústav pro jazyk český. --Emrys 08:03, 20. 10. 2007 (UTC)

Když to nevíte, proč jste přesunul redirekt Zoo Olomouc na ZOO Olomouc?! Nejde o žádný jazykový špek, velká písmena máte zafixovaná špatně, není pro ně žádný důvod, nejde o žádnou zkratku tří slov na z, o a o. Je to prostě zkrácení ze zoo/logické zahrady. Stačí se podívat pravidel českého pravopisu nebo slovníku spisovné češtiny. Byl bych rád, kdyby jste svůj horlivý přesun u Zoo Olomouce vrátil do původního stavu. --Radek Bartoš 08:11, 20. 10. 2007 (UTC)

Tak jsem to zkusil a tady je oficiální odpověď z Ústavu pro jazyk český:
"V obecném smyslu píšeme v běžných textech "zoo" (V úterý jsme vzali děti do zoo). V letácích, na plakátech apod. je přípustná i podoba "ZOO" (na plakátu: Už jste navštívili naši ZOO?). Zápis "Zoo..." je správný tehdy, stojí-li na prvním místě oficiálního názvu konkrétní zoologické zahrady." --Emrys 06:17, 26. 10. 2007 (UTC)

Ten první odstavec velmi potřebuje upravit (nemusí se jednat jen o ohrožené druhy) a rozšířit (přidat kontroverzi pro NPOV), kdyby měl někdo víc odvahy a času... --P.01 (diskuse) 11. 11. 2012, 19:25 (UTC)