Diskuse:Rock

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 89.177.106.219 v tématu „Rick Wakeman není kytarista!

Nemyslím si, že rock se vyvinul z rockenrolu. Rock a rockenrol jedno jsou.[editovat zdroj]

Mno, tohle je složité :-) Lze se běžně setkat s označením, že "Pink Floyd jsou rocková kapela", ale už těžko jim podsunete rock'n'roll :-) Takoví Pink Floyd vyšli mj. z jazzu a z experimentálního psychedelického undergroundu 60.let, ze starších věcí je slyšet třeba i to country nebo blues... ale prostě klasický rock'n'roll ve stylu 50. let u nich nenajdete. --Xchaos 11:06, 2. 5. 2006 (UTC)

Všiml jsem si, že u téhle stránky se často začíná objevovat neohrabaný URL spam - napadá mi, že rozumné řešení by bylo zřídit sekci Externí odkazy, kde by se lidi mohli vyřádit. Chtěl jsem ten spam přesunout sem do diskuze, kde by se taková stránka dala v klidu připravit, ale někdo mě předběhl a smazal ho úplně. Samozřejmě jsem toho názoru, že stránky typu [freemusic.cz freemusic.cz] by si uvedení mezi externími názory zasloužily... --Xchaos 11:06, 2. 5. 2006 (UTC)

Kdosi vandalizoval text tohoto hesla nesmyslným tvrzením[editovat zdroj]

Heslo rock je opět jen sestručnělým opisem a vyautorizováním cizího textu - zde konkrétně renomovaného hudebního publicisty Lubomíra Dorůžky (!) z Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby, část věcná, strana 329 a následující. Pachatel spoléhá na to, že tento vykradený text není vystaven na netu a nelze jej takzvaně vygooglovat. Podobně je na tom bohužel většina žánrových hesel v tuzemské wikipedii. Udělejte si v celé sekci revizi! Jaromír Merhaut

