Diskuse:Starověk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Indie a Čína[editovat zdroj]

V sekci Vymezení předmětu článku se uvádí důvod proč není v tomto článku nic o starověké Indii a Číně. Myslím si, že by zde minimálně kratší článek být mohl. Stačí nahlédnout do Kategorie:Starověká Indie (viz také zahraniční wikipedie). Ohledně Číny na české wikipedii toho moc není ale opět stačí zabruslit na zahraniční wikipedie (a nejenom wikipedie). Když Alexandr Veliký dorazil do Indie, nebyla to žádná civilizace stojící na okraji světa. Vždy bylo uváděno a uváděno je doposud, že kolébkou lidské civilizace je povodí Nilu, Eufratu, Gangy a Chuang-che. Připadá mi to trochu jako jednostranný (ve prospěch úrodného půlměsíce) výklad historie. --Tatarchan 8. 10. 2008, 09:32 (UTC)

Plně souhlasím. Je smutné, že i v učebnicích, které se týkají starověku je jen velmi málo napsáno o civilizaci v Číně, Indii a Japonsku. Je pravda, že je těžší přesně určit konec starověku u těchto kultur. V Číně je to v roce 589 (což, ale není až tak moc). U Indie jsem nic nenašel, proto se domnívám, že tu taková ohraničenost není. U Japonska je to již těžké, protože zde se konec starověku přičítá k datumu 1192, což je již opravdu velká doba od roku 476. Avšak, řekl bych, že krátký článek o Číně a Indii by byl více jak spravedlivý. Žádám wikipedisty, aby se k tomuto vyjádřili. --Vedros88 19. 10. 2008, 07:33 (UTC)

Článek jsem přidal na navržené články k dopracování na WikiProjektu Historie. Pakliže začneme na článku pracovat, rozhodně přidáme i část o Indii a Číně --Mozzan 19. 10. 2008, 08:51 (UTC)