Diskuse:Syrské písmo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sloučení a přesnost[editovat zdroj]

Čtyři články se tu navzájem překrývají a vymezují: syrština: pouze pahýl, navíc zpochybněný. V syrské písmo je úvod v zásadě o syrštině, nikoli o syrském písmu. Dále pak článek hovoří především o estrangelu, ačkoli to není jediné syrské písmo, ale jen jedna ze tří jeho variant. Krom toho existuje článek syrské písmo (varianta estrangelo), který také hovoří v zásadě o tom samém jako "syrské písmo". O variantě serto pak je článek syrské písmo (západní varianta), který však do celkové koncepce také nezapadá. Bylo by proto logické:

  • Aby v článku syrština byly ty věci, které se týkají syrštiny jako jazyka,
  • V článku syrské písmo byla základní charakteristika písma a zřejmě i tabulka všech systémů zápisu,
  • Pokud se to považuje za nutné (?), pak zvlášť hesla Estrangelo a Serto, která rozvedou případné kapitoly hesla syrské písmo. --Dodo 13. 12. 2008, 12:38 (UTC)

A ještě k té přesnosti: pokud se článek syrské písmo v současné době hovoří pouze o estrangelu jako o základním syrském písmu, a pokud se mi ukázkový text otčenáše zobrazuje nikoli v estrangelu, ale v nestoriánské podobě písma, pak to zcela určitě přesné není a heslo je zavádějící. --Dodo 13. 12. 2008, 12:44 (UTC)

Já už nechci do osudu těchto stránek výrazně zasahovat. Sloučení mohu pouze nedoporučit, jak sám uvádíte, syrština používá minimálně (je to ale komplikovanější) tří různých písem. Ruská varianta této stránky to pravda nerozlišuje. Myslím, že jde o samostatná písma a minimální úvod k syrštině je důležitý, ale není to článek o syrštině. Syrské písmo v současné době spíš uvádí do oné koplikované prolematiky tohoto písma, ne do Estrangela. U jednotlivých písem ovšem opakuji obecné informace o těchto písmech, neboť předpokládám, že návštěvník nemusel přejít přes ty obecné stránky.
Nestoriánské písmo jsem nezpracoval, neboť se dá sotva sehnat nějaký software pro jeho zápis. Tím spíš mě udivuje, že se Vám Otčenáš zobrazuje právě v Nestorianu. Pokud je to tak doopravdy, to raději ověřte na ruské stránce k tomuto tématu. Já to tam mám ve specifikaci UNICOD, která by standardně měla zobrazovat Estrangelo, ale spolehlivé to není (což tam ostatně uvádím). Jeden prohlížeč to např. zobrazil jako staré foinické písmo. Co s tím, nevím, ale může to být prohlížečem. Jestli Váš umí Nestorianum, pak Vám ho závidím. Písmo blízké Nestorianu mi z UNICODu dělá MS Word 2000. --(Okarina 14. 12. 2008, 09:22 (UTC))