Toto je naprostý nesmysl ! Minimálně polovinu výroků v tomto hesle (např. o elektronickém zesílení nástrojů, eklekticismu, kolektivní) jsem napsal JÁ OSOBNĚ (lze dohledat v historii změn hesla), jakožto původní obsah vytvořený pro Wiki. Napsal jsem to jako dlouholetý posluchač rockové hudby i rockový muzikant (viz [1]) - čistě na základě svých zkušeností. Uvedenou knihu jsem v životě nečetl ! Proti tvrzení Jaromíra Merhauta se proto důsledně ohrazuji. I kdyby to heslo vyznívalo podobně, tak Lubomíra Dorůžka nemá monopol na používání obecných nicneříkajících frází o nějakém hudebním stylu. Pokud je formulace některých vět převzatá doslovně, není problém upozornit mě na KONKRÉTNÍ věty, které zní stejně, a ač je to podle mě změna náhod, tak před mým přeformulováním článku se tam možná nějaká doslovně převzatá věta vyskytovat mohla. *** Tvrdím, že min. 50% SOUČASNÉHO obsahu článku jsou moje původní věty, což lze doložit z historie změn na Wiki, a tyto věty opravdu nejsou odnikud opsané, ani přebásněné - z internetu, z anglické verze tohoto hesla na Wiki, ani z papírových knížek. Nicméně pokud některé z původních vět před mým zásahem jsou opsané, jsem ochoten je přeformulovat. Každopádně je nesmyslné, aby podobné ,pravděpodobně zcela lživé obvinění, bylo přímo součástí článku na Wiki. --Xchaos
Článku chybí jakékoliv zdroje, které jsou (mimo jiné) důležité z hlediska ověřitelnosti. Zkuste je, jako autor větší části hesla, doplnit, současně se tím vyhnete podezření z plagiátorství, protože kdokoliv, kdo bude mít k uvedeným zdrojům přístup, se bude moci přesvědčit, že jste z nich čerpal jen informace a nikoliv celé věty. --Milda 22:15, 23. 3. 2008 (UTC)
Tedy, to, že článku chybí zdroje (snad kromě toho, že vyjadřuje zhruba to samé, jako anglické verze), je možná závažný problém - nicméně podle mě by se mělo naopak plagiátorství vyvracet. Ať někdo uvede kromě názvu knihy třeba i číslo stránky, ze které to podle něj bylo opsané. První odstavec jsem nepsal já, a možná je tedy řeč o něm. Druhý odstavec jsem psal já, a ačkoliv jsem neuváděl zdroje, tak prostě popisuju souhrnně to, co lze vysledovat u konkrétních rockových kapel, jejichž hudba je charakterizovaná jako rock. Tak např. to, že rocková tvorba je v zásadě kolektivní, to dokazuje časté dvoj- či více- autorství písní The Beatles/Pink Floyd, nebo fakt, že kromě hudby a textu jsou nesmírně důležité i aranže a produkce ve studiu (míchání). Toto lze doložit i tím, že slavná alba měla vždy poměrně slavné producenty, kteří se často "podepsali" na zvuku té desky. Přijde mi jako docela problém, že když se tvrzení odněkud opíše, tak je to špatně, protože opisovat z copyrightovaných děl se nesmí. Ale pokud se to tvrzení napíše vlastními slovy, protože jde o obecné pozorování daného jevu, který v zásadě není nějak exaktně definovatelný (což hudební styl v podstatě není... jde jen vyjmenovat konkrétní kapely, které se k tomu stylu hlásí a hlásily, což Wiki v podstatě dělá, tak či onak, skrze nějaké kategorie). Každopádně: moje část textu je původní, ale zároveň se vyjadřuje o tak obecném pojmu, že ho dále není třeba doložit. (Šlo by pouze uvést konkrétní příklady např. sestav rockových kapel doplňujících různé elektrofonicky ozvučené klasické nástroje... ale není podle mě potřeba uvádět dále pramen, protože např. sestavy kapel jsou uvedené přímo na samotných oficiálně vydaných rockových nahrávkách - tzn. stačí např. uvést odkazy na kapely, u kterých je uvedená diskografie a složení, a tím je řečené vše dostatečně - netřeba nikoho citovat, kromě těch kapel samotných. Rockoví novináři jsou v podstatě zbyteční - důležitá je rocková hudba samotná - což pochipitelně tvrdím i proto, že jsem sám rockový muzikant, nikoliv rockový novinář...). --Xchaos 22:50, 23. 3. 2008 (UTC)
Pozn. kromě toho editaci provedla jen IP adresa, nikoliv registrovaný wikipedista, a byla provedena zcela proti pravidlům Wiki - podobné tvrzení patří do diskuze, na článek se mohla připojit ikonka, že obsahuje nepodložená tvrzení, což bych pochopil a neodstraňoval - nicméně já sám to tam dávat nebudu, protože mě ta tvrzení pochopitelně přijdou podložená. Wiki si rozhodně nesedne na zadek ani před Dorůžkou, ani před Merhautem - pouze je možné odstranit vykradené věty, když někdo konkrétně zde v diskuzi uvede které přesně to jsou - já si kvůli tomu tu knížku shánět nebudu... --Xchaos 22:54, 23. 3. 2008 (UTC)

Souhlasím s Vámi, nicméně bych doporučoval podstatně slušnější vyjadřování o ještě žijících lidech, navíc dědicem autorských práv po panu Dorůžkovi bude jeho syn Petr Dorůžka a to je teké renomovaný hudební publicisJita **--MiroslavJosef 23:00, 23. 3. 2008 (UTC)

To, že o někom napíšu, že si před ním nesednu na zadek považuji za naprosto slušný způsob vyjadřování, který nemůže nikoho urazit - je to ustálené rčení, kterým jednak zmiňuji pouze svůj, a ničí jiný tělesný orgán, jednak je použité slovo zcela neutrální a nikoliv vulgární. Sedání si na zadek je zcela běžná činnost, kterou člověk provádí dnes a denně zcela na veřejnosti, a tak je podle mě zcela politicky korektní a zároveň i dostatečně "neutrální" o ní i psát a použít ji jako metaforu. Mohl jsem pravda uvést před PANEM Dorůžkou, nebo před PANEM Merhautem - ale rockeři už holt mají tendenci vyjadřovat se trochu přímočařeji, no, zvláště když jsou obvinění z plagiátorství. Každopádně způsob, kterými bylo toto obvinění vzneseno, šel zcela proti pravidlům Wiki - a právě před těmi by si naopak pan Merhaut na zadek sednout měl, pokud chce dosáhnout nějaké změny, obáváme se. Změna, která jde zcela proti pravidlům Wiki, se dá chápat jako v podstatě vandalizace. --Xchaos 00:04, 24. 3. 2008 (UTC)

Ověřuje se, knížka se jde hledat --Chmee2 23:03, 23. 3. 2008 (UTC)

VANDALIZOVÁNÍ NESMYSLNÝM TVRZENÍM? LŽÍ? Tak si porovnejme fakta.

