Diskuse:Rosekruciánský řád/Archiv01

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

No tak je to hezký povídání, autor tomu možná i věří, ale sem to asi nepatří. Teze o napojení Českých bratrů na Egypt a Atlantidu lze asi velmi těžko nějak dokázat.--Fnn 07:36, 1. 8. 2006 (UTC)

To je fakt. Navíc mám pocit že to je spíš Bratrstvo růže a kříže než Růžového kříže. Ale nejem si jist, tak jsem to zatím nechal. Je fakt, že celkově je ten článek spíš blábol...--Madsheep 13:38, 15. 4. 2007 (UTC)

P.S. Dovolil jsem si zpochybnit i neutralitu viz formulace např. Jestliže byli v Řádu takoví géniové, svědčí to o jeho vysokých cílech a hodnotách, sdílených jeho duchovními elitami aj. Myslím že článek napsat znovu a tohle prostě přepsat by nebylo od věci --Madsheep 13:53, 15. 4. 2007 (UTC)

  • Vymazal jsem u tohoto článku kategorii Řeholní řády a kongregace protože do této kategorie Rosenkruciáni nikdy nepatřili. Řeholní řády a kongregace je Církevní záležitost a Rosenkruciáni nikdy církevní schválení neměli. Jsou sice řádem, ale stejně do kategorie "Řády a kongregace" nepatří, protože kdyby tam zůstali, tato informace by byla nepřesná a zavádějící.

Rosenkruciáni, řád a kongregace[editovat zdroj]

Anonymní Wikipedista83.208.76.110 vložil do článku následující odstavec:

== Rosenkruciáni, řád a kongregace == Rosenkruciáni jsou sice běžně označováni za řád, nicméně nepatří do kategorie "Řeholní řády a kongregace" protože není známo, zda se nějakou řeholí řídili (pozn. Řehole je soubor pravidel pro život v komunitě), navíc "Řeholní řády a kongregace" jsou církevní záležitost a Rosenkruciánství bylo církví pronásledováno.

Z pochopitelných důvodů byl text přesunut na diskuzní stránku. --Váš Mostly Harmless 10:59, 30. 8. 2007 (UTC)

Pochybný seznam Rosenkruciánů a příznivců[editovat zdroj]

Ten seznam by bylo dobré promazat, ovšem netroufám si na to, neboť nemám dostatek informací. Rozhodně tam však nepatří Komenský, jak mj. jasně dokládá jednoznačná zmínka v jeho Labyrintu. --Šandík 22:13, 12. 12. 2007 (UTC)