Diskuse:Stupnice obtížnosti

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji stránku reorganizovat

  • přejmenovat na Stupnice obtížnosti v horolezectví
  • na začátku obecné povídaní o tom co to je
  • pak historii (Welzenbach atd.), můžu napsat
  • pak stručně popsat jednotlivé klasifikace, ale kompletní tabulky přesunout do samostatných článků (typu Stupnice obtížnosti UIAA, ...). v budoucnu se může rozšiřovat - např. u nejvýznamějších otevřených stupnic časové příklady kdy kdo něco na tom stupni přelezl
  • do samostatného článku oddělit vodáctví

--Wikimol 19:53, 16. 7. 2007 (UTC)

  • ad. přejmenovaní: Pokud tam budou i feraty a skialpy, tak by to chtělo ještě jiný název. Ale nevím jaký. Nebo spiš dát feraty a skialpy zvlášť, stejně jako vodáky?
  • ad. Willo: Zmínit Welzenbacha by bylo velmi vhodné, vysvětlily by se tím šestky v Jizerkách (a na písku).
  • UIAA, písek atd. bych klidně nechal v jednom článku, stejně někde bude muset být tabulka UIAA/písek/Francie/USA/... Ale klidně bych zredukoval pindy typu "Dostatečné lezecké zkušenosti jsou nezbytné.", "Velká expozice se často spojuje s malými možnostmi zajištění.", u ferat např. "Určeno jen pro specialisty a fajnšmekry.". Tohle všechno je individuální. Naopak přidat upozornění na "místní specifika", kdy šestkový lezec nemusí vylézt trojku.
  • Možná bych psal UIAA zásadně arabsky a písek římsky.
--Jx 20:15, 18. 7. 2007 (UTC)

Původně jsem článek zakládal s myšlenkou toho, že se postupně rozšíří dále ve smyslu slova „Obtížnost“ o kterém pojednává. Né o zredukování na horolezectví a rozdělení na plno jiných skupin. Jde o slovo obtížnost. Vhodnější by proto bylo zařazení dalších typů obtížností třeba u jiných sportů apod. Jediné obtížnosti se kterými mám osobně já zkušenosti a na co jsem měl čas, jsem zde uvedl.--Supervht 19:45, 19. 7. 2007 (UTC)

Nojo, ale slovo obtížnost je obecné slovo... Znamená zhruba nějakou vlastnost nějakého problému, označující, že ten problém je velký, těžký, náročný, ... prostě obtížný. Myslím, že není možné napsat encyklopedický článek shrnující obecné použití slova obtížný/obtížnost.
To bych do článku mohl přidat něco třeba o NP-obtížných problémech v teorii složitosti. Celkově by to byl maglajz.
Asi nejširší co je představitelné je "obtížnost ve sportu", ale i to mi přijde že by bylo dost zmatené.
Myslím, že obtížnost by měla být Wikipedie:Rozcestník, třeba jako slova anomálie, redukce,... --Wikimol 22:44, 20. 7. 2007 (UTC)

V podstatě souhlasím. Rozcestník bude nejlepší řešení. Nebude se také muset pracně předělávat řada odkazů v článcích atd.--Supervht 01:18, 21. 7. 2007 (UTC)

Rozdeleni[editovat zdroj]

Koukam, ze SJu navrhnul rozdeleni clanku bez uvedeni zduvodneni. Predpokladam, ze mu slo o to, ze clanek je dlouhy a bude jeste delsi a michaji se v nem ruzne sporty a ze by slo o rozdeleni na clanky typu "Stupnice obtiznosti (sportXYZ)". V takovem pripade souhlasim. --Jx 06:51, 5. 6. 2008 (UTC)

Pro zajímavost by určitě bylo dobré, aby z tohoto zůstal nějaký souhrnný článek, který by byl nejen rozcestníkem, ale poskytoval by i jakési základní srovnání. Ale jinak myslím, že obtížnosti sportů, které spolu přímo nesouvisí, je lépe podrobně pojednávat v samostatných článcích. I proto, aby jednotlivé stupnice obtížnosti bylo možno co nejpřesněji kategorizovat a aby nevznikaly zbytečné duplicity (viz třeba článek Sjezdovka). Také je třeba se zamyslet nad názvem, protože stupnice obtížnosti existují nejen u turisticko-sportovních činností, ale mohou existovat i u duševních činností: obtížnost SUDOKU či křížovek, matematických či logických úloh, různých počítačových her atd. --ŠJů 07:56, 5. 6. 2008 (UTC)

Rozděleno[editovat zdroj]

Tak už jsem to, přátelé, rozdělil. Založil jsem 2 nové články, ostatní odkazy z rozcestníku vedou na části jiných stávajících článků, které mají stejný obsah jako částí bývalého článku "Stupnice obtížnosti". Jakékoliv další úpravy a doplnění jsou vítány; mimochodem, nově vzniklý článek Stupnice obtížnosti (extrémní lyžování) potřebuje úpravy, já jsem pouze zkopíroval text...

Nebyl jsem si jistý s názvy nově vzniklých článků, proto jsou to Stupnice obtížnosti (extrémní lyžování) a Stupnice obtížnosti (horolezectví), tedy podle standartního postupu při tvorbě rozcestníků. Pokud má někdo lepší název, ať to navrhne nebo rovnou články přesune... --Kubajzz 10:29, 13. 7. 2008 (UTC)