Cituji Lubomíra Dorůžku (EJAMPH, část věcná, str.329, heslo Rock): "Jeho hlavním rysem byla komplexnost psychofyziologického působení, při němž jednotlivé, byť zdánlivě jednoduché složky dosahovaly ve svém souhrnu maximálního účinku na posluchače. Harmonie se omezovala téměř výlučně na dvanáctitakové schéma blues, z něhož byla odvozována i jednoduchá, výrazná melodika krátkých,úryvkovitých zvolání." konec citace Lubomíra Dorůžky.

A teď onen "původní" text nicky Xchaos, cituji: "Hlavním rysem rockové hudby je komplexnost psychofyziologického působení. Jednotlivé, zdánlivě jednoduché složky, dosahují ve svém souhrnu maximálního účinku na posluchače. Harmonie se často omezuje pouze na dvanáctitakové schéma blues, ze kterého je odvozována i jednoduchá a výrazná melodika krátkých a úryvkovitých zvolání." konec citace z wiki hesla Rock.

A tak to vykrádání pokračuje dál a dál (a nejenom u tohoto hudebního hesla)! Jestli nejste zde na čs. Wikipedii schopni provést - evidentně z důvodu své odborné nedostatečnosti - revizi hudebních hesel, není to můj problém, ale jen Váš a systému Wiki obecně, kdy si kdo chce může opsat co chce a někdy se na to možná příjde, většinou ne, protože další a další "editoři" schovaní za nickama to rozpatlají dalšíma příspěvkama, opisama, pastama.

Já ze svého pohledu hudebního publicisty budu na tento wiki nešvar upozorňovat, a to nejenom zde.

A nicka Xchaos má tu drzost mě veřejně obviňovat ze lži !!! No nic, budu informovat pana Dorůžku. Jaromíŕ Merhaut

Pane Merhaute, za upozornění na porušování autorských práv jsme vám vděčni. Žádám vás však, abyste informace o tom nevkládal jako text do článku, ale pouze na diskusní stránku příslušného článku a nejlépe i v heslovité formě (který článek a odkud) na stránku Wikipedie:Porušení práv/Články zřejmě porušující autorská práva. Děkuji. --Milda 20:08, 4. 4. 2008 (UTC)
Ještě doplnění: text, který zde citujete jako porušující autorská práva, nevložil uživatel Xchaos, jehož zde obviňujete z plagiátorství a ze lží. Xchaos je sice autorem podstatné části článku, ale citovaný text byl k článku přidán až později uživatelem s přezdívkou Pastorius. --Milda 20:20, 4. 4. 2008 (UTC)

---

Aby bylo jasno. Já jsem se původně ohradil proti tomu, že je u hesla Rock (ale i leckde jinde u hudebních hesel - ale na to už upozorním už rovnou opravdové autory) je doslovně ukradená celá pasáž textu p. Dorůžky. Mně je naprosto jedno, jestli to sem vložil Petr nebo Pavel.

Co se stalo, namísto okamžité nápravy, = odmazu ukradené pasáže, následoval osobní výpad proti mně, kde já jsem byl nickou Xchaos křivě nařčen z vandalismu a lži! Na to jsem reagoval průkaznou citací (přestože jsem hned napoprvé jasně poukázal na to, kde se ukradený text nachází, ale to je asi pro wikipedisty nad jejich síly zajít si do knihovny, že, jednodušší je dehonestovat autora upozornění). Z vaší strany následuje úhybný manévr, kdy se to snažíte zase hodit na mě, že jako já jsem se s obviněním XChaose mýlil!

To vše je bohužel typickým diskuzním jevem, jakým je zaplevelen internet i wikipedie:

- podsune se oponentovi něco, co nenapsal (= já byl nejdříve jakýmsi Xchaosem obviněn ze lži, a ne že já jsem obvinil tuto nicku ze lži, jako plagiátorský jsem označil text na wikipedii - opakuju, že je mi šumafuk který plagiátor to sem vlepil, to je problém vašeho systému, že každá nicka to tu může zaneřádit nesmyslama a ukradenejma textama)

- a pak mu to podsunuté podsunovač (vy) halasně vyvrátí (viz ono nepravdivé nařčení, že já jsem prvotně obvinil Xchaose ze lži atd.)

