Diskuse:Seznam bývalých železničních hraničních přechodů v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

pro Cmelak770 - doplnění zrušenách přechodů: původně jsem měl v plánu udělat stránky dvě, jednu jen jako seznam aktuálních přechodů a druhou se všemi, včetně zrušených (s daty zprovoznění a ukončení provozu atd.). Myslíš že má smysl to rozdělit? BTW: v současné době je to prolinkované na en:Czech rail border crossings in operation. U zrušených jsem si nějak nevšiml Tanvaldu a Jindřichovic v Čechách, tento týden se k tomu bohužel nedostanu. JanSuchy 08:15, 26. 9. 2006 (UTC)

Nevím, zda to rozdělit. Obecně je totiž problém se zařazením některých přechodů. Zrovna ten Harrachov - Jakuszyce, na který jsem zapomněl, zrušený není, je neprovozovaný. Proto by možná bylo lepší to nechat dohromady a opatřit poznámkami se skutečným stavem přechodu. I když jsem si vědom, že nebude sedět ten link na EN. --Cmelak770 09:50, 26. 9. 2006 (UTC)
O.K. Mám v plánu vytvořit příští měsíc v en nový článek se všemi přechody, včetně pár vět o historii, tak to pak "přeinterwikilinkuju". Dáme k Haidmuehle do závorky zmínku o "nejkratší mezinárodní železnici na světě"? [1] JanSuchy 14:59, 26. 9. 2006 (UTC)
Asi by to chtělo obecně ke každému přechodu toho napsat co nejvíc, bude to rozhodně lepší než jen suchý výčet. Jak budu něco vědět (a bude se mi chtít), doplním. Takže stojí zato uvést i tu zajímavost o Haidmühle. --Cmelak770 15:17, 26. 9. 2006 (UTC)

Nepřidáme sem i přechod koňky ČB-Linec? mapka JanSuchy 12:34, 23. 10. 2006 (UTC)

V době její existence tam mezistátní hranice nikdy neprobíhala. --Jklamo 13:18, 23. 10. 2006 (UTC)
Upravená otázka: nepřidáme to jako poznámku k přechodu Horní Dvořiště? JanSuchy 13:52, 23. 10. 2006 (UTC)
S tím bych souhlasil. Nejedná se totiž o zrušenou trať, ale o trať přeloženou do nové polohy. --Cmelak770 16:19, 23. 10. 2006 (UTC)

zastávka v Głuchołazech (jinde než nádraží v Głuchołazech)[editovat zdroj]

Mezinárodní polsko-československá dohoda o průjezdu městem Głuchołazy (něm. Ziegenhals, čes. Hlucholazy) z roku 1948 (v Polsku nazývána "Bierutův dekret" ) stále platí! Bohužel i na české straně došlo k pozapomění zrušit tuto dohodu (dekret) více viz:

  • Nová zastávka v Głuchołazích

http://www.zelpage.cz/zpravy/5718

  • Nová zastávka v Głuchołazích možná nebude

http://www.zelpage.cz/zpravy/5827

  • Przystanek w Głuchołazach może nie powstać

http://www.radio.opole.pl/?kat=wiadomosci_wiecej&id=23603

  • Dekret Bieruta przeszkodą w budowie stacji

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080305/POWIAT02/778396320

  • Na trati do Jeseníku nová polská zastávka asi nebude

http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/na-trati-krnov--jesenik-nova-polska-zastavka-asi-n.html

  • Vlakem do Polska? Devadesát kilometrů za devět hodin

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=519233

  • Z Česka k sousedům vlakem? Dráž už se cestovat nedá

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=520041

Nedokončené projekty[editovat zdroj]

Dobrý den, jsem Petr Herbrik z Domažlic a rád bych Vám doplnil projektované přechody o jeden rozestavěný, ale díky druhé světové válce nedokončený projekt. Jedná se o přechod mezi Nemanicemi a Waldmünchenem na dráze z Poběžovic do Waldmünchenu (variantně přímé napojení do Domažlic z Klenčí p/Č). Jediný přeživší důkaz, o kterém vím, této rozestavěné dráhy je dodnes existující nádražní budova v Nemanicích.

Další nerealizovaný projekt hraničního přechodu byl mezi Dianou a Pfrentschem na trati Neustadt - Eslarn. Tato úzkorozchodná dráha měla sloužit jen nákladní dopravě k napojení úzkorozchodné sítě Dianské sklárny na veřejnou železniční síť. Rakouské úřady však nedaly ke stavbě povolení z důvodu neplánování spojení dráhy i s rakousko-uherskou železniční sítí.

Projekty těchto dvou tratí jsem měl osobně v ruce, ale bohužel schořely v devadesátých letech při požáru domažlického archivu.

Další rozestavěná dráha byla mezi Bělou nad Radbuzou a Eslarnem. U Smolova jsou prý dodnes zachována torza náspů. O této trati ovšem vím jen z vyprávění, projekty jsem nikdy neviděl.

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.24.53.1 (diskuse) 27. 12. 2011 (CE(S)T)