Diskuse:Slovanské runy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K tomuto článku se prosím vyjadřujte na diskuzní stránce článku Venedské písmo.

Neověřeno[editovat zdroj]

Jste si tim jisti? Pokud vim, tak oficialni historiografie existenci slovanskych run neuznava a vsechny dukazy o jejich existenci povazuje za podvrh. --Cxn3o 19:09, 25. 5. 2007 (UTC)

Nejsme si tím jisti. Dávám tam šablonu neověřeno. --Luděk 19:22, 25. 5. 2007 (UTC)
Doplním tam zdroj, pak už by to mohlo být OK, ne? --Murúg 20:28, 25. 5. 2007 (UTC)
Jistě. Viz Wikipedie:Ověřitelnost a Wikipedie:Věrohodné zdroje. --Luděk 20:34, 25. 5. 2007 (UTC)

nejaky jiny zdroj by nebyl? Prolezl jsem kopec literatury a nenasel jsem o slovanskych runach nic krome okrajove zminky radici je po bok RKZ... Jo a vsude o hlaholici tvrdi, ze je NEJSTARSI slovanske pismo. Navic osmdesat let stary zdroj nepusobi sam o sobe moc verohodne. --Cxn3o 11:27, 26. 5. 2007 (UTC)

Máte pravdu, 80 let starý zdroj nutí k zamyšlení a pochybnostem. Ale teď je takříkajíc míček na Vaší straně a musíte dodat zdroje, které Růžičkovo knihu vyvracejí či překonávají. Je velice pravděpodobné, že jeho vývody byly pozdějšími kapacitami korigovány až vyvráceny, ale to je nutné ozdrojovat. Jinak by šlo o náš vlastní výzkum. --Luděk 14:47, 26. 5. 2007 (UTC)
A nešlo by to přepsat jako názor pana Růžičky, když jiný zdroj není? --Postrach 10:31, 1. 7. 2007 (UTC)

Celkové zpochybnění článku[editovat zdroj]

Z článku vyplývá, že nejde o slovanské runy, ale o venedské nebo venedické runy a ztotožnění Venedů ze Slovany je čistě hypotetické (http://en.wikipedia.org/wiki/Venedi#Identifications_of_Veneti_as_Slavs). V knize Lubora Mojdla Encyklopedie písem světa (konkrétně první díl, strana 160 a dále, vydalo nakladatelství Libri, 2005) sice popisuje venetské písmo, nicméně termín runy nepoužívá. Všude mi tam chybí údaje, že jde o čirou hypotézu. Sice je možné, že Slované (tj. nikoli Venedi) používali písmo i v předcyrilometodějském období (zmiňovaná kniha tuto otázku prohlašuje za otevřenou), nicméně s největší pravděpodobností nešlo o písmo, líčené zde. Lze najít zmínky o slovanských runách (převážně z doby obrozenství, kdy byli pánové posedlí dokazováním, že Slované jsou vyspělejší než Germáni), avšak tyto zmínky většinou nejsou starší druhé světové války, pročež je jasné, že jde minimálně o termín zastaralý. Článek je ale velmi dobře napsaný, ilustrace k němu výborná, ale...--Váš Mostly Harmless 10:36, 1. 7. 2007 (UTC)

A co to přesunout pod Venedské runy a do nějakého odstavce shrnout to, co napsal Mostly Harmless? Murúg 13:34, 1. 7. 2007 (UTC)
Viděl bych to asi tak: stávající obsah (včetně té téměř dokonalé tabulky, na níž by se označení Slovanské runy prostě změnilo na Venedské písmo) by se přesunul do článku Venetské písmo (Venedské - Venetské), byl by psán o Venedech, nikoli o Slovanceh, vytvořil by se článek Slovanské písmo, v němž by byly údaje o onom hypotetickém předcyrilometodějském systému, a ze Slovanské runy by se stal redirect na článek Slovanské písmo :) Ale vzhledem k připravované čtrnáctidenní Wikidovolené, na kterou se chystám v úterý, netroufám si to udělat sám a teď :) --Váš Mostly Harmless 15:20, 1. 7. 2007 (UTC)