Jestli vám tady píšou hudební hesla znalci typu Xchaos, kteří klidně přiznají, že ani nečetli nejzákladnější tématickou publikaci, co kdy v Česku vznikla a lepí tady "svoje" hesílka z vygooglovaných útržků odkudkoliv, je to váš problém, vaše mínus.

Pokud ale tito nýmandové neautorizovaně, neodkazovaně (protože jim to váš nesmyslný systém umožňuje, ten alibistismus - tzv. upozornění - nemůže nikoho oblafnout, to je stejný přístup jako když ty různé mp3 stránky - kde každý může vložit odkaz i na pirátské servery a dokonce podle úspěšnosti za takové odkazy inkasovat kredity, bodíky, kačíky - poukazují na autorská práva a že oni (provozovatelé těch mp3 stránek) nic, to ty odkazované servery), ukradnou byť jen jedinou frázi odkudkoliv, půjdu po tom jako ohař. Wikipedie se systémově od takovýchto provozovatelů ničím neliší, my nic my muzikanti, to ten a ten to tam vlepil ...

Přitom systémové opatření je naprosto triviální, stačí zavést povinnost:

- uvádět pod příspěvky své občanské jméno (s interně ověřenou identitou)

- vyjmenovat všechny použité zdroje

Nedodržení = automaticky odmaz a zákaz. Jenže to by se nám wiki jaksi zabrzdila, co?

Pro začátek připravím o pokleslé úrovni některých hudebních hesel ve wikipedii článek do jednoho hudebního časopisu. Bude to dobré téma, rockeři se - na váš úkor - pobaví a leckomu se otevřou oči nad tímhle zázrakem.

Debatu na dané hudební rockové téma zde na wikipedii končím. Vyhražuji si právo kdykoliv a jakkoliv poukázat na ukradené pasáže způsobem jaký uznám sám za vhodný a ne způsobem, jaký vyhovuje vám a vašim zájmům (kdesi v jakési diskuzi, kterou nikdo nečte). Tečka. Jaromír Merhaut

Vážený pane Merhaute, ... nevím zdali Vám to pomůže, ale pan Xchaos se podle mého soudu chová velmi nevhodně nejen vůči ještě žijím autorům, ale i vůči celé Wikipedii - pro mě osobně jsou jeho osobní reakce zaznamenané na tétéo stránce naprosto nepřijatelné. Ale Vaše přespříliš podrážděná reakce se mi také vůbec nelíbí - zdá se mi, že Vám až přespříliš leze na nervy, že někdo, kdosi, jakási "nicka", "nula" si dovoluje psát, to podotýkám zcela zdrama o něčem, za co Vy možná berete velmi slušné peníze - tento přístup také považuji zcela za nepřijatelný. Žádné téma není "posvátná kráva", na něž máte nárok jen Vy sám osobně či kdokoliv jiný ... Hudba slouží všem lidem stejně a všichni mají svobodné právo o ní psát jak se jim zlíbí, pokud samozřejmě neporušuji autorská práva jiných lidí, a také za jakýkoliv honorář, třeba úplně zdarmiko jako zde na Wikipedii. Narozdíl od všech ostatních se Vám klidně podepíšu plným občanským jménem, za něž se nijak nestydím. ** S pozdravem Vaše nulovatá nicka Miroslav Josef Kozák **--MiroslavJosef 14:47, 5. 4. 2008 (UTC)

Net diskuzní klasika o které jsem už psal: někdo (MiroslavJosef) mi něco nesmyslného podstrčí (že Vám až přespříliš leze na nervy ... si dovoluje psát ... za co Vy možná berete velmi slušné peníze) a pak se vůči tomu - de facto vůči vlastnímu výmyslu - tvrdě vymezí (tento přístup také považuji zcela za nepřijatelný). Normálně se tomu říká samomluva a ne diskuze.

Asi takhle: dokud tu budou nesmysly a vykrádačky, budu tu i já se svými reakcemi. Že se to někomu nelíbí, je mi šumafuk. Dokonce mě to inspirovalo napsat na wiki téma článek do známého hudebního magazínu :-) Placený - aby měl Miroslav Josef klid.

