Diskuse:Vojtěch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vojta a Vojtěch[editovat zdroj]

Dobrý den, vidím menší problém ve vztahu jmen Vojtěch a Vojta. Článek Vojta neexistuje ani jako přesměrování na Vojtěcha. A popravdě řečeno nevím, jak by tato situace měla být řešena. Zdali Vojtu považovat za "zdrobnělou" verzi Vojtěcha (a tedy začlenit do tohoto článku), či pro něj vytvořit samostatné heslo. I u různých nositelů tohoto jména je problém, jestli je nazývat Vojtou či Vojtěchem (a když se to porovná s cizojazyčnými verzemi, je vidět, že je v tom dost zmatek). --Byrnjolf 29. 11. 2008, 11:02 (UTC)

Německý Adalbert[editovat zdroj]

Vrátil jsem verzi s cizojazyčným odkazem na německý wiki na Adalberta na verzi s odkazem na Vojtěcha (Wojciecha). Samozřejmě je otázka, jestli opravdu není v německu Adalbert ekvivalentem Vojtěcha, když za něj byl dlouho považován (viz text v českém článku Adalbert: Jméno Adalbert bývá považováno za německý protějšek českého jména Vojtěch. Např. v německy psaných matrikách českých farností z první poloviny 19. století jsou Vojtěchové většinou zapsáni jako Adalbertové. Kuriózní je způsob, jak k tomu došlo. Zatímco jindy mají různojazyčné varianty společný původ, v tomto případě je původcem Svatý Vojtěch, který je mimo slovanskou oblast známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert.) Každopádně si mysliím, že i když je to často chápáno špatně, tak by přesto měl bejt za ekvivalent považován Vojtěch. I na něm. wiki je u Adalberta odkaz na českýho Adalberta a u Wojciecha odkaz na Vojtěcha.--Byrnjolf 15. 12. 2008, 19:18 (UTC)

Vojtěška[editovat zdroj]

Dovuji si upozornit na jméno mé maminky, která se jmenuje Vojtěška, a zde není o tomto jménu ani zmínka. (Je to jméno holky.)