Diskuse:Rychlost vlaku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tramvajová doprava s dopravou železniční IMHO celkem nijak nesouvisí --MiroslavJosef 21:05, 6. 6. 2008 (UTC)

To je dost svérázný názor. Bohužel ho nesdílejí ti, kteří obojí společně upravují v drážním zákoně a jeho prováděcích vyhláškách, nehledě na to, že v mnoha státech legislativa mezi tramvajovými a železničními drahami nerozlišuje (bývalo tomu tak v prvopočátcích i u nás). --ŠJů 21:08, 6. 6. 2008 (UTC)
Pak by se ale článek nejspíš neměl jmenovat „Rychlost vlaku“, ale „Rychlost podle drážního zákona“. I vzhledem k obsahu by to bylo výrazně přesnější. --Martin Kozák 21:15, 6. 6. 2008 (UTC)
Jenže reálná rychlost pohybu nějakého tělesa se neřídí drážními zákony alébrž zákony fyzikálními, máte velmi divné chápání pojmu rychlost --MiroslavJosef 21:10, 6. 6. 2008 (UTC)

Přestaňte, proboha, uvažovat o rychlosti jakožto právním pojmu - rychlost je v prvé řadě pojem fyzikální a vyjadřuje primárně míru pohynu tělesa v čase, tedy míru změnu polohy nějakého předmětu v čase ** Fyziku nemůžete transformovat do vyhlášky, jinými slovy pána Boha žádný Parlament na světe nemůže přehlasovat ** --MiroslavJosef 21:20, 6. 6. 2008 (UTC)

