Přeskočit na obsah

Diskuse:Trdlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 172.103.139.80 v tématu „trdlo - trdelník

Trdlo - obecně - náčiní na roztírání(hist.). Nikoli jen palička do moždíře! Původně plech s držadlem na roztírání těsta do tvaru placky a následně i na roztírání např povidel nebo máku na tuto placku.

trdlo - trdelník[editovat zdroj]

TRDELNÍK nejpravděpodbněji souvisí s pojmem TRDLO: Velmi starý pojem TRDLO jako vyjádření v češtině celkem ještě přijatelné společenské i fyzické nešikovnosti, kdy je třeba s osobou manipulovat více či méně silně, aby byla užitečná - tak jako například s TRDLEM na bití másla v máselnici.

Takto je tento pojem TRDLO naprosto běžně užívaný například na Plzeňsku.

Užití výrazu TRDELNÍK se stalo zejména v historické Praze pro turisty více rozšířené v 1. polovině 21. století jako pojem pro pečenou těstovinovou pochoutku, nabízenou zejména v pouličních stáncích v Praze. Jde o relativně do ruky celkem nešikovně velkou TRUBIČKU z proužku lehce kynutého těsta, pro pečení zavinutého kolem jakéhosi původně dřevěněho válečku neboli TRDLA. Toto válcovité náčiní TRDLO může být trochu palicovitě-konického tvaru pro lehčí sejmutí těsta pro upečení, podobně jako je tvarované původní TRDLO pro snadnější ovládání při vytloukání másla v relativně úzké válcovité nádobě MÁSELNICI, která je v průměru asi třikrát širší než spodní část samotného necelý metr dlouhého TRDLA, a je přibližně půl metru vysoká.

Nicméně také souvisí s výrazem TRDELNÍK užití pojmu TRUBICE, zdrobněle TRUBKY, anebo TRUBIČKY z důvodu výskytu výrazu TRUBEC. Tento pojem TRUBEC, pro ve včelím roji pracovně pouze oplodňujícího samce, je zkráceně hovorově vyjádřen také jako TRUBKA ke zjednodušenému vyslovení, a to pro sotva užitečného člověka, neboli chovajícího se jako TRDLO, původně mužského pohlaví. Proto se tento pojem TRDLO pravděpodobně různými výrazovými přesmyky přenesl až do podoby slova TRDELNÍK. Mohlo se stát, že tomu bylo díky neznalosti češtiny a kultury jejího prostředí. Toto pečivo je relativně agresivně nabízené, ale mylně jako v této době tradiční. TRDELNÍK je velmi často prodávaný turistům zejména zahraničními stánkovými podnikateli cizího původu v historické Praze, hlavním městě České Republiky. Tato skutečnost je domácími obyvateli často zesměšňovaná pro snadné manipulování turistů. Související významově je proto také výraz: "MÍT MÁSLO NA HLAVĚ".

24-X-2020 --172.103.139.80 23. 10. 2022, 21:26 (CEST)Odpovědět