Diskuse:Svatý Bonaventura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zařazení Bonaventury do kategorie Kněží se mi zdá nepodstatné, pokud již je zařazen jako františkán, teolog a učitel církve, filosof, světec. V kategorii Kněží bych hledal spíše lidi, kteří se nejvíce proslavili právě svým kněžstvím, nikoliv vyšší funkcí (svěcením) nebo významným dílem, takže by je v rámci křesťanských kategorií nebylo kam jinam zařadit. Smysl by mělo zařadit do kategorie Kněží i osoby, které se proslavily něčím úplně jiným a jejich kněžství je nějak překvapující. Desítky životopisů z české Wikipedie by sem patřily spíš než Bonaventura. --ŠJů 03:27, 13. 4. 2006 (UTC)

Tím si nejsem jist, ani jedna z uvedených kategorií neimplikuje kněžství, byť s ním souvisejí... Budu o tom v práci přemýšlet. Cinik 03:37, 13. 4. 2006 (UTC) Souhlasím ale s tím, že sem patří spousta lidí... Cinik 03:37, 13. 4. 2006 (UTC)

To vím, že neimplikují, ale kněžství je přece jen v historickém kontextu u slavných lidí v rámci církve tak běžná charakteristika, že sama o sobě by neměla být důvodem k automatickému zařazení do kategorie, pokud už osoba v nějakých jiných církevních kategoriích je. Zatímco u biskupů nebo dokonce i u členů řádů bych se automatickému zařazení do kat. Biskupové nebo např. Františkáni nebránil, tam to přece jen nějaký smysl má. --ŠJů 05:39, 13. 4. 2006 (UTC)

Kněžství zcela zásadně definuje kariéru a postavení dotyčné osoby v církvi. Naopak je nanejvýš nutné tuto kategorii osazovat vždy. --Cinik 15. 7. 2009, 11:24 (UTC)

Srozumitelnost[editovat zdroj]

V článku (sekce: Dílo) jsem shledal jako málo srozumitelnou větu: V něm se právě vyrovnává se svojí službou řádu a dospívá k poznání, že univerzitní vzdělání bylo pouhou průpravou a k mystickému nazírání lze dospět jedině sestoupením - na svojí dobu to byly přímo revoluční myšlenky. Zvláště termín sestoupení by měl být blíže vysvětlen. --Kenad 19. 12. 2009, 11:46 (UTC)