Diskuse:Tranzistor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Jx v tématu „Bi a Uni

Mám stupidní dotaz... Lze tranzistor napájet střídavým napětím, nebo jen stejnosměrným? A jak je tomu u tranzistorových zesilovačů?? Děkuji za odpovědi -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 194.228.181.237 (diskuse)

Sice se tady nemají řešit dotazy, ale v článku zdá se tato informace chybí, takže by to sem mohlo patřit. Tranzistory se mohou napájet pouze stejnosměrným napětím správné polarity, v opačném případě může dojít k jejich poškození. I tranzistorové zesilovače jsou vždy (uvnitř) napájeny stejnosměrným napětím. Pokud jde o střídavý signál, tak ten je nastavením pracovního bodu superponován na stejnosměrný. Na výstupu zesilovače mohou být dva tranzistory, každý pro jednu polaritu signálu. --P.01 (diskuse) 18. 3. 2013, 00:32 (UTC)

Chtělo by to napsat něco o IGBT. Je to dost používaný termín na jiných tránkách české wiki. --Miraceti 11:09, 2. 6. 2007 (UTC)

doporucena literatura[editovat zdroj]

V clanku se objevil docela dlouhy seznam doporucene literatury. Skoro mi to spis prijde jako doporucena literatura na tema elektronika. Ma takovy seznam smysl? --Jx 21:20, 20. 8. 2007 (UTC)

Bi a Uni[editovat zdroj]

Úvodní text popisuje pouze Bi-polární: "Tranzistor je polovodičová součástka, kterou tvoří dvojice přechodů PN. Jedná se v podstatě o spojení dvou polovodičových diod v jedné součástce, většinu vlastností tranzistoru však dvojicí diod nahradit nelze. Tranzistor je základem všech dnešních integrovaných obvodů, jako např. procesorů, pamětí atd."

Uni-polární se tam nějak vloudil a chybí jeho podstata a vznik.

I v unipolarnim tranzistoru jsou dva PN prechody. (Spis se mi v soucasne verzi (26.5.2021) nezda to slovo "trivrstva". Tohle je prave u FETu trochu jinak.) --Jx (diskuse) 26. 5. 2021, 17:56 (CEST)Odpovědět

Úprava od 77.48.235.215[editovat zdroj]

Nevyznám se tolik v elektronice, ale asi bych vrátil úpravu od 77.48.235.215. --Paxan 10. 2. 2009, 08:29 (UTC)

Regulační stupeň (RS)[editovat zdroj]

Zdravím, nedávno jsem ve škole dostal za úkol vytvořit prezentaci na téma "Tranzistor". Čerpal jsem především z učebnice a ze svých poznámek co sem si napsal v hodině. Jenomže když jsem se šel podívat na wikipedii, tak jsem narazil na termín "Regulační Stupěn (RS)" mezi základním zapojením tranzistorů přičemž o něm nebyla žádná zmínka, jak v učebnici, tak ani na internetu. Buď hledám špatně a nebo ten reg. stupeň tam vůbec nepatří.