Diskuse:Sypkovina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím kolego, tkalče. Nic ve zlém, ale nechtěl byste tu dostavu u sypkovin přehodnotit? --Klubera 23. 3. 2009, 21:19 (UTC)

Dobrý den, pane kolego. Jestli jsem Vám dobře rozuměl, chtěl jste mě upozornit na to, že údaj o počtu nití na čtvereční centimetr (tedy dostava osnovy plus dostava útku) nějak nesouhlasí. Bohužel zmizel z obrazovky odkaz k mému článku (výrobky firmy Cramer) s konkrétními ukázkami sypkovin. Momentálně proto můžu tu hustotu jen přibližně odvodit z jiných pramenů:

Například pan Talavášek v Tkalcovské příručce (z roku 1980) píše, že průměrná váha sypkovin je 156 g/m². Jestliže je v sýpku příze s průměrnou jemností 15 tex, což není nic neobvyklého, dostaneme po vynásobení a dělení (s podrobnostmi malé textilní násobilky nechci unavovat) 104 niti na cm². Na polštáři, který jsem vyfotil pro ten článek, jsem napočítal (bez tkalcovské lupy) 45 osnovních a 45 útkových nití, tedy 90 na cm². Sypkovina na polštáři nepatří k nejjemnějším. Lichotí mi, že mě považujete za tkalce. Já sem to dotáhl jen na přadláka (v Německu jsem byl Spinner mit und ohne Faden). Doufám ale, že jsem se vyjádřil srozumitelně. Když tak mně ještě dejte vědět, jestli to stačí. Zdraví--Ryj 24. 3. 2009, 16:22 (UTC)

Dobrý den. Předně Vám pane kolego děkují, že jste na moji připomínku vůbec reagoval. Ale k věci. Ne, nehodlám pochybovat o Vámi dosažených výsledcích výpočtu. Chtěl jsem Vás (teď vidím asi nešikovně, domnívaje že jste tkadlec) upozornit na to, že tkalci pojem „dostava na cm čtvereční“ nepoužívají. Nebylo by jim to totiž k ničemu. Zajímat to může snad obchodníky, kteří operují také ještě s pojmem jako je p. Talavaškem a Vámi zmíněná gramáž. Pokud jste přadlák, a navíc spíše obchodník, pak není vůbec co řešit. Ale i tak Vám děkuji za poskytnutou diskusi. Zdraví --Klubera 26. 3. 2009, 09:19 (UTC)