Diskuse:Středisko oprav kolejových vozidel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Katastrofa. Naprosto nepřesné. Podřízenými organizačními jednoskami ČD Cargo jsou SOKV (Ústí n.L., Č.Budějovice a Ostrava), které zajišťují opravy kolejových vozidel a Provozní jednotky=PJ (Ústí n.L, Nymburk, Praha...), které zajišťují provoz - strojvedoucí, vozmistři... Tyto dva druhy jednotek jsou si naprosto rovnocené. V praxi to znamená, že např. v Ústí n.L. působí ředitel SOKV i PJ a oba jsou podřízeni vedení ČD Cargo. Provozní jednotka není podřízena SOKV. Připravím si podklady a heslo přepracují dle skutečnosti. A co je komando???? P.S. Pracuji ve vedení SOKV, tak vím o čem mluvím.... -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Mikesh (diskusepříspěvkybloky) 4. 10. 2009, 18:50 (CE(S)T)

Nač ty čtyři otazníky za komandem????? Je to jistě pro laika nezvyklý název organizační jednotky, ale předpokládám, že tvůrci webu spz.logout.cz, ze kterého čerpal tento článek, si je nevycucali z palce, ostatně prokazatelně se toto slovo "v oboru" používá (přinejmenším jsem ho viděl jako oficiální označení na dveřích). Pokud někdo pracuje ve vedení SOKV, tak by tím spíš měl vědět, odkdy, jak a k čemu se takové označení používá, ať už je oficiální více nebo méně. O tom, zda jsou PJ střediskům SOKV organizačně podřízené anebo jim jsou organizačně rovnocenné, článek neříká nic – zřejmé se zdá být především to, že územní působnosti jednoho SOKV odpovídá územní působnost několika PJ. Zpřesnění a rozšíření článku je samozřejmě vítané, ale raději bez těch zbrklých úsudků. Stránky Spolku přátel železnic mi připadají vedené poměrně kvalifikovaně a nemám a priori důvod se domnívat, že by okruh jejich autorů měl méně spolehlivých informací od pramene než náhodný jedinec z vedení některého SOKV. --ŠJů 4. 10. 2009, 20:04 (UTC)

Reakce jedince z SOKV[editovat zdroj]

Nezlobte se na mně, ale nemáte pravdu. V článku je např. uvedeno, cituji:Středisko oprav kolejových vozidel (SOKV) je typem výkonné jednotky železniční společnosti ČD Cargo. Tato organizační jednotka se skládá z dalších provozních jednotek, komand a středisek v oblasti... To ale není pravda. Myslím si,že naším společným cílem je, aby Wikipedia byla co nejpřesnější. Já samozřejmě čerpám aktuálního z Organizačního řádu ČD Cargo a ne z nějakých stránek amatérů, které nemůžete automaticky považovat za přesné. Bohužel Organizační řád ČD Cargo je interním dokumentem organizace a nemohu jej bez rizika postihu svévolně zveřejnit.
Mohu však z něho uvést informace, které se týkají našeho článku a snad Vám budou užitečné:

1. ČD Cargo má dva typy výkonných jednotek Střediska oprav kolejových vozidel, zkratka SOKV (Ústí nad Labem, Ostrava, České Budějovice), které se starají primárně o údržbu kolejových vozidel. Druhým typem výkonné jednotky je Provozní jednotky, zkratka PJ (Brno, Č.Třebová, Č.Budějovice, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha, Ústí n.L.), které se primárně starají o provoz kolejových vozidel (strojvedoucí, vozmistři, posunovači). (Proto už v depu nemáme ani jediného fíru.)

2. SOKV se skládá (neboli jsou mu podřízeny) z Opraven kolejových vozidel,zkratka OKV - SOKV Ústí nad Labem má podřízenou jednotku OKV Most a OKV Nymburk. SOKV Ostrava má OKV Brno-Maloměřice, Břeclav, Přerov a Třinec. SOKV České Budějovice nemá OKV. O nich se článek vůbec nezmiňuje.

3. PJ se skládá (neboli jsou jí podřízeny) z Provozních pracovišť, zkratka PP - PJ Brno má PP Brno-Maloměřice, Břeclav, Havlíčkův Brod, Jihlava, Otrokovice, PJ České Budějovice má PP České Budějovice, Protivín, Veselí nad Lužnicí, PJ Česká Třebová má PP česká Třebová, Hradec Králové, Pardubice, Trutnov a Týniště nad Orlicí atd.

4. Výraz komando - promiňte ale neznám, v Organizačním řádu není, možná se jedná o nějakou část Provozní jednotky, v rámci SOKV (a připomínám že právě SOKV se článek týká) se zcela jistě nepoužívá. ČD Cargo velice dbá na jednotnost a přesnost názvů, označování, formulářů atd. Lidová tvořivost na kterou jsme byli zvyklí pod ČD je věcí minulosti. Např. stačí jen změnit velikost písma či řádkování v dopise, který někam posílám a mám obrovský problém s nadřízenými. A to už vůbec nemluvím o logu - to je skoro nedotknutelné.

Mým cílem není zde dělat chytrého, ale rád bych, aby Wikipedia byla zdrojem informací, na které se lze alespoň trochu spolehnout. Doufám, že k tomu společně přispějeme. --Mikesh 6. 10. 2009, 10:27 (UTC)

Do vyřešení výše uvedenéhu musím, jelikož mi jde o to aby Wikipedie obsahovala pouze přesné informace z věrohodných zdrojů, přidat ikonu zpochybňující faktickou přesnost. Pokusím se najít takové zveřejnitelné zdroje, abych celou záležitost mohl uvést na pravou míru.

Poslední aktualita z SOKV Ústí nad Labem:
ČD Cargo odkoupilo od ČD část Provozní jednotky Cheb, která organizačně patří pod DKV Plzeň. Toto nové pracoviště je od 1.1.2010 zařazeno pod SOKV Ústí nad Labem pod názvem OKV Cheb (Opravna kolejových vozidel Cheb). SOKV Ústí nad Labem má tedy od 1.1.2010 tři podřízená pracoviště (OKV Nymburk, OKV Most a OKV Cheb). Po neděli tam jedu přebírat potřebné dokumenty...:-) --Mikesh 1. 1. 2010, 22:52 (UTC)

Odstranění šablony Faktická nepřesnost[editovat zdroj]

Tak jsem to nevydržel a trochu jsem do toho sahnul. Snažil jsem se vycházet z ofic. stránek ČD Cargo, ale pro některá tvrzení jsem nenašel zdroje(i když vím že jsou pravdivá :-). Raději jsem to trochu zkrátil aby jsem s čistým svědomím mohl stáhnout šablonu o nepřesnosti. Stránky přátel železnice popisují něco jiného než o čem je článek a mám pocit že v i tomto jsou úplně mimo. Tak do mě ...

82.117.130.3 4. 1. 2010, 11:35 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Díky moc. Teď už je to dobré. Asi bych se měl stydět, že jsem tyto informace nenašel na internetových stránkách vlastního podniku... :-) Až se tam objeví OKV Cheb, tak bych to tam ještě přidal do SOKV Ústí nad Labem. Od 1.1.2010 je OKV Cheb skutečně naše pracoviště. Celý den jsem se dneska probíral dokumentací, kterou mi přivezli klegové z DKV Plzeň... V OKV Cheb bude podobně jako v OKV Nymburk jen opravna nákladních vozů.--Mikesh 5. 1. 2010, 19:47 (UTC)