Diskuse:Sklivec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem tu prvně, takže se učím a doufám, že moc neotravuju. ale rovnou mám dotaz: JEden z editorů (Postrach) napsal: "Ale chtelo by to trosku probrat odborny zargon v clanku (clanek je urcen pro informaci laiku))". Kam tedy přijdou všechny ty odborné informace? Nebo snad na wikipedii nepatří? (To se mi krapet nepozdává). Nebo je lepší zkusit obecnější úvod a pak přidat podnadpis Podrobnosti? Co myslíte...? Wikipedii přece mohou používat i "skoroodborníci", studenti medicíny a zdravotních věd, kterým laické informace nepomohou. NAvíc myslím, že i po přečtení je jasné, že sklivec je jakýsi "gel" vzadu v oku... (což jako laická informace bohatě stačí, sklivec zrovna zajímavý není...). Zkrátka zastávám názor, že ten článek může z obsahového hlediska zůstat, jak je - ale možná se pletu (a vzhledem k tomu, jak se v těch wikipravidlech zrovna plácám, bych se moc nedivila) :-P (omlouvám se, při první editaci jsem zapomněla na vlnovky)

články se mají psát správně pro středoškoláky, já osobně přepokládám maturitu na gymnáziu...ale uznávám je to pro mne obvykle dost těžké, chce to vhodně prošpikovat wikiodkazy na další články, většinou je třeba napsat i navazující články...--H11 21. 2. 2009, 22:37 (UTC)
No - já tím myslel především to, že pokud k latinským pojmům existují české ekvivalenty, měly by být uvedeny jako první. Z pojmů, které by čtenáře mohly zaujmout, nebo by jim mohl nerozumět, by měly být odkazy (byť tu třeba zatím nemáme heslo s popisem). Dobrým vzorem pro inspiraci jsou obvykle cizojazyčné Wikipedie - především největší, anglická.
Typickým příkladem pro laika nesrozumitelné větu budiž třeba: "Stroma vitreum - z velice jemných fibril, které jsou při povrchu sklivce hustší, takže tvoří membrana vitrea." - není moc patrné kde ta věc je, chybí odkazy na použité termíny, není jasné, jestli to má nějaké české ekvivalenty. --Postrach 21. 2. 2009, 22:42 (UTC)

OK, díky. V anatomii je ten problém, že český ekvivalent (zvláště v tématu typu sklivec, které je v podstatě o ničem) neexistuje - nebo možná správněji: "nepoužívá se". Pokusím se s tím něco udělat, promyslím to. Díky moc :-) Dreallsach 21. 2. 2009, 23:04 (UTC

Upravila jsem drobné maličkosti, které někdo upravil ke škodě tohoto článku, např odkaz: "jamka pro čočku". Bylo by to maximálně heslo do wikislovníku a tento výraz se jaksi v českém anatomickém názvosloví neevyskytuje (neo vůbec nepoužívá)... ;-) Dreallsach 22. 2. 2009, 00:29 (UTC)

už sem psal , aby to po mě někdo zkounul, že vubec nevim co tam píšu:-)--H11 22. 2. 2009, 00:30 (UTC), jestli jde o tu jamku pro čočku tak kdyby někdo chtěl napsat článek o fossa hyaloidea, rozhodně by bylo vhodnější požít název článku jamka pro čočku a z latiny redirect--H11 22. 2. 2009, 00:35 (UTC)