Diskuse:Tres faciunt collegium

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

To nebyl návrh, přesunuto už to tam bylo. Rčení sem nepatří. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 20:32, 17. 5. 2007 (UTC)

V tom případě nechápu, proč je na té šabloně doslova uveden pokyn: "Pokud nesouhlasíte s tím, aby tato stránka byla rychle smazána, odstraňte z jejího textu šablonu Smazat a své důvody objasněte na diskusní stránce." A pak taky moc nechápu, proč rčení nepatří na Wikipedii a proč je celá Kategorie:rčení kandidátem na přesun do wikislovníku. Měl jsem takový dojem, že Wikislovník je o něčem jiném. Jak se bude třeba nějaké rčení skloňovat?? --Kychot 20:44, 17. 5. 2007 (UTC)
V se shrnutí bylo "návrh na přesunutí na Wikslovník", ale byl to "návrh na smazání". Protože rčení patří do slovníku, ne encyklopedie. O čem jiném by byl Wikislovník kromě popisu jednotlivých slov? Bylo by skvělé, kdybys pomohl Wikislovníku zapracováním latinských přísloví! (Stránka s latinskými příslovími je i na Wikiquote.) Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 20:48, 17. 5. 2007 (UTC)
Na českém Wikislovníku zatím nemáme speciální kategorii na přísloví, pouze slovní spojení, nicméně třeba na en ta kategorie je a rozhodně není prázdná. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 20:58, 17. 5. 2007 (UTC)
Nejsem na to expert, ale IMHO rčení by mohla zůstat na WP. Jako čtenář bych takovou věc spíš očekával ve wikipedii než na wikislovníku. Možným problémem je také to, že o některých rčeních je možné napsat i encyklopedický článek a pak bysme některá měli tu a některá zase tam. Adam Zivner 21:00, 17. 5. 2007 (UTC)
Na Wikislovníku budou každopádně všechna. Je zbytečné je duplikovat i tady. Je to jazyková záležitost, kvůli takovým věcem začal Wikislovník vůbec existovat. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 21:04, 17. 5. 2007 (UTC)
Nicméně články v podobě, jako je tento, jsou jenom heslo a vysvětlení významu, což je typický slovníkový formát, tak nevím, proč by to mělo být tady. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 21:09, 17. 5. 2007 (UTC)
Koukal jsem na ty anglické wikt:en:Category:Proverbs, je pravda, že tam je víc položek než v české Kategorie:rčení, ale když si ta Proverbs projdeš, tak snad v žádné z nich nenajdeš takový obsah, jaký vkládá např. Wikipedista:Táborák do těch svých rčení, tj. historický a bájeslovný doprovod včetně multimediálních odkazů, namátkou Ikarův pád, Boj s větrnými mlýny aj. Tak to mi už přijde spíš encyklopedická než jen slovníková záležitost. --Kychot 21:18, 17. 5. 2007 (UTC)
Myslím, že to není nic, co by se nedalo dát do sekce etymologie (že to nemají na en, neznamená, že to nejde). Před případným smazáním oněch stránek tady po přesunu na Wikislovník je asi třeba vést širší diskuzi, nicméně, co se týče tohohle, nevidím nic, co by ospravedlňovalo jeho zachování v současné podobě. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 21:22, 17. 5. 2007 (UTC)
"Jeho zachování", to myslíš toho Wikislovníku? To mě taky napadlo, že i kdybych se nechtěl hádat o to, kam ta rčení parří, tak mi přijde, že ten Wikislovník v současné jeho podobě na to ještě není připravený to do sebe absorbovat. Když se člověk jen podívá na tu šablonu