Řešení je triviální: zavést povinnost uvádět všechny použité zdroje - jednoduché, ověřitelné, sankcionovatelné.

Jaromír Merhaut ** ... souhlasím, problém je v tom, že nelze dobře zdrojovat každou větu zvlášť ... ** a nechtěl by jste ona problematická hesla přepsat Vy sám osobně?? Noví Wikipedisté jsou vždy vítání ... **--MiroslavJosef 17:51, 5. 4. 2008 (UTC)

A dost[editovat zdroj]

Nechme osocovani a pojdme se bavit konstruktivne, jak jsem to proletl nemohu najit odkud to ma byt opsano, pokud tomu tak je bude to smazano. To je jistota. Prosim dejte mi sem zdroj a ja to overim. Pokud vite o nejakych zkopirovanych heslech, pak je velmi vitano abyste nam to rekl. A to bud standardnim zpusobem, anebo to klidne piste na moji diskusni stranku. V kazdem pripade to budeme resit, alespon dokud tu budu spravce Vam na to mohu dat slovo. Urazky se tu ale nenosi. Diskutujme vecne. Diky --Vrba 15:00, 5. 4. 2008 (UTC)

... omlouvám se a souhlasím ... ** Pokud kdokoliv poruší autorská práva, budu já sám také požadovat okamžitou nápravu. Pana Lubomíra Dorůžky jakož i jeho syna Petra si já sám osobě vážím a bylo by mi osobně velmi nemilé, kdyby právě Wikipedie porušovala autorská práva těchto renomovaných autorů **--MiroslavJosef 15:28, 5. 4. 2008 (UTC)

pindy?[editovat zdroj]

Jestliže jakýsi kdosi odmázne tohle:

- Technická poznámka k tomu, co zbylo z hesla Rock: - - 1. co má text v téhle části společného s hudební charakteristikou? - - 2. to jsou jen obecná tvrzení typu vode teče, slunko svítí, rock se zesiluje zesilovačem ... - - 3. v preambuli si autor plete rock s rock´n´rollem (poukaz rnb+cw) - - 4. v preamblu autor evidentně nepochopil, že i punk i metal jsou podmnožinami rocku - - 5. atakdále - na tak krátký textík je těch nesmyslů dost a dost - - 6. poproste někoho znalého, aby vám sem něco - ale samozřejmě needitovatelného - věnoval, namísto těchto blábolů.


že jsou to pindy, tak co zde na wikipedii vlastně chcete? Ukradené texty a nesmysly? Když vám tady někdo na zlodějnu anebo neználkovské bludy konkrétně poukáže, tak se stane terčem obvinění ze lži anebo dehonestace typu "pindy" a odmazu ...

Žijte si tu ve svém wiki světě blaze, opravovat už nic nebudu, jen se usmívat a ukazovat :-) A sledujte hudební tisk, téma wikibludy bude výživné. Jaromír Merhaut

Vážený pane,
  1. registrujte se jako uživatel,
  2. nevystupujte konfrontačně,
  3. respektujte ostatní,
  4. diskutujte věcně,
  5. nevkládejte do článků obsah jenž patří do diskuze a do článků nepatří.
Poté se s vámi budou lidé bavit jako rovný s rovným. Dalo by se to shrnout jako respektujte komunikační zvyklosti tohoto webu. Na téma wikibludy pište co a kam uznáte za vhodné. Nemyslím, že by zrovna vaše činnost měla na chod Wikipedie nějaký podstatný vliv. Nebudete totiž zdaleka ani první, ani poslední. Divil byste se, jak účinná je negativní reklama. Nebýt ní, nikdy bych tu nebyl.
Předem děkuji a děkuji za pochopení.
S pozdravem --Martin Kozák 10:35, 6. 4. 2008 (UTC)

Martine Kozáku, uvědomte si, prosím, že k anonymním přispěvatelům se má přistupovat stejně jako k registrovaným. Pokud se pan Merhaut rozhodl přispívat bez registrace, respektujte to. Pan Merhaut se snaží poukázat na zásadní nedostatky wikipedie a většina autorů (kteří jeho odbornosti rozhodně nedosadhují) včetně vás mu zcela arogantně naznačuje, že o jeho připomínky nestojí. Z vašeho vyjádření čiší naprostý nezájem o kvalitu článků a mám dojem, že se snažíte wikipedii degradovat na plátek na úrovni Blesku, nebo Aha. Nejde vám totiž o kvalitu, ale o publicitu za každou cenu. Uvědomte te si, že s takovým přístupem se česká wikipedie stane sice známým zdrojem, ale také zdrojem považovaným za naprosto nedůvěryhodný.

