Diskuse:Tumanskij R-15

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bylo by možno motor, resp. konstrukční kancelář, „přejmenovat“ na v češtině daleko spíše používané Tumanskij?

Taky jsem pro vzhledem k tomu, že konstruktér byl Сергей Константинович Туманский. --Pazuzu 21:00, 2. 6. 2007 (UTC)
Díky --Algernon 16:31, 3. 6. 2007 (UTC)

Po pročtení stránky se vynořil další problém, a to s tímto textem: jednorotorový motor s pětistupňovým nízkotlakým kompresorem, jednostupňovou vysokotlakou turbínou

Z této formulace zároveň vyplývá, že jde o jednorotorový (a jednoproudový) motor, ale přitom se tam současně píše o nízkotlakém (!!) kompresoru a vysokotlaké (!!) turbíně? Což bych chápal v případě, že by šlo o dvourotorový (tj. s nízkotlakou částí, tedy s nízkotlakým kompresorem a nízkotlakou turbínou na společném hřídeli, a na dalším, souosém, hřídeli uložený vysokotlaký kompresor společně s vysokotlakou turbínou) jednoproudový motor, ale nikoli, pokud se píše o motoru jednorotorovém. Ale kombinovat v popisu motoru jednorotorové koncepce nízkotlaký kompresor (kde je potom ten vysokotlaký) a vysokotlakou turbínu? (Kde pak, samozřejmě, postrádám tu turbínu nízkotlakou…) --Algernon 16:31, 3. 6. 2007 (UTC)


Zdaleka nejlepší stránky o R-15 jsou podle mého názoru na adrese www.mzak.cz [1] Autor hovoří o jednohřídelovém motoru, takže, jak uvádí Algernon, asi nemá smysl uvádět něco o nízko- a vysokotlaké části. --Pike 18:34, 11. 10. 2007 (UTC)