Diskuse:Vznik první Slovenské republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ciniku, než začneš něco měnit tak si o věci něco nastuduj, chováš se jako historický diletant nebo svévolný vykladač.

  • Po Mnichovu žádné Československo neexistovalo.
  • Ostatní tvoje zásahy jsou také diskutabilní, pokud je náležitě neodůvodníš tak je zruším.--Kokpit 10:45, 1. 10. 2006 (UTC)
Pokud vím, v Čechách tak bylo a je stále označováno, ale budiž. Pokud jde o zbytek mých úprav, směřují jednoznačně k větší neutralitě či stylistické obratnosti, jednak doplňují důležité informace (především, proč mělo Německo takový zájem na rozbití Československa a nepolklo je celé). Odůvodnění, že Německo své závazky a přísliby neporušilo, neboť Československo se rozpadlo a přestalo existovat, bylo oficiální stanovisko německé diplomacie. Cinik 10:55, 1. 10. 2006 (UTC)
Za prvé, neříkej Čechy, když myslíš Česko. Každopádně po Mnichovu se "tomu" Československo neříká a to nikde, ani v Čechách. A pokud říkáš stylistická obratnost tomuto: "Jeho snahou bylo popdporovat slovenské snahy o samostatnosti a způsobit tímto způsobem..." tak nevím ale budiž. A proč jsi smazal mojí důležitou připomínku, že Německo potřebovalo zničit (politicky, nevojensky) Česko-Slovensko před začátkem války? --Kokpit 11:16, 1. 10. 2006 (UTC)

Hitler samozřejmě chtěl České země jako kořist, neboť hodlal získat jejich nepoškozený válečný průmysl a moderní vybavení jejich armády. Byly logicky první kořistí na řadě, protože šly získat bez boje a zvýšily bojeschopnost jeho armády a byl by tedy z Hitlerova poheldu nesmysl chtít něco jiného. V tomto směru mi připadla ta poznámka jednak zbytečná, jednak zavádějící, protože evokovala, jako by České země představovaly vojenskou hrozbu, kterou by musel před útokem na Polsko neutralizovat - což je nesmysl. Cinik 11:23, 1. 10. 2006 (UTC)

První slovenská republika?[editovat zdroj]

Může někdo přihodit nějaký zdroj dokazující existenci státního útvaru První slovenská republika? 14. března 1939 vznikl Slovenský stát (Slovenský štát), který byl v červnu 1939 přejmenován na Slovenskou republiku [1]. Takže pokud nebude zdroj, navrhuju přesunout na První Slovenská republika (dle sk wiki) nebo Slovenská republika (1939 - 1945). Děkuji za vaše názory. --Kixx 7. 3. 2009, 12:53 (UTC)

Souhlas. Ve slově první nemá být jistě velké písmeno, neboť toto slovo není součástí oficiálního názvu. IMHO by také všechno mohlo být malým, pokud to bereme v obecném smyslu jako třeba první francouzské císařství nebo francouzská první republika. Ale nejlepší asi bude První Slovenská republika. --Daniel Baránek 7. 3. 2009, 13:05 (UTC)
Přejmenováno. --Kixx 7. 3. 2009, 13:54 (UTC)