Diskuse:Sémantika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Protestant v tématu „Ergonomie

88.100.30.62 25. 7. 2015, 00:14 (CEST) Dobry den -Odpovědět

ve vyznamu slova Sémantika mam problem s touto vetou (v uvozovkach) -

"Skutečností se rozumí to, co člověk poznal, tj. znalostní model té reality; o nepoznaném člověk nic neví."

Domnivam se , ze misto vetneho spojeni "o" by vse za strednikem melo byt formulovano ponekud odlisneji .

Je to pouze muj soukromy nazor ktery muze byt zcela odlisny od "te spravne cestiny" a to jen proto , protoze s definici mam "jakysi intelektualni problem" .


Ale jinak dekuji predem za vysvetleni

--

Mně zase přijde divné, že "skutečnost" má být znalostní model, kdežto "realita" má být to, co je, poznané i nepoznané. Slovo realita (od res = věc) se podle mého názoru týká spíš pojmového modelu světa, který si vytváříme (subjektivně a účelově) tak, že v tom, co se nám jeví, pojmově vymezujeme věci -- pěkně se to předvádí ve filmu Matrix. Ve skutečnosti (na rozdíl od reality) věci vymezené nejsou. Jde jen o to, aby naše poznání správně vystihlo objektivní pravidelnosti nebo zákonitosti, protože jinak se těžko osvědčí prakticky. Je to můj názor, ke kterému jsem dospěl postupně, těžko jej mohu podložit prameny, takže v encyklopedii asi nemá co dělat. Nicméně zmatek v pojmech skutečnost a realita by jistě bylo vhodné nějak rozmotat. Ivan Ryant (diskuse) 21. 10. 2015, 23:04 (CEST)Odpovědět

Ergonomie[editovat zdroj]

Dobrý den, část, která udává sémantiku jako matku ergonomie by asi bylo nutné ocitovat nebo odstranit, neboť se dle mého jedná o nějaký blud. Ergonomie je dle mého úplně jiná vědní disciplína. I volba slov je silně pochybná.

Naprostý souhlas. Již jsem tak učinil. --Protestant (diskuse) 8. 9. 2017, 14:07 (CEST)Odpovědět