{{přesunout na Wikislovník}} v záhlaví Kategorie:rčení, tak to prostě přijde v tomhle kontextu dost divný. Jednak to dává wikipedistovi na vybranou, ať se tedy rozhodne, zda Kategorii rčení upraví do podoby encyklopedického článku (jako by přesně takhle nevypadaly ostatní kategorie encyklopedických článků) anebo to šoupne do Wikislovníku. Ve druhém případě je žádán o úpravu do zvyklostí Wikislovníku, což je odkazem vysvětleno jasně:

Formát
==jazyk==
===výslovnost===
* [výslovost v IPA s použitím šablony {{IPA}}]
===etymologie===
Pokud se v některém jazyce slovo vyslovuje jinak jako jiný slovní druh, bude výslovnost pod jednotlivými slovními druhy.
===slovní druh===
* mluvnické kategorie slova
====ohýbání====
s použitím šablony
====význam====
# očíslované výklady významu
#:Příklady použití
====synonyma====
# očíslovaná tak, aby souhlasila s významem
====antonyma====
# očíslovaná tak, aby souhlasila s významem

... atd. Na což to rčení napasovat by byl asi problém. Třeba takové Království za koně!... Nechtělo by to tedy se alespoň před tím pokusit udělat nějaké vhodnější struktury a šablony a vybudovat celé odpovídající zázemí, pokud by se měl Wikislovník vydat tímto směrem? --Kychot 21:44, 17. 5. 2007 (UTC)

Zachovat ten článek. Tu šablonu jsem do té kategorie já nedal. Článek Království za koně! se přesunout nedá. Nevím, proč by nebyl připraven. Jak připraven, na co? Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 21:50, 17. 5. 2007 (UTC)
No připraven na přijímání takových článků jako to Království za koně!. Ale teď zase píšeš, že Království za koně! se do Wikislovníku přesunout nedá. Tak tomu pak už vůbec nerozumím. Některá rčení se budou přesouvat do Wikislovníku a jiná zůstanou na Wikipedii? Podle toho, jak daleko je které heslo rozpracováno? Když Království za koně! vzniklo, tak vypadalo takhle. Takže jasný kandidát přesunu na Wikislovník, jako je teď po založení Tres faciunt collegium. A až se to doplní a rozroste a stane se z toho encyklopedické heslo, tak se to bude přesouvat zase zpátky ze slovníku do Wikipedie? Anebo prostě Wikislovník tomu dá takovou strukturu a tak to omezí, že se to pak už rozrůst nebude moct? Nebo jak? Asi jsem tu filosofii moc nepochopil --Kychot 22:06, 17. 5. 2007 (UTC)
V zásadě ano. Nikdy jsem netvrdil, že všechno, co je v té kategorii se přesunout dá. Na druhou stranu, většina toho, co je v Království za koně! se mi zdá celkem off-topic "omáčka okolo", která je (nebo by měla být) i v jiných článcích, a podstata je vyjádřená v několika větách, což se už přesunout dá. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 22:11, 17. 5. 2007 (UTC)
No, jenom že na samém začátku téhle dlouhé diskuse jsi tvrdil, že "Rčení sem nepatří". Zkrátka, že rčení (jako taková, z podstaty věci – alespoň tak a ne moc jinak se to dalo pochopit) nepatří na Wikipedii, ale na Wikislovník. Tak už z toho začínám být trošku magor... Nic, jdu spát. --Kychot 22:20, 17. 5. 2007 (UTC)
Ano, rčení sem nepatří, ale pokud je někdo rozpracuje do podoby, jako je teď Království za koně! už se bezztrátově přesunout nedají. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 22:22, 17. 5. 2007 (UTC)
Ale to je snad princip celé Wikipedie, že někdo naskicne pár vět a časem se to vypracuje na článek, ne? Zrovna jako Království za koně! můžeš v počáteční fázi strčit do Wikislovníku libovolné slovní spojení, třeba lineární rovnice, a vyskloňovat to ve všech pádech, a tvrdit, že matematické pojmy patří na Wikislovník a ne na Wikipedii. --Kychot 23:26, 17. 5. 2007 (UTC)