Diskuse:Stupnice (hudba)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Martin271176 v tématu „Hudební stupnice

Ahoj, namet na opravu:

  • sekce 1.1: mezi cirkevnimi mody chybi lokricka stupnice, modus na 7 stupni durove stupnice (v C obsahuje tony H C D E F G A )
  • sekce 1.2: ackoliv mody stupnice jsou jen jistym zpusobem jiny pohled na obecne libovolnou stupnici (bez ohledu na cirkevni mody jedne konkretni), nemyslim si, ze by se od nich (minimalne v nekterych hudebnich stylech) upustilo, a uz vubec ne kvuli rozvoji harmonie. Dle mych zkusenosti se v jazzove hudbe mody hojne vyuzivaji. Diky rozvoji harmonie se IMHO casto pouzivaji i mody dalsich stupnic -- mollovych ap.

-- srerucha, 1.1.07 (pripadne reply prosim na mejl, moc tu nebyvam)

Zdar a sílu. Postupně se snažím kompletovat Kategorie:Akordy a Kategorie:Hudební stupnice, v rámci toho budu v dohledné době (14 dní?) upravovat i tuhle pasáž (, která opravdu není úplně šťastně napsaná,) a psát samostatné články pro jednotlivé církevní mody.
Chrupoš 07:14, 2. 1. 2007 (UTC)

Hudební stupnice[editovat zdroj]

Domnívám se, že "Hudební stupnice" není odborným a správným výrazem. Běžně se v hudbě používá jen "stupnice" bez dalších přídavných názvů. Konkrétně pak stupnice C dur, stupnice a moll aj. Autor článku chtěl pravděpodobně rozlišit stupnici od jiných "nehudebních" stupnic, ale z mého pohledu to není správně. Martin271176 (diskuse) 26. 4. 2020, 22:00 (CEST)Odpovědět