Diskuse:U oběšeného

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele PEPan v tématu „Standardizované zeměpisné jméno geografického objektu v Česku

Dobrý den, jsem autorem hesla WP „U oběšeného (vrchol)“ a musím konstatovat, že sice neznámý autor má pravdu o PČP, myslím že platných od roku 1993, ale pokud se jedná o odborný text, vázající se k výkladu například místa označeného historickým zeměpisným názvem, uvedeným v základní mapě České republiky, jejichž prezentaci má v gesci Český úřad zeměměřičský a katastrální, je vhodné používat referenční zdroj s názvem, který uvádí. Zde se to týká zeměpisného jména vrcholu, a proto jsem ho také použil, viz analýza výškopisu vrcholu U oběšeného (ČUZK). Myslím, že je dobře vidět, jak je zeměpisný název vrcholu napsán. PČP také mj. říkají, že původní pravidla pro psaní (před rokem 1993) se mohou použít, pokud jsou cíleny mj. „na původ místních a pomístních názvů“. Dále se ohrazuji k vyjádření v tzv. opravě mého původního textu, kde je odkaz na PČP s podpisem Vlastimil Hloupý, domnívám se, že podobná vyjádření do WP nepatří. Dále ještě poznámku: stačí si do vyhledávače zadat zeměpisné jméno „U Oběšeného" a zjistit, že tento vrchol neleží v Železných horách / Sečské vrchovině / Kameničské vrchovině a není jejich „vrcholem“ (proto ta volba původního označení hesla WP), ale nedaleko Oslavan, viz vyvýšenina U Oběšeného (369 m n. m.). A aby toho nebylo málo, tak v krajinné oblasti Železných hor není jen nejvyšší vrchol se zeměpisným názvem U oběšeného (737,4 m n. m.), ale také lokalita stejného názvu U oběšeného na katastrálním území Jeřišno. Tak že nejen vrchol, ale i lokalita a nejen s velkým písmenem, ale i s malým, ve smyslu zeměpisných jmen prezentovaných Českým úřadem zeměměřičským a katastrálním. Bylo by dobré, aby ten, kdo změnil také název trigonometrického bodu, se nejdříve podíval na stránky Zeměměřičského úřadu. --PEPan (diskuse) 28. 3. 2018, 16:43 (CEST)Odpovědět

U oběšeného nebo U Oběšeného[editovat zdroj]

Obojí může být správně, ale nikoliv u tohoto hesla české Wikipedie. Na geografické názvosloví se vztahuje výjimka z Pravidel českého pravopisu. V této souvislosti na text úzce odborný, kterým je i zeměpisný název vzniklý standardizací v gesci Názvoslovné komise ČÚZK. Tato výjimka zohledňuje také psaní malých písmen u geografických názvů po předložce, je-li základem pojmenování tzv. obecné jméno (zde obecně oběšenec, nikoliv konkrétní osoba toho jména). Velké písmeno by se po předložce psalo jen tehdy, pokud by následovalo jméno vlastní (například osoba toho jména, o čemž lze v tomto případě s největší pravděpodobností pochybovat). Shodně se píše i víceslovné pomístní jméno, vycházející z tradice jména místního, zde obyvatelé Svratouchu označují pozemky s loukami za tzv. panenské, ve smyslu neobdělávaného pozemku, čili netknuté (ve smyslu slovního výrazu panenství). Obdobně byl stanoven název výškového trigonometrického bodu, v tomto případě shodného názvu s vrcholem (nemusí to tak být obecně, například na vrcholu Vestec je zaměřen v České státní trigonometrické síti trigonometrický bod s jiným názvem). Uvedení vrcholu je důležité z toho hlediska, že kopec či vrch nebo hora zpravidla zaujímají rozsáhlou plochu a nemusí ležet zcela v jedné krajinné oblasti neboli geomorfologické jednotce, což je také příklad vrchu U oběšeného. Velmi přibližně jeho severním i jižním úbočím je vedeno rozhraní Železných hor a Hornosvratecké vrchoviny. Zeměpisný název „U oběšeného“, v tomto případě vrchol s nadmořskou výškou 737,4 m je standardizovaný a uvedený v základní mapě České republiky, za tam uvedené zeměpisné názvy odpovídá instituce Český úřad zeměměřičský a katastrální. V referenci u hesla jsem ZM i ČÚZK uvedl. Jazyková pravidla pro standardizaci jmen nesídelních geografických objektů z území České republiky zpracovala Názvoslovná komise ČÚZK a je na světě od 9. února 2015. Pokud se v referenčních zdrojích objeví změna, budou ti, co změní název hesla a malého písmene „o“ na velké, v právu. Pokud se však nechali blamovat od kohokoliv, měli by napravit škody, co na české WP způsobili, nejen v tomto článku, tedy vrátit vše do původního stavu (snad kromě rozlišovače, ten být skutečně nemusí). Ještě jednou: kopec se zeměpisným názvem U Oběšeného je na katastrálním území Nová Ves u Oslavan a na katastrálním území Svratouch v Pardubickém kraji je skutečně vrchol se zeměpisným názvem U oběšeného. --PEPan (diskuse) 29. 3. 2018, 16:10 (CEST)Odpovědět

Standardizované zeměpisné jméno geografického objektu v Česku[editovat zdroj]

  • Zeměpisné jméno vrcholu (kopce, hory, pozemku) uvedené ve státním mapovém díle je standardizovaný odborný název a jeho publikovaná podoba je výhradně v působnosti Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního, na základě zákona č. 359/1992 Sb, o zeměměřičských a katastrálních orgánech České republiky.
  • Český úřad zeměměřičský a katastrální zabezpečuje standardizaci jmen nesídelních geografických objektů z území České republiky a jmen sídelních a nesídelních geografických objektů z území mimo Českou republiku.
  • V souladu se zákonem platí pro publikaci zeměpisných názvů standardizovaná jména uvedená v psané podobě ve státním mapovém díle a v databázích Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního a jsou jedinou závaznou podobou jména geografického objektu neboli jeho odborného názvu, s výjimkou z pravidel českého pravopisu.
  • Úprava zeměpisného názvu a jeho podoby v písemné formě náleží výhradně do působnosti Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního, svévolná změna není možná a je porušením zákona.
  • Státní mapové dílo v podobě základní mapy České republiky a veřejné databáze Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního jsou dostupné on-line.
  • Pro tento příklad až do případné změny provedené Českým úřadem zeměměřičským a katastrálním platí v písemné podobě standardizované zeměpisné jméno (oronymum) geografického objektu typu vrcholu a kopce:
    • U oběšeného (737,4 m n. m.) na katastrálním území Svratouch v okrese Chrudim, náležejícím do Pardubického kraje v České republice, ve vrcholové části trigonometrický bod s názvem U oběšeného a nivelací 737,38 m n. m. (č. 41 TL 2420) na terénním patníku (TP).
  • Snímek dotazu na zeměpisný název v databázi ČÚZK:
  • Český úřad zeměměřičský a katastrální – webové stránky, viz

--PEPan (diskuse) 1. 4. 2018, 15:44 (CEST)Odpovědět