Diskuse:Státní znak Maďarska

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Symboly Horní a Dolní Uher? Nevým jestli taková interpretace části státního znaku Maďarska obstojí. Doporučují ti více zkoumat tematiku. Maďari takovú interpretaci svého státního znaku nedělají. Aspoň zatím jsem o tom neslyšel.

Asi jsi ten článek nepřečetl dobře, jinak bys to pochopil. --Márton CZ-HU 16. 12. 2008, 14:58 (UTC)


Smazal jsem bosenský znak z doby Rakousko-Uherska. Bosna nebyla součástí ani jedné části monarchie a u Uher nemá co dělat. M.L.

Přímou součástí nebyla, jednalo se o společně spravované území, ale součástí středních-velkých znaků ten znak Bosny je - [1] a [2] Takže tam bude. --Márton CZ-HU 24. 11. 2010, 20:37 (UTC)

To si říkáte hungarista? Bosna samozřejmě nikdy součástí Uher nebyla a vůbec sem nepatří. Bosna a Hercegovina nebyla žádným společně spravovaným územím, správa Bosny byla v pravomoci ministerstva financí, které sice bylo jedním ze tří společných ministerstev monarchie, ale rozhodně to neznamená společnou správu Bosny. Ostatně zástupci Uher vehementně odmítali připojení Bosny už jen kvůli tomu, aby se procentuální zastoupení Maďarů v Uhrách nesnížilo ještě o něco více (tehdy tvořili ca. 50%, další rozředění populace bylo nepřípustné). Bosna zkrátka nikdy součástí Uher nebyla a znak Bosny sem prostě nepatří, ale nehodlám se s vámi hádat a neustále to měnit, tak si to tam klidně mějte, ale je to zcela špatně. M.L.

Velký znak R-U z roku 1915. Znak Bosny je součstí jak znaku Rakouska, tak Uherska.
Ano, Bosna součástí Uherska ani Rakouska nebyla, ale součástí znaků obou zemí ano, stejně tak jako byla součástí společných znaků. Prošel jsem maďarský článek - hu:Magyarország címere, něměcký článek de:Ungarisches Wappen i anglický článek - en:Coat of arms of Hungary a všichni to tam tak mají. Snad základním smyslem - zrakem - je na těch znacích vidět, že znak Bosny je jejich součástí. Pokud nejste schopen se vyrovnat stím, že tam ten znak je, zkuste informovat Maďarskou či Rakouskou heraldickou společnost, aby kvůli vám ten 95 let starý znak změnila. Hezký den. --Márton CZ-HU 29. 11. 2010, 16:36 (UTC)

Znak Bosny samozřejmě je součástí znaku předlitavska i zalitavska, ale to stále neznamená, že Bosna byla součástí Uher a že sem patří její znak. A že je to tak na maďarské, německé i anglické wikipedii je naprosto irelevantní. Bosna byla spravována ministerstvem financí Rakousko-Uherska, nic jako společná správa prostě nebylo. Nehodlám se o tomhle tématu nadále hádat, takže ode mne další příspěvky nečekejte. Ale faktem zůstává, že současné uspořádání je encyklopedicky nepřesné. M.L.

Mimochodem. Nevím jak jste se koukal, ale na německé ani anglické wikipedii není samostatný znak Bosny zobrazen. M.L.

Ano, pokud vám jde o přesné slovíčkaření, tak přímo zobrazené jednotlivé složení znaku anglické wikipedie nemá. Má to pouze v textu a to je dostačující zdroj. Německé wiki tam má tabulku. Řeknu vám, řešíte kraviny... --Márton CZ-HU 1. 12. 2010, 17:27 (UTC)