Diskuse:Saffirova–Simpsonova stupnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)

Saffirova-Simpsonova hurikánová stupnice zní strašně po jazykové stránce, myslím, že Saffirova-Simpsonova stupnice hurikánů je přece jen lepší. Vladislav Židek 8. 9. 2008, 08:02 (UTC)

Pravda, takhle to zní lépe, takže jsem pro. --Ganimoth 8. 9. 2008, 08:30 (UTC)
Obávám se, že hlavní chyba tkví jinde, správný překlad je "Saffir-Simpsonova". Je to podobné jako u výrazu "kometa Honda-Mrkos-Pajdušákové", "kometa Hale-Boppova" aj. Darius 26. 8. 2009, 05:04 (UTC)

Nějaký odborný zdroj, že Saffir-Simpsonova je jediná správná verze, zatímco Saffirova-Simpsonova je špatná, máte? Už jsme na to téma diskutovali asi před měsícem, žádným zdroj nesprávnosti českého názvu Saffirova-Simpsonova se nenašel. Není to pojmenováno podle jednoho člověka, který se jmenuje Saffir-Simpson, ale podle dvou lidí. Někdo prostě umí česky, tak přivlastňuje u obou jmen, někdo jen z poloviny. Citát z jazykové příručky:

Přivlastňuje-li se dílo (kniha, objev apod.) dvěma autorům, pak obě jména autorů by měla mít tvar přivlastňovacího přídavného jména: Havránkova-Jedličkova mluvnice, Ebersův-Mollův model tranzistoru, Youlova-Kučerova parametrizace regulační soustavy. Respektování tohoto pravidla (bohužel však v praxi často porušovaného) je důležité. Chybějící zakončení -ův u prvního jména totiž signalizuje, že jde o jediného autora se zdvojeným příjmením: Toulouse-Lautrecovy obrazy.
— Internetová jazyková příručka ÚJČ AV ČR

Název komet jako podpůrný argument neobstojí, protože v odborné literatuře se místo přivlastňovacích adjektiv používají v názvu substantiva (kometa Honda-Mrkos-Pajdušáková, Hale-Bopp, je to tak i v článcích na Wikipedii), v populární literatuře a v médiích lze nalézt Hale-Boppova i Haleova-Boppova kometa. Není důvod upřednostňovat jazykový zmetek. --Milda 26. 8. 2009, 08:58 (UTC)

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Saffirova–Simpsonova stupnice hurikánů. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 3. 9. 2018, 23:15 (CEST)Odpovědět