Diskuse:Taekwondo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podle mě takwondo nepřebralo prvky z karate. Obě umění se vyvíjely nezávisle na sobě. Pouze v době japonské okupace Koreje byly korejské aktivity zakázány a vyučovaly se tajně. Po okupaci se sešli mistři největších škol a sjednotili své styly a vznikla podoba taekwonda tak, jak jí známe teď.

Tak to je omyl. Taekwon-do vzniklo právě za záměrem předčit japonské karate a obsahuje z něj spousty vylepšených prvků. Karate je nesrovnatelně starší než Taekwon-do a rozhodně se Taekwon-do nevyvíjelo nezávisle na Karate, obráceně to platí protože Taekwon-do vzniklo až když bylo karate vytvořené. --Richard Šouta 24. 11. 2008, 12:38 (UTC)

_________ Upřesnění otcem taekwon-do je gen. Choi Hong Hi. V dětsví se učil od svého učitele kaligrafie k utužení zdraví a vytrvalosti starému korejskému umění taekyon. Pozdeji se též učil korejskému umění subak. Ještě v mládí když studoval učil se tehdy mladému umění karate, kde v japonsku dosáhl 2.Danu v karate. Celý život gen. Choi Hong Hi zasvětil rozvoji korejského umění sebeobrany. A dne 11.4.1955 největší historici, vědci, lékaři (prostě elita koree) přijala oficiální název TAEKWON-DO. Tímto dnem datujeme oficiální založení taekwon-do.

Tak, že je jasné že zakladeatel karate mistr Funakoši byl o generaci starší než mistr Choi. Z historie karate víme, že mistr Funakoši vytvořil karate jako moderní umění boje z japonských válečnických umění, které se rozhodl poznávat a stejně tak velmistr gen. Choi vytvořil svoje korejské umění sebeobrany tak jak poznával pricipy válečnických umění on v průběhu svého života.

Poznal jsem obě umění (netvrdím že je ovládám či jsem v nich mistrem) přesto, co o těchto válečnických uměních znám, mohu tvrdit, že oba zakladetelé : karate mistr Funakoši a taekwon-do velmistr gen. Choi; neměli za smysl života válčit, ale šířit myšlenku ctnosti a spravedlnosti. Vemme si z nich příklad. Přestaňte hašteřit co je lepší a kdo byl dřív! Pojďme pokračovat v dobrých myšlenkách zakladatelů umění, která cvičíme. Předávejme toto poselství novým generacím! Podívejte se kolem sebe, jak mladé generaci rostou zadky od toho, jak neustále sedí u médií (TV, PC atd.). Motivujme ostatní ke zdravému pohybu! ... aut. Pavel Cigáň _________