Je jedno, jak se k někomu má přistupovat, vím, jak se tu k lidem přistupuje, to je praxe, proto panu Merhautovi doporučuji to, co doporučuji. V tomto ohledu je třeba plakat na jiném hrobě. Pan Merhaut se snaží poukázat na zásadní nedostatky Wikipedie které jsou však z velké části koncepčního charakteru čili je nezměníme ale především se o to snaží způsobem, který je konfrontační a konfliktní. Ano, o to zájem skutečně nikdo nemá. Proto jsem napsal to, co jsem napsal. Máme zájem tyto problémy řešit, ale na úrovni. O nezájmu o kvalitu článku nemluvte, nepochopil jste zcela o čem píši, vyjadřoval jsem se k výhružkám pana Merhauta, nikoliv ke kvalitě článků. Opět je třeba neplakat na nesprávném hrobě.
Děkuji. Příště uvítám když budu vědět komu odpovídám.
--Martin Kozák 11:17, 6. 4. 2008 (UTC)


1. mám ve zvyku se podepisovat všude svým jménem - má registrace neregistrace je proto podružná, navíc já jsem fandovský hudební encyklopedik, ale ne wikipedista a nikdy jím nebudu (mé dřívější relevantní tématické odkazy na kvalitní infozdroje byly zde kýmsi vesměs odmazány). 2. konfrontační je sám o sobě obsah většiny hudebních hesel české wikipedie, jak nekonfrontačně nevystoupit proti doslova ukradeným pasážím (hesla artrock, rock atd.) a nesmyslům (to bych se upsal), zvláště když prvotní reakcí wikipedistů - na mé upozornění - bylo, že jsem lhář a že píšu pindy? 3. respektovat můžu na úrovni odbornosti odborníka, ale ne někoho, kdo píše zmatky a jako kvalifikaci uvádí, že hraje v rockové kapele. 4. ukažte mi (odkazem prosím) zde na čs. wikipedii větší věcnost, než byly mé adresné opisy ukradených částí hesel, a důvodné vyjmenování chyb v šablonách, včetně důkazů v podobě citací renomovaných publicistů 5. jedině vložením do článku se dá viditelně upozornit na čs. wiki nešvary, ukrývání problémů do debat je strkání hlavy do písku

A jaképak výhružky? Napíšu zkrátka hodnotící článek se vším všudy, akorát předesílám, že nebude lichotivý

A že nemůžete nic změnit? Nesmysl. Můžete zavést povinnost pro autory uvádět všechny použité informační zdroje - co vám brání? Ukažte mi, který konkrétní wikiparagraf zavedení takovéto ochrany před plagiátory brání. A za druhé, co vám brání směrovat wikipedisty k překladům anglických hesel, která jsou v sekci hudba o několik tříd lépe zpracovaná, než zdejší amatérské pokusy. To tady raději necháte řádit kdekoho? Každá sekce by měla mít odborně fundovaného arbitra. Sekce hudba jej nemá ani omylem. Jaromír Merhaut

