Diskuse:Výběrové řízení na dopravce na rychlíkové lince Olomouc – Krnov – Ostrava

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nelíbí se mi zdroj č. 27, článek je hodně zavádějící, spekuluje a spíše se ptá než by předkládal nějaká opravdová čísla.

Wiki: Na trati Olomouc – Krnov – Ostrava ČD vykazovaly odpisy vlaků odpovídající 38 Kč/vlkm, což je více než celková dotace linky Plzeň – Most, kde jezdí většinou stejné typy vozů a tedy i výše odpisů by měla být obdobná. Podezřelé se iDnes.cz zdají i rozdíly v ceně lidské práce připadající na vlakokilometr.[27]

Můj názor: Odpisy vozidel i cena lidské práce je udávána na kilometr, a proto se může zásadně lišit podle počtu ujetých kilometrů, zdroj je ale neřeší.

Navíc na trati Olomouc – Krnov – Ostrava jezdí mnohem delší soupravy = větší odpisy, stačí se podívat do řazení. Plzeň - Most: 2-4 vozy většinou 2 Olomouc – Krnov – Ostrava: 3 - 5 vozů, většinou 5

Já bych to dal celé pryč. -- Tento příspěvek přidal(a) Czmarda (diskuse) 13. 2. 2013, 21:26 (CE(S)T)

Leckomu se mohou nelíbit nějaká fakta nebo nějaké zdroje. Nicméně názor celostátně publikovaného zdroje má pro encyklopedii pořád větší váhu než můj nebo váš osobní soukromý názor. Pokud jste nalezl nějaký publikovaný zdroj, který s tím publikovaným názorem pana Sůry polemizuje anebo téma nákladů a dotací analyzuje hlouběji, tak by samozřejmě měl být v článku také uveden. Podle mého osobního názoru úvaha pana Sůry dává více smyslu než vaše připomínka, a i kdyby nedávala, tak pro článek je relevantní, co média ministerstvu fakticky vytýkají (stejně jako jsou relevantní tvrzení Českých drah, třebaže se o některých prokázalo, že jsou nepravdivá či zavádějící). Celý ten odstavec je zjevně věnován obsahu kritiky v článku iDnesu – jaké argumenty či příklady uvádějí, o takových referujeme. Jak je v článku uvedeno, mluvčí ČD měl možnost tato data komentovat, ale nevyužil ji. --ŠJů (diskuse) 14. 2. 2013, 15:29 (UTC)
Základní problém Sůrovy spekulace a Jančurova mediálního výstupu bude v tom, že počítají jinou rychlíkovou "linku", než na kterou je vypisováno výběrové řízení. Pak není divu, že jim peníze neštymujou. Ty vysoké náklady jsou zřejmě na "linku", která zahrnuje další, ne zrovna krátkou větev po trati 292 s peáží přes polské území. To znamená, že se platí mzdy navíc i několika Polákům a jede to ještě hrozně pomalu (dlouhá pracovní doba, málo km na dlouhý čas odpisů) atd. Ve výběrovém řízení, u kterého ČD uvádějí podstatně nižší částku, tahle větev s peáží vůbec není. ČD si zřejmě cení svého obchodního tajemství víc, než nějaké mediální hádky s Jančurou a Sůrou. --Tommasel (diskuse) 18. 2. 2013, 19:12 (UTC)
Objektivním a prokazatelným faktem ovšem je, že Jančura a Sůra se nad tím nepoměrem pozastavili a poukázali na něj. A na tvrzeních zdrojů se encyklopedie buduje. --ŠJů (diskuse) 26. 3. 2013, 15:28 (UTC)