Diskuse:Sací brzda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kdybyste někdo věděl, jak lépe upravit tento článek do jednotné podoby wikipedie, tak to prosím udělejte. Já už jsem s invencí v koncích.PetrS. 14:15, 24. 2. 2006 (UTC)

Šlo mi zejména o dodělání odkazů. Skvělý by byl i nějaký obrázek nebo nákres. --Pasky 14:18, 24. 2. 2006 (UTC)

A co je pitomého na brzdném systému? Jak se liší "systém brzdy" a "brzdný systém"? --Pasky 14:19, 24. 2. 2006 (UTC)

Na železnici se stejně jako v jiných oborech lidské činnosti používají termíny a když ne termíny, tak alespoň ustálená označení. A mimochodem, o co je lepší přívlastek shodný, než neshodný? PetrS. 08:09, 27. 2. 2006 (UTC)

Odstranil jsem kategorii Mechanika kapalin a plynů - nezdá se mi, že by to tam patřilo, neboť tato kategorie se zabývá obecnými principy a výpočty, nikoli konstrukcí zařízení pracujících s kapalinami a plyny. Stejně tak by z ní mělo vypadnout "Pneumatické zařízení" PetrS. 08:40, 5. 1. 2007 (UTC)

Dovolil bych si upozornit, že na fotografii s popisem "Ejektor sací brzdy s tlumičem na lokomotivě 252.008" je pouze tlumič výfuku. Vlastní ejektor (dvojitý vysávač) je umístěn na stanovišti strojvůdce a na fotografii tedy není vidět. Rovněž některé informace nejsou zcela přesné. Např. informace: "jednoduchá sací brzda se na železnicích používala jen poměrně krátce". Jednoduchá sací brzda systému Hadry byla v Předlitavsku zaváděna od roku 1877. Na některých místních tratích v Čechách byla používána ještě začátkem 30. let 20. st. Pro brzdění samostatných lokomotiv ještě déle. Používána tedy byla více než 50 let, což se asi nedá označit termínem "poměrně krátce". Pavel Černý

Oprava: Samozřejmě má být "systém Hardy" (nikoli Hadry). Omlouvám se za chybu. Pavel Černý