Přeskočit na obsah

Diskuse:Sírius

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Průvodci[editovat zdroj]

"Existují teorie, že Sírius má další průvodce, ale nebyli dosud žádní objeveni." Tohle mě zajímá, nejsou k tomu nějaké bližší informace?--Interfector 18:11, 15. 8. 2007 (UTC)

Jsou , o Siriu a jeho průvodci vědí Dogoni co žijí na Bandiagarské vysočině . Odedávna slaví slavnost zvanou SIGUI, a zdůvodňují ji tím ,že každých cca 52 let ukončí pouť okolo velkého Siria , tedy Siria A jeho malý souputník , označovaný za Siria B (jelikož to je fyzikální dvouhvězda) a tohoto Síria B přirovnávají k malému zrnku . Těch 52 let dokumentují pomocí obřadních sudů na pivo, které na tuto slavnost specielně vyhotovují a mají jich celou posloupnost, což dokazuje jejich povědomí o této dvouhvězdě . Těch 52 let nemusí být nesprávně ,uvědomme si, že poprvé (jak se zde uvádí na zdejší Wiki) tedy byl spatřen r. 1923 . Čili od r. 1923 až do r. 2008 byla naším lidstvem "absolvována" teprve jedna otáčka. Velmi mne rozesmál článek jakéhosi archeologa z českého prostředí, který s vážnou tváří tvrdil, že prý jej lze zahlédnout i triedrem .(toho Siria B) To je pochopitelně velmi podivné a naivní .(Jsem zeměměřič a s pozorováním mám jisté zkušenosti z praxe a pozorování nebeských těles mne baví) Ve skutečnosti je obrovská náhoda, že byl objeven. Ti domorodci dokládají, že to není jen dvouhvězdný systém ,ale velmi složitý, tj . snad 5 hvězdný a ještě k tomu dost možná , že i některé z dalších white dwarfů obíhají i okolo sebe vzájemně, a jako celek i kolem Siria A. Proto je nemusíme jednoduše rozlišit. Ještě chci dodat. Egypťané tu hvězdu označovali jménem Psí hvězda , tedy boha Ósirise . Myslím si, že to je pravý podnět pro řecké jméno Sirius : Osiris - Sireios , znělo jim to podobně a jelikož jméno tu již od Egypťanů bylo , tak své jméno(blýskavé - řecké), které zvolili, tak zvolili "pasentně" do již stávajícího jména .

Na španělské Wikipedii ale uvádějí letopočet objevení Siria B r.1844 ,(tento letopočet je mi znám i z jiných poblikací, bylo jich více) , takže spíše věřím tomtuto údaji. Dále zde také uvádějí, že ti Dogonové znají i případného dalšího souputníka (takže by pak , bude-li objeven , měl názec Sirius C)(89.24.28.228 26. 12. 2008, 21:28 (UTC))

Návrh na změnu názvu článku[editovat zdroj]

Podle Pravidel českého pravopisu se má správně psát Sirius, nikoli Sírius (s "í" jsem se setkal pouze zřídka u neformálních textů). Navrhuji změnu názvu článku (nebo alespoň redirect). --Daewoo 1. 12. 2010, 19:45 (UTC)


Máš pravdu, ale nevedl bych na toto téma bůhvíjaký spor. Článek by se měl jmenovat Sirius. --Mirek256 1. 12. 2010, 20:37 (UTC)