Diskuse:Systémový fotoaparát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ta definice asi není úplně dobrá - není z ní moc patrné, jestli je systémovým fotoaparátem jen ten, která mí spoustu výměnných dílů, a nebo stačí, aby měl třeba jen k dokoupení výměnný objektiv z matnici.

Na konci je asi dost něťastné dělat výčet fotoaparátů a nikoliv systémů. --Postrach 7. 11. 2009, 19:13 (UTC)

Asi jsou to redundantní informace...? Na konci je výčet systémových fotoaparátů:-)--Svajcr 7. 11. 2009, 20:21 (UTC)

Mě by třeba zajímalo, jestli systémovým fotoaparátem je každý, která má třeba konkrétní systém blesku a bajonetu (a tím danou variabilitu příslušenství) - například každý aparát, kompatibilní s nikoňáckým systémem F. --Postrach 7. 11. 2009, 20:47 (UTC)

Aha, už rozumím. Předpokládám, že ten správný profesionální systémový fotoaparát je takový, ke kterému se dá připojit víc než jenom blesk nebo objektiv, a který se používá více méně v profi ateliérech. Jenom vyměnit blesk a/nebo objektiv jsme v kategorii amatérských byť někdy také poloprofesionálních zrcadlovek. Upřímně ale řečeno, každý, kdo má nikoňácký systém F může říkat, že má doma takový malý systém.--Svajcr 7. 11. 2009, 21:15 (UTC)

U mnoha amatérských fotoaparátů šlo vyměnit mnohem víc, než jen objektiv a blesk. I u amatérských strojů lze často doplnit baterrygrip (nebo motorové převíjení jako se dalo dokoupit k Praktikám), daly se vyměnit matnice (někdy ale jen v servisu), u fotoaparátů se šachtou šel doplnit hranol (používal jsem takhle vylepšený německý Pentacon Six), prakticky vše, co je prozatím v článku vyjmenováno jako součásti systému, se vyskytuje už desítky let i v amatérské třídě. Proto se mi omezení na profesionální sféru jeví jako poněkud dost zúženě pojaté. Stejně jako by mi asi připadalo jako trochu úzce pojaté označovat za systémový blesk takový, který používá jen profesionál v ateliéru. A pokud je i systém F systémem, jak píšete, měl by v článku být zmíněn. --Postrach 7. 11. 2009, 21:53 (UTC)