Diskuse:Sopránsaxofon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Felix Slováček a Jiří Stivín hrají nejen na soprán saxofon, myslím, že bude vhodnější se o nich zmínit v článku saxofon. --Pete 00:21, 16. 4. 2006 (UTC)

Jméno stránky[editovat zdroj]

Hm, česky by se mělo říkat buď "sopránový saxofon", nebo "sopránsaxofon" (psáno dohromady). Psaní "soprán saxofon" vypadá přibližně jako "kolo toč" nebo "svíti plyn". Článek by se měl ideálně jmenovat "sopránový saxofon", přičemž "sopránsaxofon" a případně i "soprán saxofon" by mohly být redirekty. Co vy na to? --Mmh 21:07, 16. 9. 2006 (UTC)

Správný název je „sopránový saxofon“ i „soprán saxofon“, nejsem si úplně jistý u „sopránsaxofonu“. Snad se shodneme, že označení s přídavným jménem je méně obvyklé – řeknete třeba „hraju na alt saxofon“ a ne „hraju na altový saxofon“. Název článku jsem zvolil z toho důvodu, že naprostá většina výrobců hudebních nástrojů používají tuto variantu, viz např. [1] nebo [2]. Redirekty na všechny tři varianty názvů jsem už založil. --Pete 21:42, 16. 9. 2006 (UTC)

Já právě tvrdím, že ať výrobci označují svůj výrobek (nebo hudebníci svůj nástroj) jakkoli, "soprán saxofon" není jazykově správný. Je to pravděpodobně kalk z angličtiny, kde se tímto způsobem tvoří přívlastek běžně, v češtině je to však opravdu přirovnatelné k tomu "kolo toči". --Mmh 22:14, 16. 9. 2006 (UTC)
Vidím, že se také zajímáte o lingvistiku, mohl byste prosím najít ten výraz v nějakém slovníku a potvrdit, že jediný přípustný výraz je „altsaxofon“? Je docela dobře možné, že mohou být správně oba výrazy (přestože se více používá „alt saxofon“, právě proto jsem takto nazval článek). --Pete 08:00, 17. 9. 2006 (UTC)
Podíval jsem se do dvou encyklopedických děl o hudbě, a našel jsem jen "sopránový saxofon", "altový saxofon" atd. To je, myslím, jediná spisovná podoba. Složenina "sopránsaxofon" je podle mne možná v hudebním žargonu (podobně jako třeba "basklarinet"), zatímco "soprán saxofon" takto ve dvou slovech je podle mne logický nesmysl (myslete na ten "kolo toč").
Navrhoval bych tedy články primárně nazvat "sopránový saxofon", "altový saxofon" atd., a ostatní dvě možnosti užít v redirektu. V textu článku bych navrhoval užívat spisovného označení, a na druhé možnosti pojmenování upozornit v závorce na začátku. --Mmh 14:04, 17. 9. 2006 (UTC)
Podíval jsem se do Encyklopedického atlasu hudby z roku 2000, kde je heslo „sopránsaxofon“ (přestože to vypadá alespoň pro mě poněkud podivně). Označení pomocí přídavných jmen má podle mě smysl jen ve výčtech – třeba „sopránový a altový saxofon“, nevím, nakolik se pohybujete v hudebních kruzích, ale nikdo neřekne „altový saxofon“, to bychom tu museli mít i heslo „basový klarinet“. Můžeme se tedy domluvit na změně názvu na „sopránsaxofon“? --Pete 14:25, 17. 9. 2006 (UTC)
Ano, nazvěme to "sopránsaxofon" atd., ale napišme do úvodu článku i dlouhý název "sopránový saxofon" a udělejme i z toho redirect. --Mmh 20:04, 17. 9. 2006 (UTC)