Rychlost jakéhokoliv vlaku (železničního i tramvajového) se samozřejmě řídí nejen drážním zákonem, ale i jízdním řádem, činností strojvedoucího, fyzikálními zákony (s nimiž samozřejmě počítá i drážní zákon a jeho ustanovení o rychlosti vlaku) atd. Nebo si snad myslíte, že ten drážní zákon mluví o nějaké jiné rychlosti vlaku než fyzika? Nebo že se drážní zákon nesmí rychlostí zabývat, protože si ten pojem nějak přivlastnila fyzika? Pánové, nějak nechápu, co se to tady těmi připomínkami a editacemi snažíte dokázat. Tramvajový vlak a železniční vlak se řídí týmiž fyzikálními zákonitostmi a týmiž zákony i prováděcími vyhláškami, používá velmi podobné technologie, mají společnou historii, v mnoha zemích mezi nimi vůbec neexistuje jasně definovaný rozdíl, ba dokonce ve velmi nedaleké zemi vlaky mezi sítěmi běžně přejíždějí. Máte hodně divně rozškatulkovaný svět. --ŠJů 21:37, 6. 6. 2008 (UTC)
Táta to myslí tak, že rychlost obecně je jev, nikoliv abstraktní právní pojem. Proto je název článku „rychlost vlaku“ zavádějící. Nemluvě o tom, že pro většinu lidí je „vlak“ lokomotiva a řada vagónů. Není to tak de jure. Ale Wikipedii píšeme tak, aby jí lidé rozuměli. Tak, jak je teď článek napsaný je o rychlosti podle drážního zákona. Ano, to je pojem. Abstraktní definovaný v rámci práva. Proto by měl být článek pojmenován odpovídajícím způsobem. --Martin Kozák 22:04, 6. 6. 2008 (UTC)
Nevím, co kdo jak myslel a jestli tím myslel něco jiného, než co napsal, ale MiroslavJosef tady napsal, že podle něj tramvajová doprava s železniční nijak nesouvisí a já mu napsal a zdůvodnil, že úzce souvisí jak fyzikálně, tak prakticky a právně. Tím považuji věc za vyřízenou.
Druhá věc: Martin Kozák vyřadil článek z kategorie Rychlost, já ho tam vrátil, protože tam jednoznačně patří a nebyl žádný rozumný důvod k vyřazování. Rychlost vlaku je rychlostí v tom nejzákladnějším významu toho slova. Není o čem diskutovat.
Za třetí: Ano, rychlost vlaku je fyzikální jev, který popisují fyzikální zákony i právní a technické předpisy, jejichž účelem je pomoci drážním pracovníkům se s tímto fyzikálním fenoménem popasovat tak, aby mohli být i nadále drážními pracovníky a aby jejich vlak zůstal vlakem a nestal se hromadou šrotu v kaluži krve. Pokud se někomu zdá, že pahýl článku o rychlosti vlaku se některými aspekty dostatečně nezabývá (což je u pahýlů zcela obvyklé), tak může článek rozšířit. Nevidím důvod, proč by se o rychlosti vlaku mělo z nějakého hlediska „přestat uvažovat“. Rychlost je v první řadě pojem z reálného světa, jímž se podružně zabývá fyzika i předpisy. Ostatně systematická snaha o změnu polohy těles v čase je jedním ze základních účelů železniční i jakékoliv jiné dopravy. Proboha, než něco editujete nebo začínáte diskusi, tak si rozmyslete, jestli vůbec víte, co chcete a proč.
A ta čtvrtá věc, kterou tady Martin otevřel: pokud by náhodou někdo nevěděl, co je to vlak, tak od toho máme na Wikipedii modré odkazy, aby si čtenář mohl o tom najít článek. Už od počátků železniční dopravy za Rakouska-Uherska jsou na přejezdech cedule "pozor vlak!", takže i prostý lid by mohl být zvyklý, že se tím může myslet klidně i samotná lokomotiva nebo motorový či elektrický vůz. --ŠJů 22:21, 6. 6. 2008 (UTC)
Co by prostý lid být mohl je poměrně jedno. Jen vím, že přijít na zastávku tramvaje a ptát se kdy přijede nejbližší vlak, byl bych téměř jistě za blázna. I když je to terminologicky správně. Lidé takhle prostě neuvažují. Jestli sis všiml, nemluvím o obsahu článku a tedy o „modrých odkazech“, ale o názvu článku. Což je poněkud rozdíl.
Kategorie rychlosti je svébytný problém který rozebírám jinde, to vyřazení nemělo s obsahem tohoto článku obecně příliš společného, jde o jiný nezávislý, byť obdobný problém. --Martin Kozák 22:30, 6. 6. 2008 (UTC)
Primární je vždy fyzikální jev (příroda či Bůh, jak chcete), který tu existuje odjakživa co svět světem stojí - právní předpisy všech typů, tvarů, vůní a barev jsou vždy až odvozená zaležitost, existují sekundárně a jsou od primárního jevu přímo odvozeny. Nelze tedy fakticky popisovat sekundární jev aniž by byl pořádně vysvětlen jev primární ** Existuje minimálně dvojí úhel pohledu na celou věc ** Navíc životní realita (a to platí zcela obecně) je povětšinou taková, že se od všech předpisů, vyhlášek, zákonů, státních norem a nařízení vždy nějak odlišuje, někdy méně jindy třeba i dost výrazně ** Život si jde svými vlastními pěšinkami a Bůh a kašle na to, co říká nějaký Parlament, zastupitelstvo, spolek či úřednická komise (nebo i tzv. komunita Wikipedie či jednotliví wikipedisté) .... Naštěstí je tomu tak a jsem skálopevně přesvědčen, že je to tak vlastně správně ** Odjakživa se tramvaji říká elektrika či šalina, nikolivěk vlak, obávám se, že 98 % cestujícíh ani neví, že vůbec nějaký Zákon o drahách existuje a žijí s tímto vědomím spokojeně celičký svůj občanský život ** Wikipedie má život jasně a zcela srozumitelně vysvětlovat, nikolivěk zdeúředně komplikovat --MiroslavJosef 22:50, 6. 6. 2008 (UTC)
Umístím sem shrnutí téhle editace které lépe vystihuje myšlenku než celá ta kvanta textu nahoře:
Wikipedie má život jasně a zcela srozumitelně vysvětlovat, nikoli úředně komplikovat.
--Martin Kozák 22:59, 6. 6. 2008 (UTC)

Konstrukční rychlost[editovat zdroj]

Jak přesně je zde vysvětlena konstrukční rychlost? Vždyť 680 Pendolino má konstrukční rychlost 230 km/h, ale v papírech má povoleno jen 200 km/h, protože se nikdo zatím neobtěžoval se zkouškou na plnou rychlost? Tommasel (diskuse) 22. 3. 2012, 12:59 (UTC)