Diskuse:Sodoma a Gomora

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Označení za vandalismus[editovat zdroj]

Chtěl bych se kolegy Jendy H otázat, proč označil mou editaci za vandalismus. Podle mého názoru popisovala to, co je uvedeno ve zdroji ke článku.

Co se týče druhého zdroje: Asi bylo dobré uvést, kdo konkrétní označil ty objevy jako slibné. --Postrach 19. 7. 2011, 16:58 (UTC)

Omlouvám se, v článku jsem si nepřečetl a proto neodstranil původní zdroj: Biblické archeologické noviny. Vy jste v dobré víře upozornil na autora objevů a já jsem z neznalosti článku postupoval vůči vaší editaci nepřiměřeně a ukvapeně.

Ad druhý zdroj: Slovo "slibné" je skutečně moje hodnocení jde o to, že jsem s textu pochopil, že kolem Mrtvého moře je více sídlišť, ale pouze popis těchto dvou vykazuje určité analogie s příběhem Sodomy a Gomory (vypálení, opuštění). Netrvám na této formulaci jen mě nenapadá lepší.

Ještě jednou se omlouvám --Jenda H. 21. 7. 2011, 20:42 (UTC)

Ok, nic se neděje. I mně se stává, že něco špatně odhadnu.
Ani já ty archeologické noviny nepovažuji za jakkoliv seriózní, proto mým záměrem byla maximální subjektivizace těch objevů (konkrétně Sodoma a Gomora mi tam připadají srovnatelně nevěrohodné, jako Danikenovi mimozemšťané, stavějící pyramidy). Možná proto Vám to připadalo jako vandalizace, ale snažil jsem se, aby bylo jasné, že se jedná jen o Wyattův názor. (mimochodem - myslím si, že by tam měl zůstat, byť s poznámkou, že jej žádní archeologové nepovažují za věrohodného - je přece jen dost populární)
Ale i druhý zdroj mi připadá spíše konzervativně náboženský než archeologický, a proto asi trochu zaujatý. Autor článku není archeolog, ale talmudista. Nemáte něco z nějakého nezávislého archeologického ústavu nebo university? --Postrach 21. 7. 2011, 21:29 (UTC)
No k těmto konkrétním nalezištím jsou články v JSTORu. [Tenhle] například tvrdí, že „citing claims for the names of Sodom and Gomorrah in the Ebla archives, and the archaeological evidence from Bab edh-Dhra' and Numeira in Transjordan, they have argued for direct connections between these biblical traditions,“ ale nejsem schopný se nyní dostat k celému jeho obsahu.--Jenda H. 22. 7. 2011, 05:57 (UTC)