Diskuse:Theologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Teologie není věda o náboženství, ale spíš o Bohu. Věda o náboženství, ovšem ne o jednom, ale spíš více, se jmenuje religionistika. Teologie je dále spíš studium Boha než věda o Bohu. Označení, že se jedná o vědu o Bohu, je, dle mého názoru, značně kontroverzní. Pokud je nějaké označení značně kontroverzní a nesnese shodu, těžko je přijatelné jako článek v neutrální encyklopedii. Jedno z dalších možných řešení je říci, že teologie je nauka o Bohu. Slovo nauka v sobě totiž nenese informaci o tom, zda je její obsah, logický, empiricky falzifikovatelný, či zcestný. Že je možné teologii studovat na univerzitě, neboli chrámu rozumu, je skandál.

Článek netvrdí, že theologie je věda o náboženství, ale to, že jejím předmětem. Pokud se Vám toto tvrzení nelíbí, tak to opravte, nicméně nějaký vztah theologie a náboženství by vyjádřen být měl. Jedním z důvodů je i to, že heslo náboženství je jediným z této oblasti pořádně zpracovaným.
Bůh je jen jeden, proto religionistika nemůže být naukou o více Bozích.
Proti nauce o Bohu nic nemám.
-- Vít Zvánovec 09:06, 22. Čer 2004 (UTC)

Teologie spíš než Theologie[editovat zdroj]

Google snadno prozradí, že v českých zemích se používá pravopisná podoba teologie, spíš než theologie.

Jenže je nezbytné prima facie rozlišit theologii a teleologii. -- Vít Zvánovec 09:06, 22. Čer 2004 (UTC)

Přidejte, prosím, kategorii "Teologie" tomuto článku. Je to psáno bez "h" - podle hlavní stránky. Mojža 21:34, 12. Črv 2004 (UTC)

Nevím, jaký je momentální stav hlasování či obecný konsensus pro podobné případy. Avšak jsem výrazně pro, aby se toto heslo, na něž je odkaz z hlavní stránky, přejmenovalo na běžné a do očí nebijící Teologie. --Dodo 16:08, 5. 2. 2005 (UTC)

To záleží na tom, zda-li se zde ještě nachází duch Vítha Zvánovce. Li-sung 16:37, 5. 2. 2005 (UTC)
To záleží na tom, jak dopadne hlasování o pravopisu a jak ho budou ochotni lidi dodržovat. Miraceti 16:53, 5. 2. 2005 (UTC)
Myslím, že je to na vás, vy jste odborník a autor postatné části článku. Takže to s klidným svědomím udělejte... Cinik 16:57, 5. 2. 2005 (UTC)

PS: Nemyslím, že by na tom výsledek hlasování něco změnil... Všechny návrhy předpokládají, že kdo změní podstatnou část článku může měnit sporný pravopis. A žádný návrh neupřednosňuje tvar theologie...

Neznám detailně historii tohoto článku. Těžko říct, kdy nastalo teologicko-theologické schisma :-). Rozhodně kvůli tomu ale nebudu studovat historii stránky. Miraceti 17:07, 5. 2. 2005 (UTC)