Diskuse:Sýpka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sloučení[editovat zdroj]

Jsem pro sloučení špejcharu do sýpky. Je to to samé a sýpka je zřejmě aktuální slovo.--Juan de Vojníkov 13. 12. 2010, 13:44 (UTC)

Souhlas jen s malou výhradou - aktuálnější slovo je silo - což je velká moderní sýpka. MiroslavJosef 13. 12. 2010, 14:04 (UTC)

Neřekl bych. Silo je podle mého něco jiného než sýpka.--Juan de Vojníkov 13. 12. 2010, 14:59 (UTC)

Diskuse Špýchar[editovat zdroj]

Přeneseno z Diskuse:Špýchar

Ad sloučení se sýpkou: Myslím, že ty termíny mají významový rozdíl. --Adam Hauner 05:26, 15. 5. 2006 (UTC)

Ano, take to tak chapu, proto odebidam sablonu sloucit. V jednom se skladuje zrno a v rduhem slama Vrba 22:43, 13. 6. 2006 (UTC)

@Vrba: Druhá část Vaší věty je ironická, pokud jste si nedělal legraci, přičemž ale uvádíte, že jste šablonu Sloučit stejně odebral - z toho jsem zmatený. Podle mě by se články sloučit měly, nebo alespoň upravit, a to ze dvou důvodů: 1) debdict (SSJČ, SSČ, SCS aj.) uvádí špejchar, špýchar a sýpku jako synonyma, německy Speicher, z čehož slova špejchar a špýchar vnikla, znamená sýpka, takže je to i docela pochopitelné 2) úvodní definice špýcharu přesně odpovídá sýpce. Zde popsaný špýchar (zprav. věžovitý a asi menší než standardní velká sýpka, ale dále už možná popisuje "regulérní" sýpky, kt. by patřily do článku sýpka) je zvláštním případem sýpky.--Jiří Janíček 7. 2. 2009, 20:33 (UTC)

Opravdu netuším, zda si Vrba dělá legraci, když dvakrát odstranil šablonu sloučit, a to dokonce aniž by se domnělý rozdíl mezi sýpkou a špýcharem pokusil v kterémkoliv z těchto dvou článků popsat a doložit zdroji. --ŠJů 13. 7. 2009, 12:15 (UTC)

Encyklopedie Lidové architektury[editovat zdroj]

v encyklopedii lidové architektury (Frolec, Vařeka 1983, SNTL, Alfa) se uvádí (cit.): v etnografické literatuře se pro budovu určenou k uskladňování vymláceného obilí upřednostňuje výraz špýchar, nahrazující původní staroslovanské označení "kleť". A zatímco u sýpky je uvedeno, že se pro ní užívá také termínů špýchar, špejchar, naopak to uvedeno není. Tak "teď babo raď".--BíláVrána 13. 7. 2009, 22:42 (UTC)

"Špýchar" se totiž, nakolik do toho vidím, většinou váže na určitou architekturu, zatímco "sýpka" může být klidně uvnitř jiného domu. --Mmh 14. 7. 2009, 08:31 (UTC)
Třeba na webu Lidová architektura (http://www.lidova-architektura.cz/A-vyvoj/prehled-staveb/hospodarske-stavby-sypky-spychary.htm) čerpajícím z knihy Jiřího Škabrady je o sýpkách a špejcharech také jen jedna společná kapitola, kde jsou v úvodu obě slova představena jako synonyma. Rozdíl je zřejmě hlavně v tom, že jedno slovo je germanizmem a druhé nikoliv. Naprosto nikde (když tedy nepočítám výše uvedené zjevně laické poznámky wikipedistů) jsem nenarazil na to, že by kdokoliv, kdo je dotčený odbornými znalostmi, někde popisoval nějaký zavedený terminologický rozdíl mezi oběma slovy. Naopak: když zadám do googlu hledat současně obě tato slova, tak v naprosté většině nalezených stránek jsou obě uvedena vedle sebe jako synonyma, t. j. jedním z nich je vysvětlováno druhé. Ostatně o obojím se píše, že může stát nejen samostatně, ale i být součástí obytného domu. V tom asi rozdíl nebude. Zřetelně rozlišit lze snad jen sila, kterými jsou dnes sýpky (špejchary) nahrazeny. --ŠJů 14. 7. 2009, 21:48 (UTC)