Diskuse:Seznam britských letadlových lodí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

„Rozlišovače“[editovat zdroj]

Mohl by někdo na nějakém vhodném místě napsat, co znamenají ta čísla v závorce za názvem? těch článků je docela dost a v podstatě se jedná o zbytečný rozlišovač (třeba pt. wiki je nemá). Nemůžu ale nikde nic najít... JAn 25. 8. 2009, 10:33 (UTC)

Za názvem bývá uveden tzv. „pennant number“ (a zase třeba u mnoha starších plavidel, kdy ještě pennant numbers nebyly, třeba křižníků třídy Edgar, etc., bývá uveden rok spuštění lodi — resp. trupu lodi — na vodu). Patrně z nedostatku jiného či vhodnějšího rozlišení (nicméně nějaké rozlišení bude na místě, tzn. skutečně nejsou zbytečné, už jen proto že jedno jméno mohlo postupně nést několik plavidel, u těch jmen „populárnějších“ — HMS Ark Royal, HMS Eagle [u toho mi fakticky uniká důvod, proč je „HMS Eagle“ přesměrování, nikoli rozcestník] či HMS Invincible — či třeba v RN tradičních, používaných třeba už po několik staletí, to může být seznam skutečně rozsáhlý). Byť se naskýtá otázka, nakolik je rozlišování za pomoci dvou „systémů“ (buď pennant number, resp. rok) na místě a vhodné… Třeba vzhledem k tomu, že se u některých plavidel se PN během služby změnilo — a to třeba i několikrát, viz třeba britský torpédoborec HMS Cossack (spuštěný na vodu v červnu 1937) postupně měl hned tři různé PN (L03, F03 a nakonec G03). --Algernon 25. 8. 2009, 12:03 (UTC)

Tohlke by stálo uvést nějak do článku např. Letadlová loď. A co s tím tedy? z technických důvodů by bylo vhodné mít zde alespoň přesměrování z verze bez závorky, případně na nich vytvořit rozcestníky. Pak je ovšem otázka, zda některé lodě rovnou nepřesunout. JAn 25. 8. 2009, 13:02 (UTC)

Vzhledem k faktu, že pennant number (je otázka, zda-li by bylo na místě použít významnově sice asi správný, ale prakticky nepoužívaný český termín vlajkový kód) není použito pouze u britských letadlových lodí, nýbrž u všech britských válečných plavidel (mimo to zde je řeč o seznamu letadlových lodí britských), pak to těžko dávat nějak obecně k letadlovým lodím všem (kupř. americkým, ruským aj.), ne? A, ehm, „co s tím“? To já nevím — pouze jsem Ti odpověděl, co „to“ za jménem lodi je. A vzhledem k množství článků — se nejspíše jedná o zcela zbytečnou práci, už vzhledem k faktu jisté nejednotnosti wikipedie — což se například týká i šablon infoboxů, či věcí kolem terminologie vůbec (ba, dokonce to vede k vytváření jakési „paralelní“ terminologie wikipedie, a to místy dokonce zcela bez ohledu na zavedené české názvosloví, třeba Šablona:Infobox civilní loď, Šablona:Infobox Válečná loď či Šablona:Specifikace letounu — což bylo předmětem kritiky nejednou, ba dokonce nejen z mé strany, například zde kolem letecké terminologie, přičemž s názorem, že „autoři encyklopedií nemají za cíl vytvářet novou terminologii, mnohem jednodušší (účelnější a přehlednější) je použít tu stávající. Nebo si odhlasujeme novou (…)“ se mohu plně ztotožnit). Výsledkem pak je, že každý pisatel si to stejně tvoří dle svého (ostatně vzhledem k možnosti, že za týden-měsíc-či pět let zase někdo přijde s jinou představou uspořádání a návrhem zase něco předělávat, se mi to jeví jako práce zcela sisyfovská — a asi stejně neužitečná). Nemluvě už o tom, že se kupř. může vyskytnout otázka, zda-li jde skutečně o nějaký „rozlišovač“ — a nebo jde-li o jakousi „integální součást“ celého označení plavidla (které tu jen mylně interpretujeme). Takže co vlastně má být oním „primárním (?) názvem“, třeba Eagle, nebo HMS Eagle, a nebo je jím ve skutečnosti ono HMS Eagle pennant number 94? (Čímžto se snadno dostaneme na výše odkazované stránce chybějící primární články až k tomuto textu: „Z technických důvodů se zde může vyskytnout i článek, u nějž je výraz v závorce součástí názvu. S tímto článkem nijak dále nemanipulujte.“)
»Pak je ovšem otázka, zda některé lodě rovnou nepřesunout.« Obávám se, že zrovna v tomto případě (tj. britské letadlové lodi) je to nereálné; už vzhledem k výše zmíněným doslova staletým tradicím, ač třeba konkrétní jméno bylo u britské letadlové lodi (prozatím) použito jen jednou, je otázka zda-li najdeme obecně jen jediný výskyt tohoto jména u lodí britského Royal Navy jako takového (tj. jméno mohlo být použito i u jiných plavidel než u letadlových lodí). --Algernon 25. 8. 2009, 18:21 (UTC)