Já po Vás registraci nechci. Jen jsem Vám sděloval, že jsou lidé kteří na neregistrované uživatele obecně pohlížejí příkřeji. Obsah konfrontační není. Eventuelně mylný a konfrontační jsou zcela rozdílné pojmy. Možná toto je polovina problému v naší komunikaci. Nekonfrontačně lze vystupovat proti čemukoliv. Tedy odpověď je, že lze i proti tomuto nekonfrontačně vystoupit snadno. Stačí zcela korektně a klidně uvést, že to a to je porušením autorských práv z tohoto a tohoto zdroje. Budeme se tím zabývat, máme zájem tyto věci řešit. Jen je to třeba řešit v klidu.
Že jste lhář nebo v podobném smyslu Vás obvinil tuším Xchaos protože se domníval, že jako o ukradeném hovoříte o obsahu který on sám napsal. Jak byl ovšem upozorněn Mildou, není tomu tak, hovořil jste o jiné části textu a Xchaos se v tomto smyslu zde dále neangažoval. Nikdo Vás neobviňuje z toho že jste lhář proto, že upozorňujete na porušení autorských práv. Jen došlo k mýlce která se, měl jsem za to, vysvětlila. „Pindy“ byla poněkud expresivní reakce na částečně nekonkrétní výhrady k obsahu článku (což by snad ani nevadilo, rocku nerozumím a nemohu posoudit nakolik jsou oprávněné), ale především uvedené přímo v obsahu článku kde nemají v žádném, ale žádném případě co dělat. Patří sem, eventuelně Pod lípu a nikam jinam. Nesuďte, prosím, jak lze na co upozornit. Sám píšete, že nejste wikipedista, v otázkách fungování wikipedie mluvíte o něčem, čemu nerozumíte, vězte proto, prosím, že wikipedisté ví lépe jak na co lze upozornit a rozhodně všichni vědí, že do článku nikoliv. Od toho diskuze u článků byla, je a bude -- nezávisle na Vás. Takto je tomu zvykem.
Vy jste byl věcný, ale krom toho také velmi nepříjemný. Lidé pak byli nepříjemní na Vás. To se nevylučuje, to vyplývá. Tón který jste v závěru použil byl výhružný. Ale i kdyby nebyl. Pokud člověk, novinář zvláště, o něčem píše, měl by tomu rozumět. Jste si jistý, že rozumíte fungování Wikipedie? Vzhledem k výrokům typu jedině vložením do článku se dá viditelně upozornit na čs. wiki nešvary, ukrývání problémů do debat je strkání hlavy do písku jsem nenabyl příliš toho dojmu. Pozor, abyste nenapsal o Wikipedii stejné nesmysly, jako eventuálně (dle Vás -- jak říkám, rocku nerozumím) napsal Xchaos o tématu článku.
Zdroje by být uváděny měly, to je jasný směr. Nelze však ověřovat každou editaci. Denně je jich opravdu velmi mnoho a Wikipedii tvoří i spravují jen dobrovolníci, nikoliv placení redaktoři. Editace tohoto typu by měly být ozdrojované, ale utečou velice snadno. Když na ni upozornite, člověk se podívá, a řekne si „hmm, Pastoria znám a ten text je nějaký podezřele fundovaný, to je divné“. Jenže editací je mnoho. Nespolehlivým se uživatel nejdříve musí stát (a Pastorius na tom tímto značně zapracoval) aby jeho editace byly někým kontrolovány. A i to je jen zjednodušení; celý tento problém je velmi složitý a je potřeba vědět, jak komunita okolo Wikipedie i Wikipedie samotná funguje.
Tedy asi tak. Já a domnívám se, že i ostatní, Vám nijak ublížit nechtěli.
S pozdravem, --Martin Kozák 23:46, 9. 4. 2008 (UTC)

Vážený pane Merhaute, byl bych rád kdybychon našli rozumné východisko a společně se přičinili k nápravě této situace. K překládání anglické Wikipedie nemůžeme nikoho nutit, spíš bychom se mohli vzájemně domluvit na postupném přepracování všech sporných článků tak, abychom neporušovali ničí autorská práva a také tak, aby tyto články byly nejenže věcně správné, ale i čtivé a přínosné pro neznalé čtenáře. Samozřejmě, že čím více relevantních zdrojů při takovéto činnosti nalezneme tím lépe (a to i zdroje zahraniční). Vím, že jste se již pokusil o nápravu, ale Váš nedávný zásah do textu článku byl poněkud, slušně řečeno, nešťastný a proto byl (po mém soudu správně) vymazán. Nejde totiž pouze jen a jen o obsah textu, ale také o formu jakou je tento věcný obsah předkládán respektive prostřednictvím Wikipedie zveřejňován. Naším vzájemným stylem, a to je patrně to, co Vám chtěl říci i můj syn, by neměla být konfrontace, ale vzájemná spolupráce a porozummnění, ... nicméně nebudu zde dále hovořit za mého syna Martina Kozáka, k tomu nemám žádné oprávněnní, ale zítra se s Vámi pokusím navázat kontakt prostřednictvím e-mailu - takovéto vzájemné dopisování přes diskusní stránky Wikipedie už ztrácí svůj smysl - Wikipedie. mimo jiné, také není diskusní klub. Prosím vás tedy pouze sám za sebe o vstřícnost, pokud jde o mne, jsem ochoten být prostředníkem mezi Vámi a správou Wikipedie a vzít si celou záležitost na svá osobní bedra. ** Pokud jsem se Vás v minulé debatě dotkl, omlouvám se ** Zdravím ** Miroslav Josef Kozák, otec Martina Kozáka ** --MiroslavJosef 15:05, 6. 4. 2008 (UTC)


OK. Jaromír Merhaut

Vážený pane Jaromíre Merhaute. Nechci se vás nijak dotknout, ale z přečtení této diskuze jsem nabyla dojem, že zrovna vy nemáte právo někoho osočovat, že vás osočuje, když se sám o lidech vyjadřujete, že jsou nicky a nýmandové, a napíšete větu: "Vyhražuji si právo kdykoliv a jakkoliv poukázat na ukradené pasáže způsobem jaký uznám sám za vhodný a ne způsobem, jaký vyhovuje vám a vašim zájmům (kdesi v jakési diskuzi, kterou nikdo nečte" Z jakého titulu si vyhrazujete právo dělat co chcete? Práva jednoho končí tam, kde začínají práva druhého, a pokud někdo porušuje pravidla a vy na to upozorňujete způsobem, při kterém pravidla sám porušujete a ještě se přitom divíte, že to někomu vadí, můžu říct jenom jediné - chováte se s prominutím jako blbec. Jana Adamusová

Překlad?[editovat zdroj]

Dobrý den, přijde mi to jako škoda, že se zde nachází takové torzo a byl bych pro překlad anglického článku. Třeba bych se toho i sám ujal...

Hloupost[editovat zdroj]

Rocková hudba vychází z těchto kořenů - ale v průběhu svého vývoje byla ovlivněna i jazzem, vážnou neboli klasickou hudbou, minimalismem, folkem, populární hudbou, elektronickou taneční hudbou i vlivy celé řady subkulturně-hudebních žánrů, jako je punk či metal.

Tahle věta je dost podivná, poněvadž nemůže být ovliněno něco něčím, co je novější než toto něco a z tohoto něčeho vychází ... tedy punk a metal vychází z rocku, nikoliv že je rock punkem a metalem ovlivněn! 62.24.89.211 13. 9. 2008, 23:53 (UTC) Rock je otec punku, který se od synka, když vyrostl, občas něčemu přiučil. 62.24.89.211 20. 9. 2008, 12:48 (UTC)

Máte samozřejmě naprostou pravdu, tohle jsou hesla akorát pro srandu králíkům ... je to důsledek zásadně vadné wiki koncepce = kdy kdo jde kolem, může cokoliv napsat a komukoliv cokoliv přemazat ... v běžném životě se tomu říká anarchie, u wiki je anarchie povýšena na systém ... s několika renomovanými hudebními publicisty jsem pohovořil na téma hudební hesla ve wiki a do jednoho byli zděšeni, co za nesmysly se tu vyskytují ... Jaromír Merhaut.

Jaromír Merhaut z vasich reakcii si myslim ze wikipediu asi nemate v laske, ale mozno by ste namiesto pisania takychto kravin mohli konecne skusit rozumne uvazovat a zamysliet sa nad tym co pisete, a potom zacat pomahat v tom aby sa chyby v clankoch wiki opravili a mozte si k tomu pozvat aj svojich "renomovanych hudobnych publicistou" :). Svojimi vyrokami neurazate wikipediu ale strapnujete svoju vlasnu osobu. Tak prestante spamovat a zacnite nieco robit!!!!

Tu šílenou matlaninu odstraňte[editovat zdroj]

a uproste někoho, ať vám přeloží anglickou wiki verzi... Jaromír Merhaut

Dobrý den, děkujeme za Váš názor. Pokud se Vám text nelíbí, můžete ho bez obav opravit sám. Editujte s odvahou! S pozdravem -- Mercy (|) 23. 5. 2009, 14:04 (UTC)

Rick Wakeman není kytarista![editovat zdroj]

"...kapela Yes předváděla umění kytaristů Steva Howea a Ricka Wakemana," je nesmysl, poněvadž Rick Wakeman byl především klávesista, ve skupině Yes nevystupoval v žádném případě jako hráč na kytaru. --89.177.106.219 20. 3. 2023, 19:31 (CET)Odpovědět